Arbeten med TV-antenner – 2019


20191220 – Åtgärd av glappkontakt mm.

Den här kunden hade anlitat en annan firma i Sandviken för att fixa antennproblemen för några år sedan men det hade ändå förekommit störningar ibland. Men nu blev de helt utan bild så de ringde till mig.

Det första jag såg när jag kom dit var att de hade en UHF-antenn, så jag informerade om att det saknades en antenn till VHF-området där kanalerna från Mux 7 sänder. Men det var ändå inga kanaler de ville ha.

För att kunna mäta så nära antennen som möjligt tänkte jag skruva loss kabeln ur en fördelare, men den lossnade när jag rörde fördelaren 🙁

Nåväl efter att jag hade monterat kontakten på rätt sätt kunde jag göra en mätning av den inkommande signalen som inte var så där jättebra. Men jag hade inte förväntat mig annat för huset ligger lite i radioskuggan.

Jag borrade ett nytt hål i väggen så att jag fick in kablarna så att jag kunde montera en förstärkare i ett torrt utrymme.

När jag höll på med det så visade det sig att samtliga kablar var felaktigt skalade och hade fel sorts F-kontakter.

Inte konstigt att ett det blev störningar och att bilden försvann ibland.

Det var inga perfekta Simpsons, men det fick duga när det inte gick att lösa på annat sätt.

Jag monterade en förstärkare och en fördelare och sen blev det lite högre signalnivå.

Sen gjorde jag testmätningar i TV-rummet, sovrummet och vardagsrummet.Jag lyckade få godkänd signal överallt, men senare på kvällen slog mig tanken att jag skulle ha kollat anslutningen vid antennen också. För om det var felaktigt monterade kontakter överallt så är det säkert fel vid antennen också. Jag meddelande kunden detta, men det får bli ett återbesök i så fall.


20191206 – STF Jädraås Herrgård

Bredvid själva huvudbyggnaden i STF Jädraås Herrgård finns det en sidobyggnad kallad Annexet som har 6 st. fina tvåbäddsrum så det blir totalt 12 fasta bäddar. Det finns även ett gemensamt TV-rum men det hade varit problem med TV-signalen ett tag.

När jag kom dit såg jag att antennen hade sett sina bästa dagar, så det var nog inte så konstigt att det blev pixlar på bilden.

Om man tittar noga så ser man att vissa delar redan hade ramlat av.

De ville kunna se de fria kanalerna och jag berättade att det verkligen inte är lätt att få in de marksända kanalerna i Jädraås eftersom det är långt till TV-masten i Gävle.

Jag klättrade i alla fall upp på taket, gjorde en testmätning och såg att det fanns hopp för de fria TV-kanalerna, så jag skruvade dit en logperiodisk antenn 🙂

Det blev ganska hyfsad signal från Mux 1 och Mux 2 som sänder TV-kanalerna som de ville ha.

Men det var gränsfall med signalen och den skulle aldrig räcka ända ner till TV-rummet, så därför monterade jag en förstärkare direkt på maströret. Efter förstärkaren blev signalstyrkan ca. 40 dB högre och signalkvaliteten blev något bättre. Jag gjorde en datalogg för att dokumentera hur signalen var ut från förstärkaren.

En snabb koll på spektrumet visar att förstärkaren även förstärker skräpet i botten, så kanalerna från Mux 5 var det bara att glömma.

Jag anslöt den nya förstärkaren till kundens gamla antennkabel, sen klättrade jag ner och gick in i köket där jag monterade en nätdel som skickar 12 volt genom koaxialkabeln upp till förstärkaren. Efter det drog jag en ny koaxialkabel in till TV-rummet. En koll visar att Mux 1 och Mux 2 blev ganska bra.
Men det visar också att kabeldämpningen gjorde att det försvann ca. 6 dB på Mux 1, så utan förstärkare hade det bara blivit ca. 36 – 37 dB i signalstyrka på Mux 1 vilket garanterat inte hade fungerat.

Signalen pulserade lite ner och upp vilket gjorde att Mux 5 hamnade under pixelnivån ibland.

Mux 5 innehåller faktiskt 18 TV-kanaler som de ändå inte ville ha, så det gör inget att det inte går att se dessa.

