Canal Digital serviceuppdrag.


Här kan ni läsa om några serviceuppdrag/åtgärder/uppgraderingar som jag har gjort hos Canal Digitals kunder.


20200305 – Det blev lite mer än att bara byta fäste.

En kund som hade problem med satellitsignalen ringde och undrade om jag kunde fixa parabolen eftersom fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.
– Klart att jag kan för såna fästen har jag i servicebilen, sa jag.

När jag kom dit såg jag att det var mera än bara ett spräckt fäste.

Väggfästet till parabolen var dåligt och instabilt monterat. Dessutom satt parabolen rakt under husets långsida där det var stor risk för snöras.

Det gamla Triax Quad mikrovågshuvudet verkade i alla fall vara fräscht.

Men plastfästet var spräckt så det var bara att skruva ner alltihopa.

Jag bytte fäste till mikrovågshuvudet och skruvade dit alltihopa med ett nytt väggfäste på husets gavel istället.

Nu blev det bra signal och eftersom parabolen är stabilt monterad kommer det att vara bra signal under många år.

Det började snöa igen medan jag höll på och fixade.

När jag skulle köra iväg från kunden fick jag verkligen nytta av fyrhjulsdriften. Trots djup snö och start i uppförsbacke slirade det inte ens.


20200303 – Åtgärd pga. en bristfällig installation.

Kunden skulle sopa bort snö men då lossnade hela fästet för mikrovågshuvudet.


Att det lossnade berodde på att det var fel fäste monterat, så att nån slags låsning saknades. Förutom att det satt löst var inte mikrovågshuvudet i “brännpunkten” och då blir det nån dB sämre signalkvalitet.

Sen saknades det en skruv till väggfästet.

Plastbiten som låser fast armen till mikrovågshuvudet i rätt läge saknades också. Men som tur var hade jag även en sån i bilen.

I stället för låsningen ovan hade installatören löst det med kardborrband.

Men jag tog bort kardborrbandet och monterade det som det ska vara.

Sen saknades en U-klammer, men det har mindre betydelse.

Mikrovågshuvudet monterat med rätt fäste.

Justerat och klart.


De två kablarna gick in till vardagsrummet, så jag gjorde en mätning på båda.


Jag startade upp satellitmottagaren och kollade i menyn som visade 100% signalkvalitet. Så mycket hade det aldrig varit sa kunden, för oftast hade det legat omkring 75%

Sen tyckte jag att det inte var riktig skärpa på bilden, så jag ändrade till 1080i. Så nu har kunden förutom bättre signalkvalitet även en riktig HD-bild på TV’n.


20200224 och 20200305 – Montering som det skulle ha varit från början.

Kunden ringde mig och undrade om jag gör installationer åt Canal Digital vilket jag bekräftade att jag gör.

Hon berättade att de hade fått Canal Digital installerat nyligen och att hon bestämt hade sagt till montören att där den gamla parabolen sitter får det absolut inte monteras en ny. Detta eftersom det gamla fästet, maströret och parabolen ska tas bort. Dessutom var det inte hennes parabol för den tillhörde den gamla hyresgästen. Hon sa även att det blir oljud från maströret i huset när det blåser, så hon ville hellre att parabolen monterades på skorstenen. Men installatören bytte bara mikrovågshuvud på den gamla parabolen och kopplade in OnePlace-mottagaren, sen lämnade han den nya parabolen ouppackad i kartongen.

Vi snackade lite om att montera Canal Digital parabolen på skorstenen och hon undrade vad det skulle kunna kosta. Svårt att veta sa jag, för först måste jag kolla om skorstenen är i bra skick samt undersöka hur jag kan dra kabeln. Jag upplyste även om att montering på skorstenen är något som inte ingår i en normal basinstallation så att det kommer att kosta extra, men det var hon villig att betala. Vi kom i alla fall överens om att jag ska kolla och eventuellt installera parabolen på annat ställe på måndagen den 24 februari.

När jag kom till kunden så började jag med att kolla in hur den tidigare montören hade gjort.

Det verkar vara en slarver för kablarna var inte fastsatta ordentligt, sen satt de gamla regnskydden på kablarna kvar.

Buntbanden var inte heller avklippta.

Jag blev tveksam till att dra band runt skorstenen eftersom det är en glugg i de 3 översta raderna. Dessutom fanns det ingen stege dit, så det skulle bli ganska omständligt att montera parabolen där.

Att montera ett fäste med maströr på väggen gick inte heller eftersom det är eternitplattor på huset.

Inomhus gjorde jag en kontrollmätning och såg att signalen från 80 cm parabolen var bra. Dock misstänkte jag aningens polarisationsfel, som den tekniskt kunnige kan se på dataloggen.

Jag lämnade 3 förslag åt kunden och de olika alternativen skulle hon diskutera med sin man.

  • Montering på skorstenen, vilket jag helst inte ville pga. dess skick samt svårighet att dra kabel.
  • Gräva ner och gjuta fast ett maströr i marken bredvid huset.
  • Montera parabolen på uthuset.

Idag den 5 mars när jag kom tillbaka undrade Maja om det äntligen skulle bli ordentligt installerat.

Det nya mikrovågshuvudet skulle jag använda, så det var lika bra att skruva ner parabol med fäste och rör. Det visade sig även att fästet var dåligt fastsatt så nu blev det glasklart varför kunden ville ha bort det. Det var nog bara en tidsfråga innan parabolen hade blåst ur läge eller rasat ner.

Jag tyckte inte att skorstenen på huset var tillräckligt fräsch för att montera parabolen så jag monterade den på uthuset istället.

Det var lite dåliga brädor och det bifogade väggfästet passade dåligt. Men jag hämtade ett annat fäste i bilen som jag drog fast med långa skruv som drog bra i en regel bakom panelen.

Som yrkesman får jag inte borra i eternitplattor eftersom de innehåller asbest, men som tur var fanns det en trasig platta nere i hörnet till vardagsrummet. Jag fick hjälp av kunden att få i kabeln i 20 meter VP-slang så att den är lite skyddad. När tjälen går ur marken ska de själva gräva ner kabeln.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal efter 27 meter trippelskärmad koaxialkabel.

Är du klar nu undrade Morris.

Canal Digital kundnummer: 22139013


20200217 – justering efter flytt

Kunden hade flyttat och tagit med sig parabolen. Försökte justera själv men fick ingen signal, så han bokade service.

Det satt 2 st. ALPS-universalhuvuden och en DiSEqC-switch på parabolen. Switchen, eller omkopplaren på svenska, kopplade jag bort eftersom de nyaste Canal Digital mottagarna inte kan skicka kommando till en sådan.
Bilden visar spektrumet på det horisontella lågbandet. Inte ofta man ser det nuförtiden, då det mesta är Sat-CR.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till den vita satellitmottagaren.


