TV-pirat dömd till 5,3 miljoner i skadestånd.

Gefle dagblad har följande artikel i dagens tidning.
(Jag klistrar in texten nedan. Bra att ha när den försvinner från deras webbsida)
Två män åtalades för att ha spridit kodnycklar som har gett hundratals personer tillgång till betal-tvkanaler.
På fredagen dömdes den huvudmisstänkte att betala 5,3 miljoner kronor i skadestånd.
I centrum för pirat tv-kortshärvan står två män, en 50-åring och en 55-åring. Den senare har åklagaren pekat ut som huvudmannen, den person som drivit brottet och spritt kodnycklar över internet. Dessa kodnycklar har gett hundratals personer möjlighet att otillåtet se betal-tv.

På fredagen dömdes 55-åringen för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Hans 50-årige kompanjon dömdes för medhjälp till samma brott. Åklagaren hade yrkat att 55-åringen skulle betala 8,9 miljoner i skadestånd. Tingsrätten dömde honom i stället att betala 5,3 miljoner kronor i skadestånd samt till villkorlig dom. 50-åringen kom dock undan med dagsböter.

Brottet ska ha begåtts från den första juli 2011 till den 22 oktober 2012. Det var då som polisen gjorde en husrannsakan hos 50-åringen och bland annat hittades flera hårddiskar och abonnemangskort.

– Han är en person som har haft serverutrustningen hemma hos sig. Jag kan inte bevisa att han är huvudpersonen, men han har hjälpt till, sade Henrik Rasmusson, åklagare, tidigare till GD.

De två männen nekade till brott. I förhör har 55-åringen sagt att utrustningen och de abonnemangskort som polisen tagit i beslag har använts för privat bruk. Han sade också att 50-åringen inte hade något med det här att göra. Enligt 55-åringen var han bara snäll och upplät sitt hem för servrar. 50-åringens advokat sade under rättegången att det inte går att påvisa att det pågått någon olaglig aktivitet i de datorer som stått hemma hos 50-åringen.

55-åringens advokat, Mats Axén, anser att det är en felaktig dom.
– Man har inte i sina domskäl nämnt samtliga skäl som talar emot det åklagaren framför.
På fredagen när domen kom hade han ännu inte pratat med sin klient.
– Jag kommer diskutera det här med min huvudman i nästa vecka, men jag utgår ifrån att vi kommer överklaga.
Han menar även att de 5,3 miljoner som 55-åringen är dömd att betala i skadestånd är felaktigt.
– Skadeståndet är uppskattat, det finns ingen uträknad grund som man vilar mot och så kan man inte göra.
Åklagaren, Henrik Rasmusson håller inte med om den inställningen.
– Jag menar att det finns tillförlitliga tekniska uppgifter som ger en siffra för hur många människor som nätverket har haft, så det är inte taget ur luften. Jag beräknar att skadeståndet är godtagbart och prutningen som rätten har gjort är acceptabel. Men det fanns utrymme för att döma ut hela skadeståndet. Det är mycket pengar, men det ska det vara när det har begåtts stor skada. Rasmusson menar att även påföljden hade kunnat vara hårdare.
– Domen är i enlighet med vad jag yrkat och påföljden är också rimlig. Men jag hade öppnat för en strängare påföljd, jag tycker domen är lite väl mild. Det han menar är att den villkorliga domen borde blivit fängelse.
– Antingen ett kortare fängelsestraff eller villkorlig dom i samband med samhällstjänst.

Både 50-åringen och 55-åringen har avböjt att kommentera.

Niklas Sundin
026-15 96 26
niklas.sundin@mittmedia.se

Kommentarer inaktiverade.