Service av Canal Digital anläggning.

Kunden ville ha hjälp eftersom det förekom störningar samt att menyn i Canal Digitals satellitmottagare visade “svag signal”

När jag kom dit började jag med att kolla signalen från parabolen som var monterad på ett träd långt ute på den stora sjötomten. Därför var det lång kabel med hög dämpning in till TV-rummet, vilket var den största anledningen till svag signal.

Så här såg det ut vid parabolen innan åtgärd.

Jag justerade men kunde bara få 14,7 dB i MER-värde mot normalt strax över 16 dB vilket även det var en betydande kvalitetssänkning.
Här ser ni vad som hände med signalstyrkan när signalnivån sjönk 20,9 dBμV genom kabeln in till TV-rummet.

Egentligen skulle det ha bytts kabel direkt, men det var ingen som hade lust att gräva ett nytt dike. Så jag kontrollmätte några olika mikrovågshuvuden för att hitta ett med en högre utnivå för att kompensera den höga kabeldämpningen. Dessutom var parabolen något skev så jag monterade det nya mikrovågshuvudet på en ny parabol.

Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen.

Det var i alla fall sjöutsikt på jobbet. 🙂

När jag var klar ute gick jag in i TV-rummet och gjorde en ny kontrollmätning. Nu visade dataloggen i alla fall lite bättre värden. Nästa åtgärd är byte av kablar eller fälla träd och flytta parabolen upp till huset.

Kommentarer inaktiverade.