TV via fiber eller satellit?


Idag tittar vi inte på TV på samma sätt som vi gjorde för bara några år sedan. Våra TV-skärmar blir större och större och innehållet måste hänga med i samma takt för att kunna göra skärmarna rättvisa.
141504241345486100_resized-1764954
Funderar du på vilken TV-leverantör du ska välja?

Det finns idag två sätt att få tillgång till TV i bästa möjliga kvalitet, d.v.s. både HDTV och snart även Ultra HD TV och det är en fiber- eller satellitlösning. Båda har möjlighet att visa högupplösta livesändningar och är idag de enda lösningarna som faktiskt klarar den bandbredd som krävs för detta.

Den allra största skillnaden mellan dessa två är att alla hushåll kan se på TV via satellit, oavsett om man bor i villa eller i lägenhet, på landet eller i storstaden, medan fiber fortfarande bara finns att tillgå för vissa. TV via satellit går enkelt att beställa och montering av parabolen ingår oftast. Fiber däremot kostar mellan 5 – 30000 kronor i startkostnad (anslutning för att få fiber in till bostaden), och har sedan ungefär samma månadskostnad som TV via satellit. Det kan också vara så att man måste vara flera hushåll i samma område som drar in fiber, medan parabolen kan du vara helt ensam om att köpa och använda.

En annan stor skillnad är stabiliteten. Sändningarna går till på två olika sätt för fiber och satellit. Satellitsändningen sänder via höga frekvenser i luften, som tas emot via en parabol, medan fiber dras in via marknätet från en centralstation. Även om man drar in fiber till sitt boende så är det inte alltid 100% säkert att man får bästa möjliga upplösning till sin TV, eftersom alla företag som erbjuder fiber inte sänder i den upplösning som fibern klarar. Via satelliterna får man garanterat högsta upplösning och en stabil signal till sin TV. Det är inte ovanligt att en enda HD-kanal sänder med 15 Mbit/s.

Fiber blir mer och mer populärt och ju fler som drar in fiber och använder bandbredden, desto högre belastning blir det på fibern. I framtiden kommer vi även behöva ta emot tyngre material, eftersom filerna som bär högupplöst TV (såsom Ultra HD TV) är större och kräver mer bandbredd än den TV som vi har idag. Detta leder till en högre belastning och fiber får samma dilemma som bredbandet har idag, den kommer att få det svårt att räcka till. Med satellit så behöver man inte bry sig om detta då de höga frekvenserna används till just högupplösta TV-signaler (såsom HDTV och Ultra HD TV). Satellitsignalerna sänder med samma kvalitet till alla – alltid och överallt – oberoende av antalet TV-tittare.


En kommentar

  1. Stefan månsson

    Hej! Tack för utmärkt jämförelse mellan fiber o satelit

Kommentarer är stängda