Arbeten med paraboler, januari – mars 2023

Det börjar bli för många bilder med parabolarbeten från 2023, så jag kommer att dela upp dem på flera sidor.


20230331 – Uppstart av satellitmottagare i fritidshuset.

Den 9 juni 2022 var jag här senast och programmerade om satellitmottagaren till universalsignal istället för Sat-CR signal som de hade hemma i den vanliga bostaden. Men nu envisades satellitmottagaren att visa “ingen signal” så de kontaktade mig.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt precis som sist.

Ett mikrovågshuvud som lämnar Legacy eller så kallad universalsignal.

En koll i vardagsrummet visade att det var ungefär lika bra signal som tidigare.


När jag hade programmerat satellitmottagaren rätt blev det ingen bild i alla fall eftersom den inte kände igen programkortet. Så jag ringde Allentes tekniska support som fixade problemet och skickade en signal till programkortet så det blev bild i TV’n.

När jag körde från kunden kunde jag kolla in sjöutsikten, eller om det snarare är snöutsikten.


20230301 – Fel på TV’n orsakade vågliknande störningar.

När jag besökte den här kunden den 19 juni 2019 bytte jag mikrovågshuvud och installerade en ny HD box Smart. Men nu hade kunden fått störningar som han trodde berodde på signalen från parabolen.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt precis som när jag var där sist.


Det sitter ett gammalt oanvänt Alps mikrovågshuvud bredvid det nyare Sat-CR-24 LNB’t.

En koll i vardagsrummet visade att signalen var ungefär som sist, dvs. att parabolen inte har flyttat sig en enda millimeter.

Jag testade att ta in de marksända kanalerna i Philips TV’n, men det var exakt lika vågliknande störningar. Så jag konstaterade att det var fel på TV’n.


20230227 – Bosse beställde service av parabolen.

Efter att ha fått tips av Johan på Elon i Hofors kontaktade Bosse mig och berättade att det var grymma störningar samt att nästan inga kanaler funkade.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt monterad på skorstenen.

Tydligen var det en av Canal Digitals montörer som hade lagt kablarna löst på taket. Men så får man inte göra för när de fryser fast och snön rasar så går de av.


Dessutom är det stor risk att kablarna skadas av den vassa plåten.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet. Men så här dålig signal var det länge sen jag såg. 9,5 dB i MER-värde är ganska precis på pixelnivån.

Den horisontella transpondern var inte mycket bättre.

Jag gick ut för att klättra upp på taket och kolla närmare.


Det syntes att snön och isen hade dragit med kablarna.

Jag tog mig fram till parabolen men jag lyckade bara få 13,9 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt.

För att nå parabolen ordentligt och kunna stå på taket överhuvudtaget var jag tvungen att släpa upp en stege som fick stöd av snörasskyddet.

Jag monterade ett nytt mikrovågshuvud.

Med det gamla mikrovågshuvudet var det 13,9 dB men nu blev det 17,2 dB i MER-värde. Lite mer än en fördubbling av signalkvaliteten alltså. 🙂

Äntligen klar på taket.

Lite skillnad mot tidigare, eller hur?


Det blev 23 meter ny koaxialkabel, som jag drog i VP-slang utomhus.

En koll inomhus visar att det blev grymt bra signal.

På den högsta frekvensen 12,437 GHz eller 1837 MHz i koaxialkabeln dämpades signalstyrkan 4,1 dB vilket är precis som förväntat.

WOW …. nu kan jag kolla på TV utan en massa pixlar tyckte Bosse när jag var klar.

Tack för att bra och professionellt utför arbete tyckte Bosse.


20230217 – Mera arbete hos Bella.

För ett par veckor sedan kopplade jag in en VU+ mottagare hos Bella, men nu blev han utan signal från satelliten Hotbird 13° på öst, som sänder de italienska kanalerna. Jag trodde att DiSEqC-switchen hade lagt av, så jag körde dit för att fixa det.

Men när jag ändå var där tänkte jag att det var lika bra att montera en ny förstärkare till den befintliga Logperiodiska UHF-antennen. Jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet, men då fick jag se att signalen var mycket sämre än då jag kollade för ett par veckor sedan. Då var det 45,3 dB i signalstyrka och 24,5 dB i MER-värde på Mux 1 som sänder de okodade SVT-kanalerna. Men nu var det alltså riktigt dåligt.

Jag klättrade ner till bilen och hämtade en Logperiodisk antenn för att göra en kontrollmätning. Men det var i stort sett lika dåligt med den, så alltså var det inget signalmässigt fel på kundens gamla antenn.

Jag kopplade in en ny* Anttron A318 som förstärker signalen 25 dB.
(*Ja det är en ny förstärkare, men tyvärr blev den lite smutsig när jag la den på skorstenen)

Nu ser det ut som att det blev bra signal. Det luriga är dock att signalen in i förstärkaren bara hade 2,5 dB i marginal till störningarna. Så om den inkommande signalen bara faller så lite som 2,5 dB kommer störningarna som ett brev på posten. Så en ny stor UHF-antenn kommer att krävas.

