Boxer Installatörsportal – 2018

Här är foton samt information från några ställen där jag har mätt signalstyrka och åtgärdat antennsystem via Boxers Installatörsportal. De är inlagda i datumordning med det senaste överst. Om du vet ett speciellt ärendenummer är det snabbast att använda sökrutan här på webbsidan.

Några ställen är faktiskt lämnade utan åtgärd, eftersom den låga signalnivån på platsen gör det omöjligt att ta emot marksänd TV. I de fallen kan jag bara råda kunden att avsluta Boxer-abonnemanget så jag kan installera en parabol istället.


20181120 – Boxer ärende 78887

Enligt felanmälan var Mux 1, 2, 4 och 7 OK, men vadå Mux 4 förresten, hur kan den vara OK när den har upphört?

När jag kom till kunden såg jag att de hade en Logperiodisk antenn, så det kunde inte vara felet.

En koll i vardagsrummet visade att ingenting var godkänt.

Kabeln hade hög dämpning och många skarvar, men efter lite letande hittade jag en gammal fördelare på övervåningen, som dessutom var felkopplad. Men den inkommande signalen var ganska hyfsad.

Så jag monterade en förstärkare och fick godkända värden.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev helt OK.

Men det var något skumt med Mux 3 som inte hade lika bra kvalitet som den såg ut att kunna ha. Vadå ser ut tänker ni säkert? Det är något som bara en van antenntekniker ser ?


20181019 – Boxer ärende 77512

Ännu en kund som saknade TV-kanaler som sänder från MUX-7 på VHF-bandet. Först en kontrollmätning i vardagsrummet.

Jag skruvade bort UHF-antennen av fabrikatet Televés. Synd att behöva skrota en dyr antenn i bra skick.

Sen monterade och justerade jag en Logperiodisk antenn.

En koll i vardagsrummet visade godkända värden på rubbet. ?


20181019 – Boxer ärende 77326

Boxer skickade mig till en kund i Älvkarleby som saknade TV-kanaler från MUX7 som sänder via VHF-bandet. Inte så konstigt då de hade en logperiodisk UHF-antenn. Enkelt åtgärdat … trodde jag.

Först en mätning inomhus. Jag konstaterade att den befintliga antennen hade en inbyggd förstärkare, eftersom jag var tvungen att mata på med 12 volt i koaxialkabeln.

Jag hade vissa svårigheter att nå antennen som satt ute på vindskivan, för det var både is och mossa på det snorhala taket. Jag försökte rigga upp en stege, men gav upp på det. Istället satte jag fast min livlina runt skorstenen och ålade mig ut längs taknocken.

Tillslut kunde jag i alla fall ta bort UHF antennen och montera en kombimodell som tar in både VHF- och UHF-frekvenser. Men det var inte lätt att justera antennen och det var svårt att få godkänd signal på alla Muxar samtidigt, framförallt den deformerade Mux-7. Ingen perfekt Simpson här inte ?

Efter mycket mätande på alla möjliga frekvenser kom jag på att den bästa mottagningen blev när jag monterade antennen så lågt som möjligt. Kontakten tog dock i taket, så jag var tvungen att montera antennen uppochner. När den var inriktad och fastskruvad gjorde jag en dokumentation av signalen direkt ur den nya antennen på taket. Hoppas att det håller sig så där, för jag vet av erfarenhet att en deformerad Mux är opålitlig, men det är ändå 6,5 dB i marginal.

En kabel till TV’n i sovrummet var tidigare ansluten i en fördelare som jag hittade under en tegelpanna, så jag var tvungen att montera en specialförstärkare med en extra utgång. Tur att jag har massor av olika prylar i servicebussen.

Ut ur förstärkaren på taket var Mux-7 fortfarande deformerad, men den hade i alla fall godkänd signalkvalitet.

En test i vardagsrummet visade godkänd signal på rubbet. ?

MUX 1 – 5 hade perfekta Simpsons. MUX 6 också förresten, men den syns inte på bilden.

Det blev bra i sovrummet också. ?


20181018 – Boxer ärende 77374

När jag kom till platsen såg jag att antennen och skorstensfästet behövde åtgärdas.

När jag klättrade upp på taket för att göra en testmätning med en Logperiodisk antenn fick jag se att hela antennarrangemanget satt löst.


Men testmätningen visade att det inte var någon idé att montera en ny antenn eftersom signalen var så svag att den inte ens gick att mäta på 4 frekvenser. MUX-7 som sänder på VHF-bandet var den enda som fick godkända värden.

TV via satellit är inte heller så lätt på den här platsen, eftersom det är massor av träd som skymmer satelliterna. Återstår kanske att koppla in sig på grannens parabol och dra en lång koaxialkabel.


20180831 – Boxer ärende 75821

Den här kunden berättade att han hade hållit på länge och tjafsa med Boxer kundsupport som hade bett honom starta om boxen, göra nya kanalsökningar, fabriksåterställa, byta HDMI-kabel etc. Till slut gick de med på att skicka en tekniker, men då uppstod nästa problem – en efter en tackade nej till uppdraget, men så blir det när Boxer inte betalar oss antenntekniker för våra kostnader.

