Boxer Installatörsportal – 2023

Här är foton samt information från några ställen där jag har mätt signalstyrka och åtgärdat antennsystem via BoxerInstallatörsportal. De är inlagda i datumordning med det senaste överst. Om du vet ett speciellt ärendenummer är det snabbast att använda sökrutan här på webbsidan.


20231207 – Boxer ärende 117817

Jag fick ett uppdrag av Boxer via Installatörsportalen och enligt felanmälan saknade kunden framförallt TV4 kanalerna.

När jag kom dit såg jag att de hade en GTVU-10 VHF/UHF-gitter antenn som hängde på en krok på balkongen.

Jag tog antennkabeln från TV’n och koppade in den i antenninstrumentet. Då såg jag att alla muxar utom Mux 6 var kraftigt deformerade.När jag hade gjort en datalogg såg jag att signalen till Mux 3 var riktigt dålig.

En noggrannare koll på spektrumet visade att den Muxen var kraftigt deformerad. Perfekta Muxar är ganska jämna i toppen, typ Bart Simsons frisyr.

Jag gick ut på balkongen för att göra en testmätning med en handhållen Logperiodisk antenn och då blev signalen betydligt bättre. Jag upptäckte även att riktningen till TV-masten i Gävle inte var som den befintliga antennen var riktad.

Helst ville jag montera ett väggfäste för att kunna justera antennen, eller allra helst montera en Logperiodisk antenn. Men jag fick inte göra någon åverkan på väggen, så det var verkligen inte lätt att montera antennen i rätt riktning.

Jag satt fast den med buntband på staget som håller balkongen.

Jag var tvungen att isolera VHF-antennen så den inte kom i kontakt med den andra metallen.

Nu blev det bra signal till Mux 7 som bl.a. sänder de kanaler som kunden saknade.

Men när jag hade gjort dataloggen såg jag att signalen från Mux 7 helt plötsligt blev dålig.

Jag gjorde en ny koll direkt från antennen, men signalen var usel.

Jag tog loss kabeln ur sammankopplingsfiltret och gjorde en koll av VHF signalen direkt och då såg det bra ut. Jag trodde då att det var fel i sammankopplingsfiltret så jag gick ner till bilen för att hämta ett VHF-UHF sammankopplingsfilter.

Men sen upptäckte jag att det var glapp i kabeln till VHF-delen på antennen, så den tog jag bort och gjorde en speciallösning.

Efter att jag hade fixat en glappfri anslutning till VHF-delen flyttade jag ner antennen lite grann, för där blev det bättre signal.

Nu såg det skapligt ut.

I vardagsrummet gjorde jag en datalogg.

Jag såg även att Mux 3 var lite deformerad, men nu var det i alla fall godkänd signalkvalitet.

Sen upptäckte jag att IEC kontakten som satt i TV’n inte var bra så den tog jag bort och monterade en F-kompression kontakt samt en F-hona – IEC hane övergångskontakt.


Det blev några dB bättre signal med en ny kontakt.

Men Mux 3 såg lurig ut, så om det blir störningar i framtiden måste antennen flyttas ut från den inglasade balkongen.

Mux 7 blev i alla fall bra och det är ju framförallt signalen från den Muxen som kunden hade problem med.

Om ni undrar vilken kanal som sänds från vilken Mux kan ni kolla här.


20230102 – Boxer ärende 115612

Jag fick ett uppdrag via BoxerInstallatörsportal med arbetsbeskrivningen:
Antenn sitter på balkongen, första våningen på huset, markplan. Kund har TV Standard idag som TV tjänst. Felsökning har skett, kund vill INTE göra fabriksåterställning då kund är säker på att det är antennen.

Efter att jag hade accepterat uppdraget kollade jag huset med Google street view. Då såg jag att balkongen är på husets östra sida, men riktningen till TV masten vid Skogmur i Gävle är västerut, dvs. åt andra hållet.

I telefonen upplyste jag kunden om att TV-antennen måste vara riktad mot sändarmasten för att få godkänd signalkvalitet.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.
– Visst kan det funka om man har tur, men om jag ska fixa antennproblemet som yrkesman så måste jag följa riktlinjer som är fastställda av Teracom och Boxer, vilket betyder minst 25 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin.

När jag kom hem till kunden såg jag att det satt en Logperiodisk UHF-antenn på balkongen, vilket innebär att den inte tar in Mux 7 eftersom den muxens sänds på VHF-bandet.

När jag skulle koppla in instrumentet märkte jag att kabeln var skadad så det var glapp i F-kontakten. Efter att jag hade monterat en ny kontakt startade jag instrumentet och fick se att signalen såg ut precis som jag befarade, dvs. att muxarna var kraftigt deformerade. För att det ska vara en stabil signal ska nämligen se ut som Simpsons frisyr.

En kontrollmätning visar först och främst att signal till Mux 7 saknades men det beror ju som sagt på fel sorts antenn, de övriga muxarnas signalkvalitet beror på felaktig placering av antennen.

Jag aktiverade max och min hold på instrumentet för att visa kunden hur kraftigt signalen pendlade.

När jag skulle mäta direkt vid antennen märkte jag att koaxialkabeln var skadad där också.

Jag justerade antennen något och gjorde en dokumentation.

Den svarta koaxialkabeln var bortom räddning så jag bytte kabel. Men helst ville jag inte byta kabel för när signalen är så instabil är det stor risk att jag får skulden när störningarna återkommer.


Jag gjorde en ny mätning i vardagsrummet och om man bara kollar på dataloggen nedan ser det bra ut.

Men Mux 1 som hade 25,3 dB i MER-värde i mätningen ovan pendlade kraftigt för att några sekunder senare vara nedåt 10,5 dB vilket betyder att det kan bli störningar med pixlar i bilden. Men det är inte alldeles säkert att det blir störningar eftersom mottagaren buffrar signal och den inbyggda processorn kan rätta fel.

Även Mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 pendlade kraftigt.

När jag kom ut till servicebilen tog jag fram en Logperiodisk antenn, kopplade in den i instrumentet, ställde mig utanför sovrummet och gjorde en snabb koll.

Även utanför köket blev det bra signal, så nu ser ni vilken betydelse det har att montera en antenn på rätt ställe.

Men tyvärr är det inte tillåtet att montera en antenn på husets västra fasad, så jag hoppas att det åtminstone fungerar tillfredställande i framtiden.


Kommentarer inaktiverade.