Jag gjorde en datalogg av signalen ur Anttron förstärkaren.

Sen kopplade jag in instrumentet till 150 cm parabolen för att se varför det inte fanns signal från satelliten Hotbird 13° på öst. Då upptäckte jag att den gamla koaxialkabeln hade gett upp helt.

Det var inte möjligt att nå mikrovågshuvudena så jag lossade parabolen och vred den så att jag kom åt. Sen monterade jag två nya kablar och justerade parabolen igen. Polarisationsinställningen rörde jag inte, men helst ska det kollas och eventuellt finjusteras, men då måste det byggas en ställning för att nå när parabolen är i läge.

Nu blev det skaplig signal till Rai kanalerna från både Hotbird 13° öst.

Men jag observerade även att mikrovågshuvudet till Astra 19,2° öst börjar ge upp. Som ni ser på skärmdumpen har det drivit lite i frekvens.

Bakom parabolen såg det ut så här tidigare.

Men efter att jag hade städat lite blev det bättre.

Sen var det bara att gå in i den stora garderoben och kolla vad det blev för signal från Anttron förstärkaren vid TV-antennen.

Jag monterade en nätdel och signalen ut från den blev cirka 4 dB lägre eftersom det sitter en inbyggd 2-vägs fördelare i nätdelen.

Det finns många antennuttag i huset och jag hade tänkt koppla in dem. Men det visade sig att signalen dämpades så mycket som 21,8 dB till sovrummet.

Även till köket dämpades signalen mer än nödvändigt, så det krävs en hel del jobb för att hitta och åtgärda felen i antennslingorna.

Kan jag kolla på TV utan störningar nu, undrade Bella när jag var klar.


20230204 – Inkoppling av VU+ mottagare hos Bella och Micio.

Igår uppgraderade jag Bellas satellitmottagare och idag när jag kopplade in den träffade jag Micio.


WOW, det syns verkligen att det är en HD bild, tyckte Micio.

Sen kopplade jag in en fördelare i antennuttaget i köket och anslöt TV’n till den ena utgången och antenninstrumentet i den andra utgången.

Då såg Micios matte att det var störningar i bilden i köks TV’n men inte i antenninstrumentet. Jag ville bara visa att det inte bara är antennsystemet som orsakar störningarna. Så om jag byter kablar och monterar en förstärkare så är det fortfarande fel på TV’n.

Sen aktiverade jag max och min hold i instrumentet så man kan se max och min signalstyrka. Blir det snabb förändring som man inte hinner se med ögat så ritas den på spektrumet. Förvisso pendlade signalen lite men den var godkänd.

Nu kan Micio, Bella och deras tre kattpolare se italienska samt andra europeiska TV-kanaler i alla fall. 🙂


20221221 och 20230202 – Bella hade fel på signalen från parabolen och TV-antennen.

Bella trodde att det var enkelt fixat, men jag hittade många fel i den gamla anläggningen.

Jag kollade lite snabbt och såg att det satt en Logperiodisk UHF-antenn samt en 80 cm parabol på ett skorstensfäste. Sen sitter det en 150 cm fokalmatad parabol på ett 76 mm rör som jag vet är fäst inne på vinden, eftersom jag monterade den någon gång i början av 90-talet.

Jag började med att kolla den marksända signalen i vardagsrummet och såg att den var långt under godkända värden.


I köket var det något bättre, men endast Mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 var godkänd.


Även signalen från Hotbird 13° öst som sänder de italienska var väldigt dålig.

Torsdagen den 2 februari återkom jag för att fixa anläggningen.

Jag klättrade upp på taket men när jag skulle koppla in instrumentet till den Logperiodiska UHF-antennen så jag att kabeln var gammal, torr och spräckt.

Sen såg jag att signalen var precis på gränsen.

Det minsta som krävs för att signalkvaliteten inte ska bli sämre är en förstärkare så nära antennen som möjligt.

En koll av 80 cm parabolen visade att justeringen var rätt, men ett träd hade börjat skymma signalen.


Dubbla mikrovågshuvuden betyder att det gick att få signal från Hotbird 13° öst och Astra 19,2° öst innan träden växte upp.

Sen kollade jag signalen från 150cm fokal parabolen.

Den har också dubbla mikrovågshuvuden, för att kunna ta emot signal från både Hotbird 13° öst och Astra 19,2° öst.


Fram med DiSEqC-switchen för att kunna koppla in instrumentet och mäta signalen.


När jag kollade vilken kabel som går till mikrovågshuvudet som är till Hotbird såg jag att den kabeln också är gammal och spräckt.

Jag kollade och såg att det var 12 dB i MER-värde på 11,766 GHz vertikalt som sänder Rai kanalerna.

Jag justerade lite och fick faktiskt 13,8 dB i MER-värde.

Men signalen från Astra 19,2° öst var inte bra. Men tyvärr var det omöjligt att kontrollera mikrovågshuvudet eftersom det var för mycket is på taket.

