Antennkabel för fönstergenomföring.

En kund som bor där det är svårt att få bra TV-signal via marknätet ringde och bokade felsökning. Så här såg signalen ut ute vid antennen.

Efter justering med ett bra antenninstrument så det ut så här och det bör väl räcka, eller?

Men inne vid TV’n fanns det ingen signal 🙁

Så jag började att felsöka. Hittade 5 olika sorters antennsladdar och 4 dåliga skarvar, men den största felkällan var antennkabeln för fönstergenomföring! … signalen bara försvann, så det var väl avbrott i den platta kabeln. Lite ironiskt är det, för de platta kablarna säljs just med argumentet att de inte ska bli avbrott när de böjs kraftigt. Varför säljer de överhuvudtaget sånt skit som bara förstör signalen?
Så jag installerade 22 meter trippelskärmad koaxialkabel utan skarvar och monterade riktiga kontakter …

Sen gjorde jag en kontrollmätning inne vid TV’n. Det blev godkända signalvärden på allt utom till MUX 2 som innehåller bl.a. TV4 och TV 6 m.fl. Det blev precis under 25 dB i MER-värde som är kvalitetskravet, men det är marginellt under så det bör klara sig utan störningar.

Jag upplyste kunden att jag kan montera en förstärkare ute vid antennen OM det blir störningar på TV4 och TV6, men jag är till 99% säker på att det funkar. Så min förhoppning är att kunden kan spendera sina pengar på nåt annat än en förstärkare.

Kommentarer inaktiverade.