Slutresultatet blev ändå ganska bra, trots att det är svårt med de marksända kanalerna i Jädraås.


20191128 – Ännu ett hus i radioskuggan.

En kund hade problem med signalen till de fria kanalerna från marknätet och det förstod jag redan när han ringde och berättade var han bor. För hittills har jag inte lyckats få godkänd signal från marknätet till något hus i hela området, så samtliga som vill slippa störningar tar in TV via satellit.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.
– Ja det kan bli bild även om signalen inte är godkänd men ligger man på marginalen så behövs det ytterst lite innan det blir pixlar i bilden, sa jag, samtidigt som jag försökte förklara det där med pixelnivån.

När jag kom till kunden såg jag att de redan hade den största modellen av UHF-antenn.

Inne på vinden upptäckte jag att två förstärkare var inkopplade i serie! Att koppla förstärkare i serie är verkligen inte “bara” som man kan lära sig om man går en kurs på den högre nivån hos Insu i Nyköping. Men när jag gick kursen och blev CANT-auktoriserad antenntekniker hette det EUU …. nåväl nog om detta …

… nu var jag intresserad av signalen före förstärkaren och den var som förväntat riktigt dålig.

För att komma upp i godkänd signalkvalitet skulle det teoretiskt behövas 4 st. stora UHF-antenner, men det är bara i teorin. I verkligheten kanske inte ens det skulle funka.

Enligt Teracom så är det svag mottagning i området och det kan jag verkligen hålla med om.

Jag tyckte att det såg ut som att det var bättre signal från Gävle så jag vred om antennen.

En datakoll efter en förstärkare visade att det faktisk var ännu sämre signal från TV-masten i Gävle.
Att det står 4 i rutan “PASS” kan man ju tyda som att de är godkända, men det är de inte. I det här fallet betyder PASS att instrumentet har hittat Muxarna. För att bli godkända ska de ha minst 25 dB i MER värde.

Så jag vred tillbaka antennen mot masten i Borlänge och kollade signalen efter förstärkaren.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn, men det var riktigt usel signal.

Efter lite finjustering av antennen så blev det ändå skaplig signal på Mux 1 ut från förstärkaren …

… men signalkvaliteten från Mux 2 blev något sämre.

För att få signal till kontoret måste förstärkare nummer 2 kopplas in men då blev det sämre kvalitet på signalen.

Jag upptäckte då att kraftiga 4G-sändningar gjorde så att förstärkaren blev överstyrd, men efter att jag hade monterat ett LTE-filter så blev signalkvaliteten i vart fall inte försämrad i husets antennsystem.

I vardagsrummet var det väldigt svag signal, men det visade sig att signalen gick igenom en gammal inspelningsbar DVD-spelare, så den kopplade jag förbi.
Så efter mycket om och men lyckades jag få 21,8 dB i MER-värde på Mux 2 i vardagsrummet.

Mux 1 med SVT’s kanaler blev något bättre.

För att få riktigt bra signal rekommenderade jag TV via satellit, men då krävs det ett abonnemang som kostar pengar. Ett sådant abonnemang ville inte kunden ha då de nöjer sig med de fria kanalerna från marknätet. Så nu hoppas jag åtminstone att signalen till de fria kanalerna håller sig över pixelnivån i framtiden.


20191120 Dålig signal från inomhusantenn

En kund ringde och berättade att de har signalproblem till Boxers kanaler. Han upplyste även om att de har en inomhusantenn, vilket jag dömde ut redan i telefonen.

– Men det har ju funkat förut, sa kunden.
– Det funkar säkert när signalen är ovan pixelnivån men godkänd signal är det säkert inte, sa jag.

Det var svårt att förklara orsaken till den dåliga signalen i telefonen så jag gjorde ett hembesök och fick då se den lilla inomhusantennen.

En snabbkoll på spektrumet visade att antennen levererade ganska hög signalstyrka, men en usel signalkvalitet. Inga perfekta Simpsons där inte.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera eländet. PASS 3 och FAIL 3 står det, men allt under 25 dB i MER-värde är inte godkänt så alltså är alla 6 Muxar FAIL, dvs. ej godkända.

Ett lite breddat spektrum visar hur taggiga Muxarna är.