20200213 – Sigge blev utan signal.

Helt plötsligt blev Sigge blev utan bild på TV’n, så han bokade service.

Jag kopplade in instrumentet för att kolla om mikrovågshuvudet hade gett upp, men det visade sig att parabolen hade vridit sig en del.

Parabolen är placerad i ett ganska utsatt läge, precis där man går. Så därför hade någon kommit åt den i förbifarten, men nu är det i alla fall justerat och klart. Jag ställde en stor blomkruka under, så nu kan man inte gå just där längre.

En koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bra signal.

– Nu ser det bra ut, tyckte Sigge när jag var klar.


20200108 – återbesök efter 5 år.

Den 12 december 2014 installerade jag den här parabolen, men nu hade det blivit problem med signalen och vissa kanaler saknades helt.

När jag kom dit såg jag att någon hade vridit mikrovågshuvudet. Troligen för att försöka få in de saknade kanalerna, men att vrida mikrovågshuvudet utan ett riktigt antenninstrument är tröstlöst. Det kan bara bli sämre.

Jag gick in för att undersöka hur signalen såg ut. De horisontella på lågbandet saknades, men tack vare ett numera feljusterat mikrovågshuvud så var det inte så bra signal på de vertikala heller.

De vertikala gick in.

Men av de horisontella på det låga frekvensbandet syntes inget.

De horisontella på det höga frekvensområdet funkade faktiskt.

Jag konstaterade att det krävdes ett nytt mikrovågshuvud och tack vare mina bilder från installationen 2014 visste jag att det krävdes en lång stege uppriggad på ett speciellt sätt, för att nå parabolen. Säkert inte godkänt av arbetarskyddet, men jag satt fast stegarna ordentligt med flera spännband.

Ett nytt mikrovågshuvud justerat och klart.

Nu blev det riktigt bra signal till TV’n.

Utomhus såg jag en sexbomb som var mer intresserad av sjöutsikten än TV’n. 🙂


20200107 – återbesök efter ca. 10 år.

Kunden hade haft sin vita satellitmottagare med sig i fritidshuset över helgen, men när han kom hem funkade den inte, så han bokade service.

Jag gjorde en kontrollmätning och såg att det var lite dåligt på de höga frekvenserna. Men inte så dåligt att bilden skulle ha försvunnit.

Kunden godkände att jag skulle byta ut det gamla mikrovågshuvudet för att få bättre signal.

Ett träd skymde något, så medan jag bytte mikrovågshuvud sågade kunden.

Men jag fick ändå inte så bra signal som jag förväntade mig så jag bytte även parabol eftersom den gamla var lite skadad.

Nu blev det bra signal.

Det färdiga resultatet.

Sen gick jag in för att göra en kontrollmätning och då visade det sig att den vita satellitmottagaren var inställd för att ta emot Sat-CR-signal. Så det var alltså därför som det inte blev nån bild från början. Men nu är det i alla fall bättre signal.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till den gamla Sagem satellitmottagaren med inbyggd 250 GB hårddisk.


20191227 – återbesök efter närmare 20 år

Redan förra vintern, när det inte gick att se TV6, ringde kunden Canal Digital där någon sa att han skulle vrida parabolen lite. Det gjorde han däremot inte, men dan före julafton i år, då sonen var på besök började de prata om att fixa TV6 enligt instruktionerna. Med resultatet att alla kanaler försvann 🙁

Men tydligen har Canal Digital slutat att säga så, för om man vrider parabolen en enda grad så missar man satelliten med 7 mil! Det är verkligen inte “bara” att justera in en parabol, så det krävs ett bra antenninstrument och någon som vet hur man använder ett sådant. Därför har Canal Digital börjat att skicka ut oss tekniker istället för att be kunderna “justera” själva.

I alla fall så installerade jag en nordenparabol med 2 mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch till den här kunden år 2000, men sen har det varit någon annan där och bytt ut parabolen mm.

Den som har varit där efter mig har missat några elementära saker som att dra ner plasten som ska hindra att fukt kommer in i koaxialkablarna.

Sen hade han även struntat i att montera skruven så att man kan låsa fast mikrovågshuvudet efter att man har ställt in polarisationen rätt.

Jag började med att justera in parabolen riktigt.

Men det blev ingen signal till TV6 sänder från 12,111 GHz vertikalt, så jag konstaterade att mikrovågshuvudet var kass.

Jag bytte mikrovågshuvud och fäste. Efter justering så kunde jag låsa fast det i rätt läge med skruven i mitten och sen var det bara att dra ner fuktskyddet. 🙂

Nu blev det signal även på de höga vertikala frekvenserna.

Som synes är det fler kanaler än TV6 som sänder från 12,111 GHz.

Justerat och klart. 🙂

Jag gjorde en koll för att se att det blev bra signal till en vit satellitmottagare i sovrummet och en till likadan i vardagsrummet.


Den observante ser att det inte ingår någon vertikal hög frekvens i dataloggen, så nu är det dags att programmera om instrumentet.


20191112 – återbesök efter 4,5 år

Den här parabolen och 2 vita satellitmottagare monterade jag 20150331 med arbetsorder # 545204, men nu hade signalen blivit dålig.
(…. och NEJ, parabolen sitter inte där det är risk för snöras, det ser bara ut så på fotot. Parabolen är fastsatt på garaget, 2 meter från hustaket där snön kan rasa)

Jag började med att göra en datalogg för att se hur dålig den hade blivit. … hmmm … signalen var förvisso lite sämre än normalt, men ändå ganska hyfsad.

Jag justerade och fick dubbel signalkvalitet på några frekvenser.

En koll i vardagsrummet visade nu bra värden.

Även i gillestugan blev det bra.

Men varför signalen hade blivit dålig är p.g.a. det övre fästet till maströret hade flyttat sig någon millimeter eftersom det sitter i några brädbitar. (Som tur är har inte jag monterat fästet)

Det är långt mellan reglarna på såna här platta garagetak, så det blir svårt att få båda skruvarna att dra i en regel samtidigt.

Men det övre fästet skulle naturligtvis ha suttit i en pendelskena, så som jag gjorde vid en annan installation. Då kan man ha en så pass lång pendelskena att man kan fästa den i minst 2 stående reglar som finns bakom panelen. Så vid nästa besök (om flera år) gör jag nog om hela montaget.


20190918 – satellitmottagaren gick sönder

“Ingen signal” stod det på TV’n så kunden ringde och bokade tid för felsökning och åtgärd.

