Canal Digital Sverige visar tillväxt 2013.

I dag publicerar Telenor Broadcast sitt resultat för det fjärde kvartalet 2013 och kvartalsrapporten avslöjar ett trendbrott för Canal Digital Sverige. Trots den tuffa konkurrensen på den svenska betal-tv-marknaden, där globala streamingaktörer lanserats under det senaste året, växer Canal Digital Sverige i kundbasen.

Sedan de globala streamingtjänsterna gjorde sitt intåg på den nordiska tv-marknaden hösten 2012 har Canal Digital haft ett stabilt år. Canal Digital Sverige utmärkte sig extra mycket 2013 och visade tillväxt för första gången på flera år.

Canal Digital: Streamingtjänsterna är ett komplement – inte ett substitut.

– Det är givetvis mycket glädjande att kunna konstatera att vi har lyckats skapa tillväxt under ett av de mest omvälvande åren på tv-marknaden någonsin. Det bevisar att även om tv-landskapet som sådant är under förändring så har satellit-tv en stark ställning på den hårt konkurrensutsatta svenska tv-marknaden. Vår erfarenhet är att tv-kunderna ser streamingtjänsterna som komplement till sitt tv-abonnemang och inte som ett substitut, säger Canal Digital Sveriges vd John Nordin i en kommentar.

I slutet av det fjärde kvartalet 2013 hade Canal Digital 929 000 kunder i Norden, varav 308 000 svenska kunder.

– På en konkurrensutsatt marknad jobbar vi hårt för att stabilisera kundbasen för Canal Digital, i hela Norden. Produktutveckling och stort fokus på kundservice är två nyckelfaktorer. Det ser vi nu resultat av. I Sverige har Canal Digital lyckats vända en nedåtgående trend. Totalt sett för hela Norden går vi 2000 kunder minus i fjärde kvartalet men vi rör oss stadigt mot målet att stabilisera kundbasen i hela Norden, säger Patrik Hofbauer, vd Telenor Broadcast och nordisk vd Canal Digital.

Tv-tittarna är framtidens vinnare och den aktör som bäst motsvarar deras ökade krav på enkelhet och tillgänglighet kommer att bli framgångsrik.

– Vi är övertygade om att tittarna allt mer kommer att prioritera enkelheten. Man vill helt enkelt inte prenumerera på flera olika abonnemangs-tjänster utan man vill ha tillgång till streaming- och playtjänster på samma ställe som man tittar på vanlig tv. Tv-tittarna är framtidens vinnare och den aktör som bäst motsvarar deras ökade krav på enkelhet och tillgänglighet kommer att bli framgångsrik, säger John Nordin.

Satellit i kombination med bredband säkrar framtidens tv.

Det faktum att svenskarna lägger mycket pengar på sitt tv-tittande kombinerat med Sveriges väl utbyggda bredbandsnät gör att den svenska tv-marknaden kommer att vara fortsatt attraktiv för utländska aktörer. Men Canal Digital ser ljust på framtiden. Satellittekniken, med sin enorma kapacitet, kommer kunna leverera framtidens krävande tv-format utan att behöva kompromissa när det gäller bildkvaliteten.

– Det är inte antingen eller. Satelittekniken i kombination med bredband är en perfekt kombination, avslutar John Nordin.

Kommentarer inaktiverade.