Taggiga bärvågor är värdelöst för alla inom samma Mux ska vara ungefär lika höga, därav namnet “en perfekt Simpson” 🙂

Jag gick ut i bilen, hämtade en logperiodisk antenn och ståendes på marken bredvid huset kunde jag se att en sådan antenn presterade godkänd signal på rubbet.

Kunden ville fundera över alternativet med TV via fibern, men troligen ska jag få återkomma och montera en riktig antenn.


20191114 – Åtgärd av TV-antenn nära Grisslehamn, 18 mil bort.

I slutet på augusti var jag till ett hus i Gävle och fixade bra signal till TV’n, men det saknades även några TV-kanaler i fritidshuset nära Grisslehamn så kunden ringde mig ….

– Man det är för lång resa. Det blir ju närmare 40 mil fram och tillbaka, sa jag.
– Tacka inte nej nu för jag vill att du kommer hit, sa kunden.
– Men det blir orimligt dyrt, sa jag.
– Det spelar ingen roll för jag betalar vad det kostar, sa kunden.
– Men det kommer säkert att kosta över 10000:- sa jag.
– Det spelar ingen roll för jag vill att det blir bra gjort, så DU och ingen annan ska komma hit, sa kunden bestämt.

Jag hade tydligen gjort ett bra intryck och skapat ett förtroende, så det var bara att boka in jobbet i kalendern 🙂

Så idag när jag kom till kunden såg jag att de hade en stor UHF-antenn monterad.

Jag gjorde en datalogg för att se vad den befintliga antennen presterade och precis som förväntat fanns det ingen signal på Mux 7.

På spektrumet kunde man se lite svagt spår av Mux 7 nere i bruset.

För att få signal även till Mux 7 måste det kompletteras med en antenn som tar in VHF-området, alternativt en ny antenn som tar in både VHF och UHF. Det är enklast att montera en ny Logperiodisk antenn så först tänkte jag ta bort den gamla antennen och montera den nya på befintligt fäste. Men det var för halt för att nå antennen, så jag monterade den nya på ett enkelt väggfäste.

En ny koll inomhus visade att det blev bra signal på alla frekvenser inklusive Mux 7 som sänder de kanaler som kunden saknade.

Men eftersom signalen inte får gå under 45 dB kopplade jag in kundens befintliga förstärkare.

En sista koll i vardagsrummet visade att det blev godkänt på rubbet.

Den observante ser att det blev aningens hög signalstyrka på Mux 3 och Mux 5. Egentligen ska det inte vara över 80 dB men det finns ändå stor marginal till störningar, så jag anser att det är godkänt.


20191018 – montering av ny TV-antenn åt Katten och hennes ungar.

Katten som hon heter, hade tröttnat på störningarna samt att hon och hennes ungar Bobbo, Albert, Hubert och Zelda inte kunde se alla TV-kanaler, så hon bokade service.

När jag kom dit såg jag ända nerifrån marken att antennen hade gått sönder. När den ena dipolen hänger i kabeln så är det bara att montera nytt sa jag.

Kattungen Hubert tittade upp. Ni kan även se lite av Zelda i bakgrunden.

Men kattungen Albert tänkte fortsätta sova till jobbet var klart.

Takstegen kändes lite instabil och när det ändå är bra mottagning vid huset så monterade jag en ny Logperiodisk antenn på väggen.

Nu blev det mycket bra signal till TV’n i sovrummet.

Som sagt, det är bra signalförhållanden i området så det blev helt perfekta Simpsons.

Albert vaknade och undrade lite sömnigt om det var klart nu.

Även Hubert vaknade till 🙂

Men det visade sig att katterna inte fick in alla kanaler ändå eftersom TV’n kunde inte ta in de kanaler som sänder i DVB-T2. Bara därför så kollade jag signalen från den gamla antennen och den var verkligen dålig, så jag hade inte monterat en ny antenn i onödan.

När jag var klar önskade Bobbo en trevlig helg.


20191008 – montering av TV-antenn långt från huset.