Jag började med att mäta signalkvaliteten inne i vardagsrummet som förvisso var lite sämre än vad det brukar vara, men det skulle ändå ha blivit bild.

Jag konstaterade att satellitmottagaren, Sagem ITSD81 HD hade gått sönder.


När jag gick ut och kollade parabolen såg jag att det hade rostat hål i röret som håller mikrovågshuvudena. En klassiker på den här sortens parabol.

Efter lite finjustering lyckades jag fixa dubbel signalkvalitet på 10778 horisontellt.

Läget på mikrovågshuvudet såg konstigt ut, men det är ändå där som signalkvaliteten blev bäst.
(Det vänstra ALPS-mikrovågshuvudet används inte längre)

Kablarna fastsatta och parabolen justerad. 🙂

En ny koll i vardagsrummet visade bra signal.

Men för att få bild på TV’n kopplade jag in en HD-box-smart satellitmottagare, som jag hämtade från servicebussen.

Så nu har kunden faktiskt bättre bild än vad hon hade när den gamla Sagem-mottagaren fungerade.


20190916 – ett enkelt  jobb … trodde jag.

En kund ringde för att fästet till mikrovågshuvudet hade torkat och gått sönder. Så jag körde dit för att byta fäste och finjustera parabolen …. trodde jag.

Det visade sig att parabolen satt rackligt löst på en plåtklädd skorsten.
Kablarna hängde löst och var slängda över taket.

Kunden hade ett OCTO-mikrovågshuvud som har 8 universalutgångar. 5 av de 6 anslutna kablarna användes.

Jag började faktisk med att byta fäste till mikrovågshuvudet, men sen såg jag att kablarna var torra samt att parabolen satt väldigt rackligt på den plåtklädda skorstenen.

Så jag monterade parabolen och maströret på en tegelvägg istället.

Sen bytte jag till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud för att slippa dra så många kablar.

Nu sitter parabolen stabilt och kommer garanterat inte ur läge när det blåser.

Så 5,5 timmar senare, efter att jag hade installerat 57 meter trippelskärmad koaxialkabel och kopplat in en fördelare, har de en bra och stabil signal till 4 rum. 🙂
20190912 – Åtgärd av Canal Digital efter åska.

Den 14 december 2018 installerade jag den här Canal Digital anläggningen, men nu hade signalen försvunnit. Kunden hade fått ett nytt mikrovågshuvud av Canal Digital som han hade bytt själv.
Jag började med att kolla det gamla mikrovågshuvudet och det gav ingen signal.

Jag gick ut och kollade parabolen där jag konstaterade att kunden hade lyckats få 15,1 dB i MER-värde på 10778-H.


Men jag justerade lite och fick …

… 16,2 dB i MER-värde. 1 dB till är inte så lite när 3 dB är en fördubbling.

Canal Digital trodde att det var fel på kabeln, men det var det verkligen inte. Mycket bra signal i vardagsrummet.

Men OnePlace mottagaren sa fortfarande “ingen signal”
Jag ville då byta ut den så jag ringde Canal Digital men de ville först se att den gamla inte gick igång efter en fabriksåterställning.

Så jag gjorde en fabriksåterställning sen var det bara att börja från början … välj språk, Google-konto osv. …. Sen skulle den uppdateras vilket tog närmare 1 timma. Efter det så kom den återigen till satellitinställningar som sa “ingen signal”

Så det var bara att gå ut till servicebussen och hämta en ny mottagare. Sen ringde återigen till Canal Digital som registrerade serienummer på den nya OnePlace mottagaren. Efter det var det bara att börja från början igen … välj språk, Google-konto osv. …. Men detta hade jag inte tid att vänta på så kunden skulle göra det själv. Undrar varför det ska vara så fruktansvärt tidsödande att installera en OnePlace mottagare?

Orsaken då? Jo tydligen så har åskan förstört både mikrovågshuvud och kanalväljaren i OnePlace mottagaren. Detta finner jag högst sannolikt eftersom kundens router + grannens TV hade gått sönder.

Nåväl, de har i alla fall fin utsikt en liten bit från huset.


20190905 – Åtgärd av Canal Digital efter åska.

Den här parabolen installerade jag den 24 augusti 2017 men efter en rejäl åsksmäll dog TV’n och satellitmottagaren. Kunden köpte en ny TV och fick hem en ny satellitmottagare men det funkade ändå inte. Så jag åkte dit och konstaterade att det var kortslutning i mikrovågshuvudet.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 så nu fick kunden ännu bättre signalkvalitet än vad det hade varit tidigare. Inte för att det var dåligt tidigare, men med detta mikrovågshuvud får man ytterligare 1 dB bättre MER-värde.

Som sagt, bra signal blev det.


20190905 – Montering av en ny parabol till Canal Digital.

Kunden hade en motorstyrd parabol för att kolla på tyska kanaler och Canal Digital mm. Men för att få bättre signal hade han köpt en ny parabol som han vill ha fast inriktad mot Thor satelliterna på 0.8°W väst som sänder Canal Digitals kanaler.

Det var mycket träd, men tillslut hittade jag en bra placering på garageväggen.


Jag monterade parabolen på ett 3-punkts väggfäste.

Parabolen med Sharp mikrovågshuvud hade kunden köpt på Kjell & Company.

Det blev bra signal till Smart-HD-boxen i vardagsrummet.


20190723 – störningar på Canal Digitals kanaler

Den här kunden sa att kanalerna försvann vid minsta lilla regn eller blåst och det var inte konstigt när signalen var så dålig.

Kunden hade ett nytt mikrovågshuvud så jag passade på att byta det. Sen satt jag fast maströret som satt lite löst och efter det fixade jag till bra signalkvalitet.

Nu blev det bra signal både i vardagsrummet och till TV’n i uterummet.


20190619 – störningar på Canal Digitals kanaler

Den här kunden hade störningar på satellitkanalerna, men sen några veckor fanns det ingen signal alls. Troligen hade den gamla Sagem-HD-PVR-101 gett upp helt, men det var ingen större förlust för kunden hade fått en ny HD-box Smart hemskickad.

En kontroll av signalen visade att den var ganska dålig, men det skulle ändå ha blivit bild på TV’n. Därför antog jag att den gamla mottagaren hade gett upp, men att felsöka den gamla Sagem-mottagaren var ingen idé när den ändå ska kasseras.

Canal Digitals kundsupport hade även sagt att det krävs byte av koaxialkabel eftersom signalen var svag.

Förvisso var det lång kabel eftersom parabolen satt på ett uthus, men att signalen var låg berodde på att den var något feljusterad. Jag såg faktiskt rent visuellt att det var feljusterat.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 och demonterade DiSEqC-switchen.

