Äntligen hittade jag felet hos Moa.

I slutet av november, när jag var till Moa och fixade parabolen, råkade jag ut för ett knepigt fel.
20161122-moa-hagmarksgatan
20161122-hagmarksgatan-td64
Det skiljde på polarisationsinställningen (vridningen av mikrovågshuvudet) mellan det höga och låga frekvensbandet. När parabolen och mikrovågshuvudet var max inställd på den höga frekvensen 12,418 GHz vertikalt, så blev det dålig signal på den låga frekvensen 10,903 GHz vertikalt som sänder SVT’s HD kanaler. Då vred jag mikrovågshuvudet för att få max signal på 10,903 men då blev det ganska dåligt på 12,418-V. Mycket knepigt att inte kunna få max signal på alla frekvenserna samtidigt. Jag hade råkat ut för det nån gång tidigare under hösten, men ingen har kunnat förklara vad det berodde på. Det är nämligen samma antenn inuti mikrovågshuvudet, så det här felet ska inte kunna uppstå, så då misstänkte jag något fel i satellitsändningen. Men man ska dock inte lämna en parabol med ett sämre MER-värde än 13 dB så därför vred jag mikrovågshuvudet för att uppnå minikravet på 12,418-V, dock på bekostnad av signalen på de lägre frekvenserna.

OK, många tycker säkert att detta är petitesser, men jag vill ju att mina kunder ska ha så bra signal signal som möjligt, så därför ringde jag upp Moa’s husse och erbjöd arbetstiden för mätning, åtgärd samt resan helt gratis.

Jag började med att vrida in max signal på den höga frekvensen 12.418 GHz.

Men då blev signalkvaliten på 10.903 GHz usel. (precis som tidigare)

En justering med den frekvensen inställd gav bra kvalité, men då blev den andra frekvensen usel.

Någonting måste göras, så jag chansade att byta mikrovågshuvud ….. och tammefan …. det lyckades 🙂
“Bara” att byta mikrovågshuvud är faktiskt ganska långsökt. Läs mer här.

Nu blev det precis som vanligt bra signalkvalitet på alla frekvenser samtidigt 🙂

Men hur var detta möjligt? Tänk att jag efter närmare 30 år i branschen råkar ut för nya fel ibland, så man blir tydligen aldrig fullärd.

2 Kommentarer

  1. Stefan Lövgren

    Elementärt min käre Watson. Vid problem med ett system testar man samtliga ingående enheter.

    • Visst är det enkelt när man har facit i hand? Det var ju “bara” att byta mikrovågshuvud. Men fortfarande återstår det ett stort frågetecken om hur det är möjligt att få olika lägen på samma polarisation?
      Lär mer om detta här.

Kommentarer är stängda