Idag var jag på ett ställe där det var mycket svårt att hitta godkänd signal till marksänd TV. Fågelvägen var det “bara” 26 kilometer till TV-masten vid Skogmur i Gävle, men eftersom det var mycket skog så blev det svårt. Vid huset var det bara en usel signal, men tillslut hittade jag ett ställe långt från huset där det var godkänd signal. För att signalen skulle räcka genom 33 meter koaxialkabel var jag dock tvungen att montera en förstärkare ute vid antennen, som drivs genom att en nätdel inomhus skickar 12 volt genom koaxialkabeln.

Detta var signalen som jag fick direkt från antennen. I och för sig kunde jag justera antennen så att signalkvaliteten blev bättre på Mux 1, men då blev Mux 2 sämre och vise versa, så jag justerade in ungefär mitt emellan så att det blev godkänt på båda.

Ut från förstärkaren blev det avsevärt högre nivå.

Signalen i vardagsrummet blev nu aningens för hög, men det funkar säkert för det finns god marginal. Men om det inte funkar så går det att montera ett antennuttag med 13 dB uttagsdämpning.

Inne i vardagsrummet tog jag även en skärmdump på instrumentet, som visar mer visuellt hur signalen såg ut.

Det framgår även av mätvärdena att signalen på Mux 6 dämpas 4,9 dB på vägen genom 33 meter koaxialkabel. Så utan förstärkare skulle signalstyrkan på Mux 6 ha blivit bara 41,6 dB inne i vardagsrummet, vilket är under godkänd signalnivå.


20190929 Åtgärd av TV-signal i Missens två hus.

Jag fick i uppdrag att kolla varför den nya antennen till ett hus inte funkade, samt att koppla in signal till en TV på övervåningen hos Missen 19 år. Tyvärr är han numera blind, men han ville att matte, barn och barnbarn skulle kunna se på TV.

Först en koll i grannhuset där kunden hade monterat en ny antenn som han hade köpt på Jula.

Boxen sa “ingen signal” trots att signalen var mycket bra. Det visade sig att boxen inte var programmerad för att ta emot TV-signal från Gävle-masten. En kanalsökning löste det.

I Missens hus satt det en gammal antenn som förvisso levererade signal som räckte till TV’n i vardagsrummet som ni ser på dataloggen nedan. Men signalen skulle inte räcka till 2 TV apparater så antingen måste den förstärkas eller så måste antennen bytas.

En koll med en handhållen Logperiodisk antenn visade att signalen var skapligt stark.

Så jag monterade en ny antenn samt kopplade in en fördelare.

Mer än 2 timmar senare hade jag äntligen fått dit antennen och kabeln till TV-rummet på övervåningen. Dataloggen visar att det blev godkänd signal på rubbet.

Även i vardagsrummet blev det bättre än vad det var från början.

Så nu kan de titta på TV och klappa Missen när de tröttnar på den fina utsikten.


20190919 Inkoppling av TV i sovrum.

En kund ville ha antennsignal till TV’n i sovrummet. Men först en koll av kundens befintliga antenn.

Jag bedömde att den inkommande signalen skulle räcka till 2 TV apparater utan att behöva en förstärkare.

Efter inkoppling gjorde jag en kontroll av signalen och såg att Mux 2 var strax under godkänt värde, men ändå med god marginal till störningar.

När signalen hade färdats i 24 meter trippelskärmad koaxialkabel till sovrummet hade signalen dämpats något, så nu var både Mux 2 och Mux 3 strax under godkänt värde, men ändå med god marginal till störningar.

En koll på spektrumet visade att MER-värdet pendlade lite upp och ner, så 25,5 dB är ett godkänt värde på Mux 2. Den var dock lite deformerad och för att åtgärda det måste en ny antennplacering hittas. Men det är ändå marginellt.

Mux 3 såg bättre ut men ändå strax under godkänt värde.

Vad gränsen till godkända signalvärden innebär i praktiken kan du läsa mer om här.


20190902 Montering av ny antenn till sommarstugan.

Här var det väldigt svårt att få godkänd signal. Men kunden nöjde sig med att få in de fria kanalerna från Mux 1 och Mux 2. En Televes gitterantenn passade bra för det ändamålet.

Som sagt, det gick inte att få godkänd signal till alla Muxarna så jag prioriterade att få in bra signal till Mux 1 och Mux 2.