En koll innan jag kopplade in den nya mottagaren visade att jag hade ökat signalkvaliteten ungefär 300% och det är minsann inte lite. (+3 dB = dubbelt)
Så nu kan kunden ha mycket glädje av sin nya mottagare och slipper dessutom besvärande störningar.


20190603 – Återbesök hos Canal Digital – 821605

Den 15 december 2017 gjorde jag den här installationen med viss tvekan eftersom det fanns ett träd som skymde signalen. Men det skulle kunden ta bort så det var bara att sätta igång och installera.

20190211 besökte jag återigen kunden eftersom de hade dålig signal. Faktiskt ännu sämre än när jag installerade anläggningen 14 månader tidigare. -Det beror fortfarande på trädet, sa jag.

Men så idag den 3 juni 2019 hade de äntligen tagit bort trädet så att jag kunde finjustera parabolen och mikrovågshuvudet.

En koll i vardagsrummet visade att det äntligen blev bra signal.


20190418 – Återbesök hos CD 491256

Den 1 juli 2014 gjorde jag den här installationen, då med arbetsorder # 491256.

I alla fall så fick kunden problem med de kanaler som sänder på horisontell polarisation. Jag mindes att det var väldigt nära skymmande träd, så jag kollade gamla foton och frågade kunden om det inte var träden som hade vuxit upp. Kunden visste inte om de skymde och dessutom hade Canal Digitals kundtjänst beordrat kunden att vrida på mikrovågshuvudet. Tydligen så är det någon där som tvivlar på att jag har justerat det rätt. Helt otroligt egentligen, när jag brukar få frågan av kollegor hur jag lyckas få så bra signalkvalitet.

I alla fall så konstaterade jag ganska snabbt att det var fel på mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett Sat-CR-24.

En skärmdump visade 83,6 dB i signalstyrka uppe vid parabolen.

En koll i vardagsrummet visade 80,1 dB, så en liten förlust på 3,3 dB var helt acceptabelt. På en sån liten sänkning av nivån försämras inte signalkvaliteten, vilket ni kan se på dataloggen nedan.


20190315 – åtgärd efter snöras

Efter ett snöras blev Missen utan bild på TV’n så han bokade service.

När jag kom dit såg jag att parabolen var bortom räddning.

Men Missen hade även en gammal 80 cm parabol som inte användes, så den flyttade jag till ett ställe där snön inte kan rasa ner. (Efter att de har bytt panel ska de fixa kabeln själva)

Jag återanvände det gamla mikrovågshuvudet.

Det blev en hög med skrot.

Nu blev det bra signal till den vita satellitmottagaren och det blev mycket bättre bild när jag ändrade upplösningen till HD, eller 1080i.

Men kolla vilken bra bild det blev, tyckte Missen när jag var klar.


20190220

En Viasat-säljare ringde till en kund och tjatade …..
– Men jag vill se Eurosport, sa kunden.
– Javisst, den kanalen har vi, sa säljaren.

Så någon från Viasat kom och monterade, men när det sen visade sig att kunden inte kunde få in Eurosport längre fick jag skruva ner Viasatparabolen och skruva tillbaka Canal Digital-parabolen.

Det var bara några veckor sedan Viasat-montören hade installerat, men Viasat hävdade att tiden för ångerrätten var passerad. Så de tyckte att han ska reklamera anläggningen. I värsta fall får han betala grundutbudet till ingen nytta i 24 månader.

Visst är det tråkigt när säljare luras?

Montören från Viasat hade i alla fall lyckats få br signal.

Men för att kunden skulle få in Eurosport igen var det bara att byta tillbaka.

En koll i vardagsrummet för att se att signalen inte blev förstörd genom kabeln.


20190118 – uppgradering.

Kunden ville uppgradera så jag fixade fram en OnePlace med 1 TB hårddisk. Medan han höll på och fixade anslutningen till Google-kontot bytte jag till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Det blev bra signal till OnePlace-boxen i vardagsrummet och HD-Smart-boxen i sovrummet.


20181005 – CD – serviceuppdrag – 759066

Den här parabolen installerade jag dan före julafton 2016, men nu sa kunden att det förekom störningar ibland.

När jag kom dit gjorde jag en kontrollmätning och tyckte att det var mycket märkligt att 10,716 GHz saknades.

Så jag gjorde en ny mätning, men då saknades 12,418 GHz.

Efter lite felsökning kom det fram att kunden hade möblerat om samt skarvat koaxialkabeln och där var det glapp. Jag fixade skarven ordentligt sen gjorde jag en ny testmätning.

När jag ändå var på plats så passade jag på att kolla/efterjustera parabolen och fick några tiondels dB bättre signalkvalitet.


20180823

Kunden ringde och bokade service eftersom signalen var usel med störningar titt som tätt.

Först en mätning där jag konstaterade att signalen verkligen var sämre än dålig.

Jag bytte mikrovågshuvud och finjusterade parabolen.

Efter åtgärd blev det verkligen bra signal.


20180718

Kunden har byggt ett nytt hus där jag monterade den “gamla” parabolen.

Via mediaskåpet blev det närmare 50 meter koaxialkabel, vilket dämpade en del.


20180426

En kund ville att jag skulle komma och justera eftersom det förekom störningar i bilden.

Jag klättrade upp för stegen och upptäckte ett typiskt slarvfel. Inget nerdraget vattenskydd 🙁

Jag kopplade in instrumentet och gjorde en kontrollmätning.

Efter justering gjorde jag en ny kontroll. Dubblerad signalkvalitet på SVT’s kanaler blev det och ännu större förbättring på några andra frekvenser. 🙂

Även mittledaren var för kort så jag monterade en ny F-kontakt.

Sen monterade jag kabeln och drog ner vattenskyddet!

En sista koll i vardagsrummet för att kolla att det inte var något fel på koaxialkabeln.


20180425

Några kanaler hade försvunnit ur den vita Canal Digital mottagaren. Signalen var lite låg men ändå ganska OK.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 LNB sen blev signalkvaliten betydligt bättre.

Nu kunde jag mata in bra signal i den nya Canal Digital HD Smart boxen.


20180308 – Byte till Sat-CR-24 LNB.

En 80 cm. Wisi-orbit norden-parabol.

Kunden har både Viasat och Canal Digital, så därför är det 2 mikrovågshuvuden.

Det blev bra signal till den nya OnePlace-mottagaren och med den boxen + det nya Sat-CR-24 mikrovågshuvudet kan man spela in 3 kanaler samtidigt som man tittar på en fjärde.


20180223 – Inkoppling av extra box.

Den här parabolen installerade jag 2015-08-05 och nu kopplade jag in ytterligare en satellitmottagare.

Signalen hade inte ändrat sig något, så därför gjorde jag ingen ny datalogg.