Jag gjorde även en koll när signalen hade gått igenom DiSEqC-switchen.

Inomhus, i en trång garderob, hittade jag den inkommande signalen som hade sjunkit ungefär 4 dB på Mux 1 och Mux 2 som sänder de fria kanalerna.

En gammal Bosch kabel-TV förstärkare var inkopplad, men den går inte så högt i frekvens.

Jag gjorde en koll i köket men trots ganska skaplig signal var det pixlar på TV 4. Alltså är det högst troligt att även köks-TV’n har sett sina bästa dagar.

Nu bjöd kunden på lunch och efter maten hade jag tänkt att koppla in en ny satellitmottagare så att herrn i huset kunde se de italienska kanalerna igen. Men då letade han reda på en VU+ Solo som han hade köpt av mig för många år sedan. Tyvärr visade det sig att VU+ mottagaren måste uppgraderas, så jag tog med den hem.

Jag kopplade in den hemma och fick igång Rai 1 HD.

Men mjukvaran var från den 23 juni 2016 så den behövde verkligen uppdateras.

När jag skulle uppdatera varnade mottagaren för att det kunde bli fel.

Det fanns inte så mycket annat att göra än att trycka på OK för att starta uppgraderingen.

Men precis som de hade varnat för gick det inte att uppgradera den vanliga vägen för mottagaren låste sig helt. Så jag fick ladda ner mjukvara och formatera en USB-sticka på rätt sätt. Sen klistrade jag in mjukvaran i USB-stickan och flashade uppgraderingen. Men det var inte “bara” det heller för det krävdes 3-4 försök innan jag hittade rätt mjukvara. Men tillslut var den uppgraderad med den senaste OpenPLI 8.3.


Sen kunde jag med hjälp av dreamboxEdit kopiera kanallistor från min satellitmottagare och efter redigering kunde jag via WiFi skicka in dem i VU+ Solo mottagaren.

En egen lista till de italienska kanalerna är inte fel, eller hur? 🙂

Ytterligare några listor gör det lättare att hitta kanalerna.

Sen zappade jag runt lite för att testa att allt fungerade.


Längst ner till höger ser ni att det står 81% signalkvalitet. Där vill jag helst att det ska stå ett dB värde, men det visade sig att tunern i mottagaren inte stödjer det.

I morgon har jag tänkt att åka till kunden med satellitmottagaren så att de kan se de italienska kanalerna i alla fall. Men sen måste jag tillbaka när isen har försvunnit från taket och byta alla kablar, montera en förstärkare till de marksända kanalerna samt att finjustera parabolen.


20230126 – Allente 1 boxen hängde upp sig.

Det kom upp en skylt på TV’n som sa “Ingen signal” så kunden trodde att det hade blivit något fel med satellitsignalen.

Jag började med att kolla signalen som var mycket bra, sen drog jag ur och satt i strömkabeln till Allente 1 mottagaren. Efter det blev det bild igen, så alltså hade mottagaren bara hängt upp sig.

Tur att det är enkla jobb ibland.


20230124 – Bättre signal till de italienska kanalerna.

En kund hörde av sig eftersom det ofta blev störningar på de italienska TV-kanalerna.

När jag kom dit såg jag att de hade en hyfsat stor offset-parabol med ett Grundig mikrovågshuvud.


Innan åtgärd gjorde jag en koll på 11,766 GHz vertikalt där de italienska Rai kanalerna sänds och såg att det bara var 2,8 dB i Link Margin, vilket betyder att det var väldigt nära störningarna.

Som synes sänds bl.a. Rai 1 HD från den transpondern.

Jag justerade parabol samt polarisation och fick faktiskt 5,1 dB i Link Margin.

Men koaxialkabeln var gammal och torr så den behövde bytas.


När jag ändå bytte kabel passade jag på att byta till ett Inverto mikrovågshuvud.

Det blev bara 0,2 dB bättre med det nya mikrovågshuvudet, än det gamla efter justering, men det var ändå nytt och fräscht så det fick sitta kvar.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet som visade 5,2 dB Link Margin, men med tanke på att det bara var var 2,8 dB från början så var det nästan en fördubbling av signalkvaliteten.

Fixat och färdigt.

När jag kom hem började jag fundera på om det inte hade varit bättre än 13,4 dB i MER-värde vid tidigare installationer och service. Jag kollade i datorn efter andra mätningar och hittade information från en tidigare installation. Då var det något bättre signalkvalitet, men samtidigt sändes Rai 1 från en annan transponder.

Bara för att få veta vad som är normal signalkvalitet från den nya transpondern tog jag in Rai 1 HD med min Toroidal Maximum T90 och gjorde några skärmdumpar.

Det visade sig att jag hade 13,7 dB i MER-värde som är i stort sett lika signalkvalitet som hemma hos den italienska kunden idag. Alltså går det inte att få bättre signalkvalitet med den befintliga parabolen, men med en 120 cm. parabol går det säkert att klämma fram några dB till. 🙂


Kommentarer inaktiverade.