Stugan ligger väldigt fint vid sjön så jag fick lite sjöutsikt på jobbet.


20190829 Montering av ny antenn istället för en inomhusantenn.

Kunden hade tröttnat på att det ofta var störningar på TV’n som var kopplad till en inomhusantenn.

Inomhusantenner har en inbyggd förstärkare som levererar hög signalnivå men dålig signalkvalitet.

Dessutom saknades kanaler från Mux 7 som sänder på VHF-området.

Efter en kontrollmätning med handhållen antenn monterade jag dit en logperiodisk antenn.

En koll inne vid TV’n visade bra signal.

Det blev godkänd signal på samtliga frekvenser.


20190821 Åtgärd av antenn i ett mycket svårt område.

När jag kom till kunden såg jag att antennerna satt högt upp på ett rör som var säkrat med ståltrådar. Enligt kunden så blev det sämre när det regnade och det kan ju bero på det gamla VHF och UHF filtret tänkte jag.

Jag började med att göra en mätning med en handhållen logperiodisk antenn men jag kunde inte få in godkänd signal, så därför ville jag inte sälja nån antenn.
I stället fixade jag en bättre placering och inkoppling av kundens befintliga Televes UHF-antenn.

En koll i vardagsrummet visar att jag lyckades skapligt att få in signal till kanalerna som kunden ville ha, dvs. från Mux 1 & 2 som sänder de fria kanalerna SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24 och Barnkanalen.

En spektrumbild från Mux 1 som sänder SVT1, SVT2, SVT24 och Barnkanalen.

En spektrumbild från Mux 2 som sänder bl.a. TV4 och TV6.

Det var som sagt omöjligt att få in godkänd signal till TV’n men utsikten från tomten var betydligt bättre.


20190821 Montering av antenn åt Roffe & Sigge.

Roffe & Sigge hade ingen fungerande TV-antenn på fritidshuset de hade skaffat så de ville att jag skulle kolla in vad som kunde göras.


Huset ligger lite i radioskugga, men jag gick runt lite och kollade signalen med en handhållen antenn. Tillslut hittade jag ett ställe där allt utom Mux 6 verkade gå in.

Jag monterade ett dubbelt justerbart 25-45 väggfäste och ett 2 meters maströr.

På toppen av röret monterade jag en logperiodisk antenn.

En spektrumbild på Mux 2, 3, 1 och 5.

Mux 6 däremot blev som jag sa tidigare ej godkänd. Men HD-kanalerna som sänder därifrån skulle de kunna klara sig utan.

En kontrollmätning och dokumentation i vardagsrummet.


20190802 – Inkoppling av TV-signal till två extra rum.

Tyra ville ha TV i fler rum så hon beställde en uppgradering av antennanläggningen.

De befintliga antennerna presterade fortfarande bra signal.

Jag kollade den inkommande och kunde snabbt konstatera att det skulle funka utan förstärkare.

Jag kopplade in en 8,5 dB avtappare för att få signal till sovrummet på övervåningen.

Jag klippte kabeln som gick till varadagsrummet för att kunna koppla in sovrummet nere via en 2-vägs fördelare.

En koll i vardagsrummet visade att jag hade fått väldigt jämn signalstyrka till alla rum.

En spektrumbild på 4 av de 6 Muxarna.

När jag var klar undrade Tyra om hon, Kotten och Saft kunde kolla på TV i sovrummet i kväll.


20190802 – Ingen signal efter åska.

Signalen från inomhusantennen försvann  efter åskan och jag konstaterade snabbt att det var nätdelen som hade gett upp. Men med antenninstrumentet kunde jag mata på drivspänning så att jag kunde se vad antennen presterade. Det var som förväntat ganska hög signalnivå med usel signalkvalitet.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en test med en handhållen logperiodisk antenn och det såg bra ut.

Jag skruvade fast antennen och skarvade ihop kabeln med en före detta parabolkabel.

Nu blev det godkänt på rubbet i vardagsrummet.


20190723 – Dålig eller obefintlig signal.

Den här kunden hade ingen signal alls från Televes gitterantennen som var monterad på skorstenen. Det visade sig att själva antennen var defekt, så det var “bara” att byta.