20180222 – Byte till Sat-CR mikrovågshuvud.

Kunden hade skaffat en ny Smart-box med hårddisk så jag bytte till ett Sat-CR mikrovågshuvud.

Fin utsikt från parabolen sett.

En kontroll i vardagsrummet visade bra signal.


20180129 – Byte av mikrovågshuvud.

Det var lite jobbigt att byta mikrovågshuvud när det snöade kraftigt, för jag vill ju inte att det ska komma in fukt i F-kontakterna.

I vardagsrummet gjorde jag en dokumentation av signalkvaliten som visar ungefär 0,5 dB lägre MER-värde pga. snövädret.

Jag såg även en gammal DiSEqC-switch monterad högt upp på väggen, men det gick tyvärr inte att nå den när det var närmare 1 meter snö där jag ville ställa stegen. Jag kunde alltså inte kolla om den var inkopplad eller inte. Den ska inte vara inkopplad tillsammans med Sat-CR signal, men om den är det kan den ställa till problem i framtiden. Jag lämnade i alla fall en F-skarv så att kunden kan koppla förbi den om det behövs.


20180119 – Återställning av parabol efter byggarbete.

Den här parabolen installerade jag i slutet av november 2015, men vid utbyggnaden av huset hade någon eller något kommit åt parabolen så signalen var dålig. Väderskyddet (som någon annan har satt dit) skymde en aning, så det flyttade jag lite.

Först en koll hur dåligt det var. Det var ganska uselt faktiskt.

Efter justering blev det bra, men jag såg att skogen är på väg upp igen, så kunden måste säkert fälla några träd till sommaren 2019.

Det blev nån dB sämre signal än vad den var vid installationen i november 2015. Svårt att säga om det berodde på snövädret eller om parabolen är lite skadad. Men hursomhelst så blev det godkända värden och det är det viktigaste.


20171201 – Flytt av en Canal Digital parabol.

Jag fick i uppdrag att flytta ner den här parabolen från taket, eftersom den satt onödigt högt upp, vilket gjorde det svårt att sopa bort snön som ibland lägger sig framför mikrovågshuvudet och dämpar signalen.

Jag monterade parabolen med ett special aluminiumfäste, så nu  behöver man bara öppna fönstret för att komma åt att sopa bort snön. 🙂

Bra signal blev det också. 🙂


20171124 – Service av en Canal Digital anläggning.

Kunden fick en ny satellitmottagare av Canal Digital men det visade sig att TV’n inte skickade nån HDCP-signal så det blev ingen bild. Som tur var så var det Black friday, så jag hjälpte kunden att införskaffa en ny 50″ TV till ett bra pris.

När jag ändå var på plats passade jag på att mäta signalen och den var lite dålig, vilket betyder att signalen blir väderkänslig.

Efter justering erhöll jag ca 75% bättre signalkvalitet, så nu kan de titta på TV även när det regnar mycket.


20171026 – Åtgärd av dålig installation.

Jag trodde att det bara var Viasats montörer som fuskade, men idag fick jag faktiskt åtgärda en anläggning som var installerad av någon som hade fått installationsuppdraget av Canal Digital. Vem det var visste de inte för han hade inte lämnat något visitkort, det var “bara någon från Canal Digital” Visst är det dåligt att inte lämna ett visitkort så att kunden kan kontakta installatören om det uppstår några frågor?

Förutom en fuktskadad fördelare och en dåligt monterad koaxialkabel var inte parabolen och polarisationen riktigt justerad. Jag justerade parabolen, drog ny koaxialkabel och monterade en fördelare på ett torrt ställe, dvs. under altantaket.

Så här såg det ut när jag kom till kunden. Men vad är det som sitter under LNB armen?

Det var det värsta! Tänk att montera en inomhusfördelare helt oskyddat för regn och snö. Ser ni vattnet som hänger på de otäta kontakterna?

Bristfällig installation brukar betyda dålig signal så jag gjorde en datalogg av signalen innan åtgärd.

Efter justering blev det bättre, eller precis de värdena som det ska vara.

En av kablarna hade en böjskada samt att de var klamrade med ej tillåtna klammer. Det blir nämligen impedansfel om de skjuts i för hårt. Impedansfel blir det även i knäckta böjskadade kablar.
Slutresultatet i vardagsrummet, så nu är kunden nöjd.

Vad lär vi oss av detta? Jo att det är bäst att anlita CANT-auktoriserade antenntekniker som t.ex. jag. 🙂


20171013 Justering av parabol.

En kund kontaktade mig via bokningsformuläret och skrev att han ville ha hjälp att åtgärda signalproblemet. När jag kom dit befarade jag att grannens träd skymde och signalen var verkligen usel.

Men som tur var är satelliterna mitt emellan träden, så det gick att justera till fullgod signal.

Efter åtgärd förekommer garanterat inga störningar.

I hörnet på huset är det enda stället med fri satellitsikt.


20171013 – Service & uppgradering

En Canal Digital-kund kontaktade mig och berättade att han hade störningar titt som tätt. Han berättade även att han hade 2 st. gamla Sagem satellitmottagare, så jag föreslog att jag även kunde uppgradera anläggningen när jag ändå skulle åka så långt för att åtgärda signalfelet. Nån vecka senare hade de nya satellitmottagarna anlänt, så jag tog servicebussen och körde söderut.

När jag kom dit så såg jag orsaken till problemet. Det går INTE att använda Canal Digitals bifogade väggfäste när man har typ fjällpanel på huset … och JAAA …. parabolen satt löst 🙁
Det gäller att ha rätt fästen på rätt ställen.

För skojs skull gjorde jag en mätning före åtgärd, bara för att se hur dåligt det var.

Förutom att byta till ett väggfäste som passar på väggen bytte jag även till ett Sat-CR mikrovågshuvud och då räcker det med en koaxialkabel.

Efter åtgärd såg det bättre ut. Kablarna var dock något korta, men det räckte precis.

Som förväntat blev det bra signal.


20170830

Den här kunden hade signalbortfall ibland, men ingen bild alls på TV4 HD. Så jag började med att kolla parabolen.
hmmm … 12,6 dB i MER-värde på 12.418 GHz är tillräckligt för att ge en störningsfri bild, så det måste vara nåt annat fel.

Efter justering av framförallt polarisationen blev det betydligt bättre, eller 14,4 dB är helt normalt.

Den första installatören hade glömt 2 skruvar och använt fel storlek på en kontakt när han monterade Canal Digital TD64 parabolen.

Även inomhus var det glappkontakt pga. för stor F-kontakt. Efter åtgärd blev det glappfritt och 100% signalkvalité på rubbet. 🙂


20170830

En snickare hade riktat väggen, så parabolen som levererar signal till 2 hushåll hade kommit ur läge.

