Horisontell och vertikal polarisation

Så här efteråt kan det ju tyckas att det var ett enkelt fel hos Moa. Det var “bara” att byta LNB (mikrovågshuvud) eller hur? Men det är faktiskt fortfarande ett mysterium, så jag tog bort plastlocket på mikrovågshuvudet för att förklara vad jag menar.

Parabolen, alltså själva “tallriken” har till uppgift att samla in och fokusera signalen till de 2 antennerna som sitter i mikrovågshuvudet. På bilden nedan ser ni en kort antenn för horisontella sändningar och en kort antenn för de vertikala sändningarna. Vad den långa “pinnen” genom hela matarhornet har för betydelse vet jag tyvärr inte, men jag kan ju ta reda på det.

Sändningarna sker med fyra olika variabler: Horisontell och vertikal polarisation samt lågband och högband. För att kunna ta emot de olika signalerna skickar satellitmottagaren följande signaler i koaxialkabeln.
13 V = Vertikalt lågband.
18 V = Horisontalt lågband.
13 V + 22 KHz ton = Vertikalt högband.
18 V + 22 KHz ton = Horisontalt högband.

Det finns alltså INGEN skillnad i vertikala sändningar på lågband respektive högband eftersom det är SAMMA antenn i mikrovågshuvudet och samma sak gäller naturligtvis även de horisontella sändningarna. Vad jag då misstänkte var yttre störningar, t.ex. att en av satelliterna låg fel, för det har jag råkat ut för en gång tidigare när det gällde Viasat. Störningar från solen förekommer också under några dagar på hösten respektive våren när solen ligger exakt bakom satelliterna som man vill ta in signal ifrån.

Det återstår fortfarande några frågetecken att räta ut angående detta mikrovågshuvud, så den som vill ha det för teknisk analys är välkommen.

Kommentarer inaktiverade.