Inte så “bara” förresten för jag hade problem att få godkänd signal på alla muxar samtidigt.

Mux 3 var den som ställde till problemen.

Men efter justering så lyckades jag få godkänd signal på rubbet.

Om det nu blir problem med Mux 3 så innehåller den dessa kanaler.


20190723 – störningar ibland.

Den här kunden hade störningar ibland vilket han misstänkte berodde på nån glappkontakt och mycket riktigt så var det glappkontakt i en F-hona – IEC-hane övergångskontakt. När jag ändå var där passade jag på att demontera en förstärkare eftersom de bara har en TV nuförtiden.

Antennen hade jag monterat för länge sedan och den var det inget fel på.

Signalen in från den gamla logperiodiska antennen var det fortfarande inget fel på.

Ganska bra “simpsons


20190619 – störningar vid regnväder.

Den här kunden hade störningar vid regnväder så jag undersökte och hittade en sprucken kabel uppe vid antennen. Helst ville jag byta antenn eftersom den befintliga inte tar in kanalerna från Mux 7 som sänder på VHF-området. Men de ska snart få fiber, så de nöjde sig med de kanalerna de hade, bara de slapp störningar, så jag bytte kabeln som satt utomhus.

Som sagt, Mux 7 gick inte in särskilt bra.

Dessa kanaler sänder från Mux 7 på VHF-området.

Efter åtgärd blev det godkänd signal till de kanaler som de ville ha.


20190408 – Ett fritidshus i radioskuggan.

Här hade kunden försökt att montera antennen själv, men tillslut gav han upp och jag förstår det, för det var verkligen inte lätt. Men jag upptäckte ganska snart att det var en aktiv Televes-antenn som kunden hade köpt. Aktiv = att den har en inbyggd förstärkare och en sådan kräver 12V spänning i koaxialkabeln för att fungera. Så när jag matade på ström med instrumentet kom det signal.

Det fanns massor av signaler i olika riktningar, men ingen var riktigt bra. Här hittade jag Mux 1 från masten i Borlänge.

Mux 7 från Borlänge var ganska bra, men den frekvensen har inte några intressanta kanaler.

När jag riktade antennen mot masten i Gävle, blev det skapliga Muxar, men bara skapliga, dvs. ej godkända.

Ståendes på taket riktade jag in antennen mot Borlänge och gjorde en datalogg. Då kunde jag snabbt konstatera att det var bara att glömma Borlänge.

Sändningarna från Gävle var i alla fall bäst.

Lite teknisk data från Mux 2, Borlänge.

Tillslut var det bara att mäta in max signal från Gävle och skruva fast antennen.

Nere i vardagsrummet gjorde jag en datalogg för att dokumentera vad det gick att åstadkomma. Det ska ju vara minst 25 dB i MER-värde, vilket det tyvärr inte blev på alla Muxar, men det fanns inget annat att göra. I kolumnen LM (Link Margin) längst till höger, kan man se hur mycket marginal det är till störningarna. Mux 3 är alltså sämst med 4,5 dB i Link Margin, men om halva signalen försvinner är det ändå 1,5 dB kvar, så anläggningen kommer sannolikt att fungera utan irriterande störningar

Tyvärr klarade inte kundens TV den nya standarden DVB-T2 heller, så för att få in alla TV-kanaler krävs det även en ny TV eller en Boxer-mottagare.


20190401 – Perfekta Simpsons i Åshammar.

En kund ringde och berättade att TV-bilden försvann, vilket inte var så konstigt eftersom antennen var helt slut.

Det var ganska högt så jag fick ta med den långa stegen.

Jag skruvade ner den gamla antennen.

Den var tidigare reparerad med silvertejp.

Dessutom hade någon ersatt bandkabeln med en koaxialkabel.

Jag skruvade dit en ny Logperiodisk antenn som gav mycket bra signal.

Det blev helt perfekta Simpsons.

En koll i TV rummet visade att signalen blev godkänd på rubbet.


20190328 – Vid Stensjön är det svårt att få bra TV-signal.

Jag fick ett antennjobb nära Stensjön, nordväst om Åshammar där det är mycket svårt att få godkänd TV-signal från marknätet. När jag kom till kunden så såg jag att det inte var mycket kvar av den gamla Fuba-antennen.

