Grannkanalsdrift är svårt.

Jag programmerade och justerade en gammal Fagor Micro-MATV selektivförstärkare som jag monterade år 2005, då jag byggde ett nytt TV-system i en mindre bostadsrättsförening. Den levererar Boxers TV-signal till alla 28 lägenheter och några lokaler.

När jag byggde antennsystemet så sände inte marknätet Muxar bredvid varandra, men efter frekvensomläggningen så uppdagades ett litet problem, som är att förstärkaren inte fungerar så bra när det är grannkanaler, eftersom den dämpar signalen på just grannkanalen.

Innan förstärkaren så är MUXARNA på Ch. 26 & 27 helt raka i toppen, eller med andra ord helt perfekta Simpsons.
Men kolla på skärmdumpen hur de ser ut efter förstärkaren. Skruvar jag ner nivån på Ch 27 så blir ch 26 rak i toppen och vise versa.

Som ni ser på dataloggen nedan så försämras MER-värdet när MUX 1 och 3 deformeras. Nu är det ingen fara, för signalen är fortfarande över kravet på minst 25 dB i MER-värde.  (MER = ett kvalitetsvärde)

Kommentarer inaktiverade.