Dessutom hade den första installatören inte satt dit rätt sorts kontakter så det glappade lite här och där. Men nu är det fixat.


20170522

Tekki hade haft dålig signal från parabolen ända sedan i vintras, men nu ville han ha det fixat, så han bokade service.

Troligen hade ett snöras flyttat parabolen lite ur läge, men efter lite justering blev det bra igen.

En kontrollmätning i vardagsrummet visade även att kabeln är OK.


20170522

Turbos husse ville ha koaxialkabeln på ett annat ställe eftersom han höll på att byta panel på huset.


20170503

Den här kunden hade skaffat en ny satellitmottagare, en Prismcube Ruby, men den kunde inte ta in signalen via Sat-CR, så jag kopplade om till Legacy-signal. Sen funkade allt.

När jag ändå klättrade upp på taket för att koppla om kablarna passade jag på att justera (den nedre) parabolen.


20170406 – Service av Plösens parabol.
Plösen, 18 år, har blivit lite halt och döv på gamla dar, så nu vill han helst hålla sig inomhus och kolla på TV. Men eftersom han inte hör längre så vill han ha en riktigt bra bild på TV’n och då helst i HD-kvalité. Men nu förekom det även störningar, så han bokade service.

Signalen var faktiskt så dålig att instrumentet inte ens kunde presentera ett kvalitetsvärde.

Efter byte av mikrovågshuvud och justering av parabolen blev det bra signalvärden igen.

Så nu kan Plösen se Animal Planet HD utan störningar. 🙂


20170405 – Åtgärd av Veras parabol.

Jag fixade en Canal Digital anläggning till en kund som fick ett erbjudande av mig på Bomässan.

Först gjorde jag en kontrollmätning och konstaterade att det faktiskt var ganska usel signal.
När MER-värdet kommer neråt 9.0 dB börjar bilden oftast pixla, så vid 9,2 dB är det ytterst nära störningar.

Jag skruvade ner parabolen och skruvade ihop den på rätt sätt, sen bytte jag till ett stabilt väggfäste.

Efter åtgärd och justering lämnade den gamla TD72 parabolen mycket bra signal. (jämför gärna med mätvärdet här ovan)

-Kan jag äntligen se Animal Planet HD utan störningar, undrade Vera.

Jag gjorde även om F-kontakterna inne och dokumenterade signalen i respektive rum. 100% signalkvalitet – vad annars? 🙂


20170206 – Serviceuppdrag # 770291

Kunden hade skaffat en ny Canal Digital Smart HD-PVR box och för att kunna spela in en kanal och samtidigt titta på en annan krävdes byte av LNB (mikrovågshuvud)

Bra signal blev det. 🙂


20170127 – Åtgärd av Rogers parabol.

Roger såg lite bister ut när jag kom, för han var riktigt less på störningarna på Canal Digital.

Vid felsökningen såg jag att parabolen och mikrovågshuvudet var skadade av is som hade rasat från taket.

Koaxialkabeln var inte heller i bra skick.

Förutom risken för snöras var inte placeringen den bästa pga. skymmande träd.

Jag monterade en ny parabol på husets gavel, där det inte förekommer något snöras.
Lite ovanligt att lyckas få både den nya och gamla parabolen på samma bild.

Dataloggen visar att jag har lyckats – IGEN. 🙂

– Ja titta, nu ser det faktiskt ut att funka, tänkte Roger när jag var klar.


20161122 – Service och uppgradering.

Den här anläggningen var i dåligt skick och behövde uppgraderas. Först ville kunden köpa en ny Canal Digital TD64 parabol av mig, men då jag visste att kundens gamla TD78 parabolen ger högre signal, så avrådde jag köpet. Visst är jag en dålig försäljare, men vad gör man inte för att kunderna ska bli nöjda? 🙂

Jag monterade i alla fall ett nytt Inverto Sat-CR LNB och drog in 26 meter ny trippelskärmad koaxialkabel.
20161122-langgatan-td78
20161122-inverto-lnb-langgatan
Som synes blev det lite bättre resultat med Triax 78 cm parabolen.
20161122-langgatan-inverto-datalogg


20161122 – Service åt Moa.

Moa ville ha bättre signal på National Geographic så hon bokade service av Canal Digital-parabolen.
20161122-moa-hagmarksgatan
Triax TD64 parabol med ett Triax Quad LNB.
20161122-hagmarksgatan-td64
Men nu hände det igen, det som inte ska kunna ske. Det skiljde på polarisationsinställningen mellan det höga och låga frekvensbandet. (polarisationsinställningen = vridningen av mikrovågshuvudet)
När parabolen och mikrovågshuvudet var max inställd på den höga frekvensen 12,418 GHz vertikalt, så blev det dålig signal på den låga frekvensen 10,903 GHz vertikalt som sänder SVT’s HD kanaler.
20161122-hagmarksgatan-high
Då vred jag mikrovågshuvudet för att få max signal på 10,903-V men då blev det ganska dåligt på 12,418-V. Mycket knepigt, jag har varit med om det förr, men ingen kan förklara varför. Det är nämligen samma antenn inuti mikrovågshuvudet, så det här felet ska inte kunna uppstå.
20161122-hagmarksgatan-td64-low
Man ska dock inte lämna en parabol med ett sämre MER-värde än 13 dB så därför vred jag mikrovågshuvudet för att uppnå minikravet på 12,418-V dock på bekostnad av de lägsta frekvenserna.
OK, många tycker säkert att detta är petitesser, men jag vill ju att mina kunder ska ha så bra signal signal som möjligt.
20161122-hagmarksgatan-td64-average
Jag ska dock fortsätta forska om detta tills jag får klarhet i vad det beror på.


20161110 – Service av Nemos parabol.

Nemo tyckte att signalen till Canal Digital var känslig. Vid minsta lilla dåliga väder, då han helst vill kolla på TV, började pixlarna åka runt. Klart störande – så han bokade service.

Parabolen har suttit i några år. Stabilt fastskruvad men panelen hade gett vika lite grann så den pekade aningens nedåt. Det är känsliga prylar eftersom satelliterna ligger 3600 mil rakt ovanför ekvatorn, så om parabolen ändras 1 grad missas satelliterna med 7 mil.


20161028

– Signalen till Canal Digital är väldigt väderkänslig, sa kunden … och detta trots att montören hade sålt och monterat ett snöskydd för mikrovågshuvudet.
20161028-td64
Vid kontrollmätningen såg jag att det var ganska dåligt.
20161028-before
Efter åtgärd blev signalen MYCKET bättre.
20161028-after
Så visst måste det väl vara bättre att justera in parabolen ordentligt istället för att sälja ett snöskydd?