Först gjorde jag en mätning med en handhållen antenn och såg att det fanns hopp, så ner med det gamla och dit med en ny modell av den logperiodiska antennen.

Men det skulle visa sig att signalen blev strax under godkänd. Taggiga Muxar är ingen höjdare 🙁

En datalogg visade att bara Mux 7 var godkänd, men kanalerna som sänder där intresserade inte kunden.

Eftersom det är en sommarstuga så ville kunden bara ha in de fria kanalerna som sänder från Mux 1 och 2. Med hjälp av en bra förstärkare lyckades jag klämma fram godkända värden.

Efter byte av kabel och montering av en nätdel inomhus gjorde jag en koll av resultatet och såg att det blev godkänd signal på rubbet.

Det blev skapliga Simpsons.

Så nu kan kunden kolla på TV igen … och utan irriterande pixlar 🙂


20190306 – Snön drog med sig antennkabeln.

Den här kunden blev utan bild helt plötsligt då snön kanade av taket och drog med sig kabeln, så jag fick i uppdrag att byta kabel. Men när jag kom till kunden såg jag att det satt en gammal Televes UHF-gitterantenn på taket. En sådan klarar inte att ta in Mux 7 som sänder på VHF-området.

Att dra en ny koaxialkabel från antennen på plåttaket ända ner till TV’n i vardagsrummet skulle bli ett krångligt och tidsödande arbete, eftersom kabeln måste sättas fast i VP-slang på stegen och klamras nerför tegelväggen.

Att kabeln hade gått av berodde på att den inte var fastsatt, utan var bara slängd över taket, sen hängde den ner längs väggen. Efter lite mer visuell felsökning såg jag ett par skarvar vilket inte är bra.


För att få lite enklare kabeldragning på tegelhuset föreslog jag att montera en ny antenn på balkongen istället, dessutom skulle de då kunna få in signal till Mux 7. Planen var att montera antennen på ett maströr, men mottagningen var sämre en meter högre upp, så jag skruvade dit den på balkongräcket.

Det var svårast att få godkänd signal till Mux 2 och Mux 6.

Det färdiga resultatet visar att rubbet blev godkänt, så nu kan kunden kolla på TV igen. Jag tippar dessutom att det blev bättre signal nu än vad det var innan kabeln gick av.


20190121 – Montering av TV-antenn i ett mycket svårt område.

I Pålmyra, mellan Åmot och Ockelbo är det ganska svårt att få in signal till marksänd TV, men med hjälp av en logperiodisk antenn gick det …. nästan.

Mux 2, 3, 1 och 5 blev ganska bra.

Men signalen till HD kanalerna som sänder från Mux 6 var det bara att glömma.

Förutom att signal saknas till Mux 6 så är signalen till Mux 3 strax under godkänt värde. Men eftersom kunden bara ville se de fria kanalerna som sänder från Mux 1 och 2, så det blir säkert bra.


20190111 – Felsökning och åtgärd av antennsystem i en villa.

När jag kom till kunden såg jag att de hade en logperiodisk antenn på huset, som det aldrig brukar vara fel på – trodde jag. Men eftersom kabeln var torrsprucken och dålig skruvade jag ner antennen för att byta kabel, men då visade det sig att det var rostigt med dålig kontakt där kabeln var ansluten. Enligt kunden var antennen minst 15 år gammal, så det var väl i och för sig inte så konstigt.

Så jag monterade ny kabel och en ny variant av logperiodisk antenn.

Väl inomhus så hittade jag några mysko kopplingar på vinden vilka orsakade hög dämpning av signalstyrkan, vilket i sin tur gjorde att signalkvaliteten sjönk under minimikravet på 25 dB i MER-värde. Men efter diverse omkopplingar och byte av koaxialkabel fick jag godkänd signal till de 2 rummen på övervåningen.


Nere i vardagsrummet hittade jag ytterligare en onödig fördelare som snodde 3,5 dB av signalen, så därför blev nivån på den högsta frekvensen bara 1,6 dB över minimikravet på 45 dB.

Efter att jag tog bort den onödiga fördelaren blev det godkända värden på rubbet. ?


Kommentarer inaktiverade.