En Net1 installation som orsakade …. en lång historia ….

Jag fick i uppdrag att montera en Net1 antenn i Lumsheden …. som blev en lång historia ….

Net1 funkar inte i Lumsheden, sa jag.
Jo enligt Net1, svarade kunden.
… och kunden har rätt, så jag körde dit och monterade antennen så högt som möjligt.

Net1 sänder vertikalt så antennen är rätt placerad och maximalt inriktad mot Kungsberget som är den närmsta masten.

Signalen blev ganska dålig.

Enligt kundtjänst hade antennen svag kontakt med Gävle Skogmur som ligger hela 49 kilometer bort. Avståndet till Kungsberget är endast 13,6 km men då är det skymmande berg i vägen.


Kunden kontaktade mig på kvällen och sa att efter jag hade varit där så blev det störningar på TV’n.
Jag vet att du sa att antennerna var hemskt dåliga, men de fria kanalerna funkade i alla fall, sa hon.
Jag kanske kom åt nånting, så jag kommer och kollar, sa jag

Som ni ser på bilderna nedan så har både kablar, maströr, antenner och mastfilter sett sina bästa dagar redan för många år sedan.Jag klippte av den äggskalsliknande torra koaxialkabeln och gjorde en mätning. Som ni ser har ingen frekvens godkända värden. (minimikravet är 25 dB i MER-värde)

Jag tog bort den sämsta biten av den torra kabeln som var hårt klämd under skorstensplåten. Ett klassiskt ställe för kabelskador.

Det såg inte ut som att det var nån idé att vulktejpa skarven. Fukten kommer ju ändå in överallt i kabeln 🙁

Signalen blev i vart fall inte sämre efter den nya biten kabel som jag monterade.

Det sker även en viss dämpning av signalen i kablar och nere i matrummet matades förstärkaren med den nu ännu svagare signalen.

Ut ur förstärkaren blev ganska bra. Problemet är att signalen när som helst kan “dyka” ner under pixelnivån, eftersom det fortfarande är insignalen som bestämmer kvalitén. Svårt att förklara – men så är det 🙂

En sista koll i vardagsrummet visar faktiskt godkända värden på MUX 1 & 2 som sänder de fria kanalerna. Men det blev ändå inte bra, för störningar förekommer. Det är signalen i början av “kedjan” som ställer till det. För att vara säker ska man se till att signalen aldrig hamnar under 25 dB i MER-värde.


Jag tog några foton av den gamla torra koaxialkabeln och kunde konstatera att nån kortslutning hade det ändå inte blivit eftersom dielektrikumet inte var torrt eller spräckt. Innerledaren hade alltså inte kommit i kontakt med skärmen, troligen inte ens vid skorstensplåten.


Mera om detta – jag fick nyss ett mail:

Godkväll!
Jag tror jag löst problemet med TV mottagningen. Jag stängde av Net1 routern och då försvann störningarna i TV’n. Tänkte bara att det kunde vara kul för dej att veta. Ha en trevlig helg.

Undrar om det beror på att skärmen från den gamla torra antennkabeln kommer i kontakt med metallen där Net1 antennen sitter?
Vid närmare eftertanke så kommer det mesta att störa om signalnivån till TV’n är låg. Framförallt 2-takts motorer, som snöskotrar och mopeder. Så åter till ruta ett och skapa ett större avstånd mellan signal och brus.

Egentligen ska man väl slita ner alltihopa och montera en parabol för att ta in TV via satellit, men det snackas om fiber i byn. Dessutom har de nyss köpt huset, så det finns säkert viktigare saker än TV att lägga pengarna på. Snart blir det sommar också med minimalt TV-tittande, så vi får väl se vad som händer till hösten …. 😉

Kommentarer inaktiverade.