Dessutom är det frågan om LNB-armen håller för tyngden? Tveksamt, eller hur?
Läs mer här.


20160908 – Åtgärd av dålig Canal Digital signal.

När jag kom dit såg jag att parabolen var ganska skymd av träden.


Jag flyttade parabolen till ett ställe med fri sikt till satelliterna.

Nu blev det bra signal och mer än dubbel signalkvalitet mot när jag kom hem till kunden.


20151230

Lizzy är smart. Hon såg att julkampanjen var en riktigt bra affär …..
20151230-lizzy
…. så hon klöste till på en HD-PVR satellitmottagare för endast 1499:-

Jag fixade även ett nytt Sat-CR mikrovågshuvud helt GRATIS från Canal Digital som jag monterade på den gamla Nokia 80 cm. parabolen.
20151230-lizzys-nokia-parabol
En 80 cm. parabol ger, tack vare storleken, lite bättre signalvärden.
20151230-lizzys-datalogg
Läs mer här.


20151223

Nessie är inte bara nöjd. hon är smart också. 🙂 Hon såg direkt att julkampanjen var en bra affär, då hon kunde köpa en HD-PVR, alltså en inspelningsbar satellitmottagare för endast 1499:- Så nu kan hon spela in sina favoritprogram och titta när hon vill.
20160118-nessie-3
Efter byte av mikrovågshuvud visade satellitmottagaren 100% på alla staplar. 🙂
20151222-nessie
Läs mer här.


20151202

“-Varför ska jag anlita ett proffs när jag kan själv?” säger vissa och detta är resultatet. Visst fick de en störningsfri bild (vid bra väder) men bara 14,5 dB i MER-värde …..
20151202-polararisationsfel
… detta är resultatet efter justering med ett dyrt instrument: Samma signalstyrka men dubbel signalkvalité. 🙂
20151202-right
Som sagt …… finn hur jag lyckades, eller boka in service. 🙂


20151125

Vid takskottning förra vintern hade de råkat skada parabolen, men med hjälp av lite träkilar och silvertejp lyckades de få bild på nästan alla kanaler med den gamla satellitmottagaren. Men den nya Canal Digital HD boxen kräver perfekt signal, så den ville inte fungera. Inte en vinter till tänkte kunden och ringde mig …..

Jag såg direkt att den gamla parabolen var bortom räddning så jag skruvade ner rubbet.
20151125-skoog-gamla-parabolen
En närbild på träkilen och den torkade silvertejpen ….
20151125-skoog-bruten-arm
Kunden gamla ALPS LNB återanvände jag på en ny TD64 parabol.
20151125-skoog-ny-parabol
Jag dokumenterade signalen inomhus sen kopplade jag in kundens vita Digitalbox som visade 100% signalkvalitet.
20151125-skoog
När jag var klar kom grannen Pysen över och kollade att jag inte hade missat något. 🙂
20151125-skoog-grannen-pysen
Det var svårt att få nån bra skärpa på Pysen för han sprang bara omkring och skulle inspektera överallt.
Läs mer här.


20151104

En kund som har två satellitmottagare hade ibland signalproblem till den vita Canal Digitalboxen. Den inspelningsbara HD-PVR boxen kopplad via Sat-CR utgången på mikrovågshuvudet funkade alltid, men den vita som var kopplad via universalutgången hittade ej signalen ibland. Canal Digital har tidigare nämnt att det kan vara ett mjukvarufel i vissa mikrovågshuvuden, samt att vi har haft diskussioner i en installatörsgrupp på Facebook om problemen som visar sig när man använder utgångar med olika signaltyp samtidigt.
sat-cr-old
Här är förteckningen på olika serienummer där de som står på raderna OLD kan ha problem.
sat-cr-software
1323A som kunden hade fanns inte ens med, men jag bytte i alla fall till ett mikrovågshuvud med den senaste mjukvaran.
sat-cr-new
Efter byte av LNB och polarisationsinställning kollade jag om parabolen, som jag installerade den sista oktober 2013, fortfarande lämnade bra signal och det gjorde den. 🙂
20151104-420625-datalogg
Så nu hoppas jag att anläggningen är driftsäker.
20151104-420625-td64


20151006 – Service av Canal Digital anläggning.

Kunden ville ha hjälp eftersom det förekom störningar samt att menyn i Canal Digitals satellitmottagare visade “svag signal”

När jag kom dit började jag med att kolla signalen från parabolen som var monterad på ett träd långt ute på den stora sjötomten. Därför var det lång kabel med hög dämpning in till TV-rummet, vilket var den största anledningen till svag signal.

Så här såg det ut vid parabolen innan åtgärd.

Jag justerade men kunde bara få 14,7 dB i MER-värde mot normalt strax över 16 dB vilket även det var en betydande kvalitetssänkning.
Här ser ni vad som hände med signalstyrkan när signalnivån sjönk 20,9 dBμV genom kabeln in till TV-rummet.

Egentligen skulle det ha bytts kabel direkt, men det var ingen somm hade lust att gräva ett nytt dike. Så jag kontrollmätte några olika mikrovågshuvuden för att hitta ett med en högre utnivå för att kompensera den höga kabeldämpningen. Dessutom var parabolen något skev så jag monterade det nya mikrovågshuvudet på en ny parabol.

Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen.

Det var i alla fall sjöutsikt på jobbet. 🙂

När jag var klar ute gick jag in i TV-rummet och gjorde en ny kontrollmätning. Nu visade dataloggen i alla fall lite bättre värden. Nästa åtgärd är byte av kablar eller fälla träd och flytta parabolen upp till huset.

Läs originalinlägget här.


20150922

Idag åkte jag till en kund som hade kommit åt plattantennen när han körde förbi med åkgräsklipparen, så Canal Digitals kanaler försvann.
-Men när du ändå håller på kan du väl montera en annan parabol som ger mer signal så inte bilden försvinner vid dåligt väder, sa kunden.

