13 år med samma ersättning.

Sedan den 23 februari 2005 då jag skrev under Canal Digitals avtal om “fri basinstallation” har priser och löner ökat en hel del. T.ex. har lönen för en anställd installationselektriker ökat med cirka 45% under de senaste 13 åren.

Samtidigt har ersättningen från Canal Digital och Viasat har varit densamma år efter år efter år ….. Det är väl inte rimligt att ha samma ersättning i 13 långa ÅR? Kostnaderna stiger, så redan för länge sedan upphörde ersättningen att täcka resekostnaden. Hur mycket har din lön ökat sedan år 2005?

Ersättningen borde naturligtvis vara indexreglerad och fungera som en indexklausul i ett hyresavtal:
“En indexklausul fungerar helt enkelt som så att hyran räknas om med hjälp av förändringen i KPI (konsumentprisindex). Har KPI gått upp ökar alltså hyran, medan om KPI går ned minskar hyran med samma nivå som KPI.”


Förutom att ersättningen inte höjs försöker de smyga in fler arbetsuppgifter i Basinstallationen. Vad som egentligen ingår i en Basinstallation står i överenskommelsen som vi gjorde år 2005.

 • Montering av levererat väggfäste och parabol på södervägg, max 3 meter upp. Kabeldragning och fastsättning av bifogad koaxialkabel med bifogade klammer på trävägg, inkoppling och uppstart av satellitmottagaren samt grundläggande instruktioner om hur du byter kanal etc.
 • Resa tur och retur, inom närområde, dvs. en total körsträcka på max 30 – 40 km.
 • Restid ca. 30 minuter.


Eftersom ersättningen fortfarande är densamma efter 13 år, samtidigt som löner och alla andra kostnader har gått upp så måste vi antenntekniker försöka pruta på tiden, för att ekvationen ska gå ihop. Men det är svårt, eftersom installationsarbetet som montering, justering av parabol, kabeldragning och driftsättning av en standard satellitmottagare tar ca. 2 timmar i anspråk.

Vi kan dock bli hårdare på vad som egentligen ingår och fakturera extra material och arbete.

“Om särskilda förhållanden föreligger, exempelvis långt avstånd mellan antennens position och din TV, kan extra debitering komma att ske. Extra debitering kan också komma att ske för resekostnad”

Apropå Multirum som tvilling eller installation av satellitmottagare i flera rum så är den ursprungliga överenskommelsen att ni (kunden) erhåller ett installationsbidrag på 500 kronor inklusive moms per rum. Detta betyder inte att det ingår installation av extra satellitmottagare helt gratis. Det betyder att Canal Digital betalar 500 kronor av den extra kostnaden.


– Tar du så mycket i timmen, undrar du som är anställd?
– I slutändan efter att jag har betalat moms, sociala avgifter, revisorn, firmabilen, verktyg, och antenninstrument mm. så blir min lön förhoppningsvis lika som den anställde arbetarens lön.


I framtiden kommer vi att tvingas debitera extra om ni vill ha en installation som på huset nedan.

Viasat-parabolen sitter monterad på ett ställe som ingår i en basinstallation, så nära vardagsrummet som möjligt, men där är den utsatt för stor risk att bli skadad vid framtida snöras. Canal Digital-parabolen däremot, är placerad på ett säkrare ställe, men den monteringen tar extra tid så den kommer antagligen att kosta nån tusenlapp extra.

Det finns vissa som inte tar extra betalt för en installation som normalt tar längre tid, utan de gör installationerna snabbt istället, så snabbt att de ofta fuskar med en massa detaljer. Såna fuskjobb har jag åtgärdat många gånger. Men programbolagen vill faktiskt pruta ännu mera på installationskostnaden, så snart är nog alla svenska tekniker ersatta av polacker och rumäner som varken betalar skatt eller moms i Sverige.

Jag hörde att InfoCare har höjt kraven:
Vi kräver CANT-certifiering antenn för att få utföra parabol-installationer tillsammans med oss. Det gäller alla och alltid oavsett vart i Sverige det ska utföras.
Det där trodde jag inte riktigt på så jag googlade på orden:
Infoare + CANT
…. och fick svaret ….
… menade du Infocare can’t …. hahaha …Infocare can’t …. ganska kul, eller vid närmare eftertanke är det ganska tragiskt.

Jag är tveksam till att InfoCare kan kräva CANT-auktoriserade tekniker när bara utbildningen kostar 19700 kr + moms. Sen ska det införskaffas ett godkänt antenninstrument också som kostar minst lika mycket som utbildningen + en servicebil + en massa verktyg, kontakter, kablar, skruvdragare, borrmaskiner mm. Den totala investeringen landar nog på närmare en halv miljon innan någon kan åka ut och göra första jobbet … för mindre än en tusenlapp? Nån som är sugen? 🙁

För några år sedan ville InfoCare att jag skulle installera åt dem, så de erbjöd mig 500:- per installation vilket jag ansåg vara ett hån. Jag kan inte ens se hur någon skulle vilja investera i en framtid som antenntekniker med den förhållandevis låga ersättningen på 1350 kronor som Canal Digital betalar.

En annan lösning på problemet, om nu programbolagen inte vill, kan, eller har råd att höja, ersättningen enligt konsumentprisindex, skulle vara att de slutar kalla det hela “fri installation” Att benämna det hela som ett installationsbidrag skulle väl inte heller vara helt fel?


En fundering angående extra kostnad.

 • Om en installation kostar 2000 kr varav Canal Digital betalar 1350 kr så betalar den glada kunden 650 kronor med ett leende.
 • Men om jag säger att den “fria basinstallationen” kostar 650 kr extra så händer det att kunder klagar hos Canal Digital.

Konstigt egentligen när det är samma summa. 


Den låga ersättningen orsakar även att återväxten i branschen är så gott som obefintlig. Jag är bland de sista antennteknikerna i Gästrikland och även i resten av Sverige är medelåldern av antennteknikerna ganska hög. Så vem ska ta över efter oss?

En kommentar

 1. Jan Fröjd cant nr 1295

  Hej Antenn kollega
  Ja ersättningen för FRI montage är en katastrof
  Ja visst är det kul med en Nya One Place.
  Fel på programvaran och det tar upp till en timme extra
  att installera boxen.
  Extra kul när kunden inte har internet.
  Nä dags att byta yrke
  Mvh Janne

Kommentarer är stängda