Myrornas krig igen?

Striden om frekvenser kan tvinga dig att skaffa ny digitalbox.

En tredjedel av utrymmet för tv-sändningar riskerar att försvinna och de flesta svenskar som ser på tv via marknätet kan behöva skaffa ny digital-box. Det kan bli resultatet när regeringen snart måste avgöra om det är tv-bolagen eller mobilindustrin som ska få tillgång till attraktivt frekvensutrymme.

Om det går som Ericsson, Telia Sonera med flera hoppas kommer 700 MHz-bandet att öppnas för telekomindustrin efter 2015. Det innebär i så fall att tv-bolagen blir av med 30% av det utrymme i etern som de i dag använder. Följden blir då också att flera av tv-bolagen som i dag sänder via marknätet inte får plats.

Men om mycket av utrymmet försvinner måste också planeringen av hur frekvenserna används göras om och samordnas med alla grannländer. Samtidigt måste Teracom, det statliga bolag som sköter tv-utsändningarna, gå över till ny teknik som gör att det utrymme som finns kvar används mer effektivt så att så många tv-kanaler som möjligt ändå får plats.

Den nya tekniken har i och för sig delvis redan införts och är också en förutsättning för att man ska kunna se på hd-tv. Haken är bara att om tv-bolagen snabbt tvingas lämna ifrån sig en del av sitt utrymme i etern måste den nya tekniken fort införas på bred front och det kan bli svårt eftersom det kräver en ombyggnad av marknätet som måste ske i etapper, ungefär som när Sverige gick över till digital utsändning.

För tv-tittarna innebär övergången till ny teknik också att de som ser på tv via marknätet återigen måste skaffa sig nya boxar eller se till att köpa ny tv-apparat. Enligt uppskattningar från Myndigheten för radio och tv berör det i princip alla som köpt sin tv före 2012.

Läs hela artikeln på SvD.

Kommentarer inaktiverade.