Jag visste redan att det är ett svårt område och när jag närmade mig kunden såg jag att grannarnas TV-antenner pekade åt alla möjliga håll. Men så blir det i radioskuggan, en dag studsar signalen hit och andra dagen dit …. totalt hopplöst.

Kunden hade i alla fall en UHF-antenn monterad.

Jag klättrade upp för stegen för att göra en testmätning med en handhållen logperiodisk antenn, men signalen var så usel att det inte var någon idé att göra en datalogg.

Nere i vardagsrummet gjorde jag lite mätningar av signalen från kundens antenn och såg att det bästa signalen kom in från MUX2. Den var dock mycket varierande i signalkvalité.

En datalogg visar det hopplösa fallet. Det är långt ifrån de 25 dB i MER-värde som krävs.

Att ta in TV via marknätet är det bara att glömma på den här platsen. Dessutom är det mycket skog, men en koll med kompassen visade dock att det går att montera en Canal digital parabol, så vi får väl se vad det blir i framtiden.


20180816 – Boxer ärende 75373

Den här kunden hade stora problem med mottagningen och hade jäklats med detta i många år.
En kontrollmätning visade att signalen faktiskt var sämre än usel. Här hjälper det garanterat inte med en ny box eller nya programkort som supporten hade tjatat om.

På taket såg jag att den befintliga UHF-gitterantennen från Triax var felmonterad. Skärmen som ska sitta bakom var monterad framför, så alltså kunde inga radiovågor nå själva mottagardelen.

Jag monterade en logperiodisk antenn istället.

Efter demontering av antennuttaget med en hög uttagsdämpning blev det bra signal till digitalboxen.


20180816 – Boxer ärende 75442

Den här kunden hade förutom problem med mottagningen, även svårt att få hjälp eftersom andra tekniker inte ville åta sig ärendet.

När jag kom till platsen såg jag ända från marken att de gamla antennerna hade gjort sitt.

En kontrollmätning inomhus visade usla signalvärden. Men en hög signalnivå tyder på att det sitter en antennförstärkare någonstans.

En koll på taket visade att rubbet var kass.

Men en koll med en handhållen logperiodisk antenn visade att den inkommande signalen var för svag.

39,6 dB är långt ifrån godkänt.

Knepigt att MUX 7 var så usel. Den brukar vara lättast att ta in eftersom den sänder på en lägre frekvens.

En datalogg med en handhållen logperiodisk antenn visade att det bara är att ge upp marksänd TV. Här är det TV via satellit som gäller.


20180620 – Boxer ärende 74108

Den här kunden bor i ett område där det är svårt att få in de marksända kanalerna. Han hade en ganska ny UHF-antenn vilket betyder att han inte kan få in kanalerna som sänder från MUX7 på VHF-området, men att kosta på en ny antenn är ingen idé när det ändå inte går att få in alla kanaler.

Jag bytte koaxialkabel och fixade förstärkaren och sen blev det bra på de kanaler han ville ha. Vill han ha flera kanaler så återstår det bara att ta in dem via satellit.

MUX 1, 2 och 3 blev bra och det räckte tyckte kunden.


20180426 – Boxer ärende 70742

Jag fick ett uppdrag av Boxer att fixa TV-signalen till en av deras kunder. Felanmälan såg ut så här:

Den 22 februari körde jag till kunden för att åtgärda signalproblemen.

Men det gick inte att nå antennen för takstegen var infrusen i tjock is.

Den 26 april hade isen smält så jag kunde besöka kunden igen. Jag började med att göra en mätning för att se om det stämde med felanmälan.

Undrar hur Boxers kundsupport kunde komma fram till att signalen på MUX 1 var OK? Den var så dålig att instrumentet inte ens klarade av att att presentera ett uselt kvalitetsvärde.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en kontrollmätning med en handhållen Logperiodisk antenn.
hmmm …. inte riktigt bra, på gränsen till godkänt 🙁

Jag berättade för kunden att HD-kanalerna som sänder på MUX6 var det bara att glömma och detta accepterade han.

Så jag skruvade bort den gamla antennen.

Dålig kontakt i kopplingsdosan var säkert orsaken till den dåliga signalen.

Det blev betydligt bättre med en ny Logperiodisk antenn.

En koll i vardagsrummet visade godkända värden på allt utom MUX6, men det hade jag berättat för kunden, så han var nöjd.


20180425 – Boxer ärende 72677

Enligt felanmälan från Boxer var MUX1 och MUX 5 OK.

En datalogg för att kolla om felanmälan var rätt visade att de hade fel. Det fanns inte signal på en enda kanal.

Att kunden hade bild på SVT’s kanaler beror på att de kom in från den lokala sändaren på Kämpoberget strax söder om Åmot.

Kunden hade redan en rejäl UHF-antenn och eftersom det inte finns någon som presterar bättre signal var det ingen idé att byta den. Jag misstänkte att kabeln var av någonstans, för jag hade åtminstone förväntat mig en dålig signal. Inget överhuvudtaget tyder på kabelbrott nånstans.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn, men det signalen visade att det inte fanns något hopp om marksänd TV.

Så dåligt att det bara var att lägga ner. Det är TV via satellit som gäller här också, precis som i övriga Åmotsbruk.

Lite mer detaljer om ärendet.


Klicka på pilen för att komma till indexsidan över jobben via Boxers installatörsportal.right-arrow


Kommentarer inaktiverade.