“-Men det har ju aldrig varit fel förut?”


“Det är bara störningar ibland och det har ju aldrig varit fel förut” sa kunden när hon gjorde en felanmälan, så jag åkte dit för felsökning och åtgärd. Efter att jag hade konstaterat att inomhusförstärkaren fungerade men att signalen från antennen var dålig, eller så gott som obefintlig, klättrade jag upp på taket och anslöt instrumentet direkt till den befintliga antennen. Nu kunde jag se att den levererade en usel signal, det var alltså inte bara kabeln ner som var dålig. Instrumentet klarade inte ens av att låsa in på signalen från Nät 4 men enligt kunden var det bra bild, men att det förekom störande pixlar titt som tätt.
144225216227018800_resized-5742706
Då gjorde jag en mätning med en testantenn och konstaterade direkt att den befintliga antennplaceringen inte var bra. Så jag gick över taket med den handhållna testantennen och kom fram till att mottagningen på husets västra gavel var betydligt bättre.
144225215871096400_resized-9973970
Så det var bara att sätta igång och montera ett nytt väggfäste, maströr och en ny TV-antenn.
144225216307967900_resized-5592663
Sen kopplade jag in instrumentet och justerade in antennen. Grannen tyckte att den logperiodiska antennen såg fjuttig ut och jag håller med, men som alla vet så är det inte bara storleken det beror på, för de här antennerna presterar oerhört bra signalkvalitet. Annars skulle jag inte sälja och montera dem, eller hur 🙂

Men då signalen var precis över miniminivån räknade jag ut att den inte skulle räcka ända ner till vardagsrummet i andra ändan av huset så jag monterade en fjärrmatad förstärkare som ökade på signalen + 20 dB och tur är väl det, för på den högsta frekvensen (MUX6) försvann det 17 dB på vägen till TV’n i köket.
144225216068287000_resized-8979420
Boxen i vardagsrummet visade bra signal och dataloggen i köket visade att det är bye bye till pixlar 🙂 Observera även att kvalitetsvärdet MER blev bättre med förstärkaren.
144225216025313400_resized-6666624


Om signalens betydelse har jag skrivit tidigare:

För att undvika störningar i en TV som är kopplad till marknätet (DVB-T) så ska signalnivån vara minst 45 dBμV. Det är ingen påhittad siffra, utan den är noggrant uträknad och framtagen av bl.a. Teracom som sköter utsändningarna av TV via marknätet i Sverige. Men detta betyder inte att bildstörningarna kommer som en blixt från en klar himmel när signalnivån sjunker till 44 dB. Det ska enligt bestämmelserna finnas 6 dB i marginal, vilket betyder att systemet ska klara en felfri bild om väderdämpningen gör att signalnivån går ner till 39 dB. Men då är man väldigt nära störningarna. Hur mycket marginal det finns beror på vilken sorts mottagare man har, då vissa klarar lägre signalnivå än andra.

Hur låg signalstyrka man kan ha innan störningarna syntes testade jag en gång genom att dämpa signalen samtidigt som jag tittade på TV’n och mätte signalstyrkan. Nu gick det inte ens att mäta så lågt, men jag räknade ut att störningarna kom när signalen var så låg som 29 dB. Jag höjde sakta och såg att vid 33 dB blev det en stabil störningsfri bild. Därmed kan man konstatera att PIXELNIVÅN, dvs. signalnivån när TV tittaren överhuvudtaget märker att det finns ett fel ligger på ca. 32 dBμV.

Läs mer här: Bra bild, vad är det?

Kommentarer inaktiverade.