Först en bild på plattantennen som jag monterade den 2 juni 2014. Läs mer om detta här.
20150922-486414-plattantenn
Men innan jag demonterade plattantennen justerade jag den för att kunna göra en datalogg och dokumentation av signalkvaliteten. Sen monterade jag en helt vanlig standard TD64-parabol som alla får när de tecknar ett Canal Digital-abonnemang.
20150922-486414-plattantenn-och-td64
Sen gjorde jag en mätning på plattantennen ….
20150922-486414-datalogg-selfsat
… och direkt därefter en mätning av signalen från TD64 parabolen.
20150922-486414-datalogg-td64
Intressant att veta är vädret vid mätningen och om ni kollar noga så ser ni att det är endast några minuter mellan mätningarna, eftersom jag inte ville ha olika väderdämpning. Nu är det svårt att se på bilden, men signalen kom in ovanför molnen.
20150922-486414-wheather
För att jämföra dessa 2 antenner har jag räknat ut ett genomsnitt av mätvärdena på de senaste 5 installationerna av Canal Digitals standard parabol. Dessa värden kan ni se i kolumnen TD64. Plattantennens värde ser ni i kolumnen Selfsat.
20150922-486414-selfsat-vs-td64jpg
Nu är detta en massa siffror som kanske bara tekniknördar begriper, men översatt till ren svenska så har jag kommit fram till att plattantennen presterar ungefär knappt hälften av signalkvaliteten som man får från en TD64 parabol, men fortfarande så levererar en plattantenn en störningsfri bild på TV’n när vädret är bra. Det som kan bli ett problem är, precis som denna kund upplevde det hela, att bilden försvinner vid dåligt väder.  Så nu vet ni det. 🙂

Det färdiga resultatet.
20150922-486414-td64

Se även Plattantenn vs Triax TD64-parabol.


20150821

I dag fixade jag bl.a. en “nyinstallation” till en befintlig hund … kund. 🙂 De hade fått ett specialerbjudande av Canal Digital för parabolen och boxen de hade var i ganska dåligt skick. Framförallt kabeln såg så dålig ut att jag inte ens kollade vad det var för fel, den var det bara att byta, eller jag bytte rubbet så nu är det bara nya fräscha grejer. Hunden Nixon blev också glad att han äntligen kan se Animal Planet HD utan störningar. Direkt när jag var klar gick han och la sig och kollade på TV. 🙂
20150821-nixon
20150821-td64
Som vanligt visade Canal Digital-boxen 100% signalkvalitet. Här nedan är detaljerade mätvärden för alla tekniknördar. 🙂
20150821-datalogg


20150814

Canal Digital service med sjöutsikt på jobbet. 🙂

Några av kanalerna i Canal Digitals utbud hade försvunnit och ganska snabbt konstaterade jag att en mindre tall skymde sikten. Parabolen satt dessutom lite löst, så medan kunden sågade ner tallen fixade jag väggfästet och parabolen.
20150814-edsken
Detta är en något mindre parabol än vad Canal Digital levererar nuförtiden, så signalen är något svagare än med dagens paraboler, men det är fortfarande godkänt. (Mätvärden, mätt inomhus)
20150814-edken-datalogg


20150812

Jag justerade parabolen och polarisationen medan kunden sågade ner några skymmande grenar, sen visade Canal Digital boxens signalmätare 100% kvalité.
20150812-macab-parabol
Alla tekniknördar kan se detaljerade mätvärden här nedan.
20150812-canal-digital-service


20150206

En Canal Digital-kund flyttade så jag monterade parabolen på det nya huset.
20150206-cd-service-ashammar


20141219 Montering av parabol på ett stabilare ställe.

Den här parabolen satt dåligt monterad på en skorsten i plåt, så den flyttade jag till en stabil placering. Jag bytte även till ett quad-LNB eftersom kunden hade en PVR-mottagare.


20140922 – Finn 5 fel

Canal Digital hörde av sig och ville att jag skulle åtgärda en installation hos en kund som var mycket missnöjd med installationen. Inga problem sa jag och åtog mig uppdraget. I de flesta fallen brukar jag hitta fem fel, men här hittade jag faktiskt hela åtta fel!

Det första felet jag såg när jag kom dit var att parabolen satt monterad rakt under taket, så det var stor risk för skada pga. snöras. Det är faktiskt inte OM utan NÄR skadan sker!
20140922-fel-01
Fel nummer 2: Regnskydd ej nerdraget, så kablarna blir garanterat fuktskadade!
20140922-fel-02
Fel nr. 3: Ingen vattenavledning innan kabeln går in i väggen. Risk för rutten panel alltså. Dessutom var kabeln för hårt böjd.
20140922-fel-03
Fel nr. 4: Även här var kabeln för hårt böjd.
20140922-fel-04
Efter demontering såg jag att den var riktigt illa skadad.
20140922-fel-05
Fel nummer 5: En av de ej godkända klammerna har montören dessutom skjutit genom kabeln! Här tränger fukten garanterat in, eller är det kanske tänkt att fukten som tränger in uppe vid parabolen ska tränga ut?
20140922-fel-06
Fel nr. 6: En skruv saknades. Nog så viktig för att hålla polarisationsinställningen korrekt.
20140922-fel-07
Fel nr. 7: Den övre klammern är för nära skarven i väggfästet. I och för sig är inte detta fel så allvarligt, men man monterar inte så, eftersom parabolfästet även håller ihop väggfästet. En slags dubbelfunktion alltså.
20140922-fel-08
Fel nummer 8: Detta är bara för mycket! Montören har borrat rakt genom väggen ca. 1,2 meter upp från golvet!! Helt otroligt, det är bland det fulaste som jag har sett på länge.
I och för sig stod det prylar i vägen, men det är väl bara att flytta på dem då …. grrrrr!
20140922-fel-09
Efter åtgärd ser det ut så här. Jag demonterade rubbet, sen monterade jag ett skorstensfäste, maströr och kundens terresta antenn som satt fast med buntband på skorstensstegen. Därefter var det bara att montera & justera parabolen och dra in nya kablar till satellitmottagarna. …. eller “bara” förresten – kabeldragningen var en tidsödande rysare.
20140922-after
Silla, 15 år, blev nöjd över resultatet och nu kan hon njuta av Animal Planet i HD kvalité.
20140922-silla


20140902 Flytt av parabol pga. grannens skymmande träd

Grannen hade höga träd så jag var tvungen att installera Canal Digital parabolen högt upp. Som tur är fanns det ett skorstensfäste som jag kunde återanvända. Det var bara att skruva dit ett rör osv. ….


20130419

Här kopplade jag in en till Canal Digitalbox, en så kallad tvilling.
20130419-wassberg-td64
Samtidigt bytte jag LNB på Macab-parabolen som är riktad mot Hotbird, så nu kan de, förutom Canal Digital, se Thaikanalen i båda rummen.
20130419-wassberg-macab


Tryck på pilen för att komma tillbaka till indexsidan över Canal Digital installationer och service.

left-arrow


En kommentar

  1. Anders Pettersson.

    En kompis skaffade parabol för många år sedan men fick det inte att funka. Han gick då till en stuggranne som är radioamatör för att höra om han kunde hjälpa honom. Hans tips var att gräva ned parabolen för att satelliterna är ju på andra sidan jorden! 🙂

Lämna ett svar