Åtgärd av TV-antenn i ett område med svag signal.

En man ringde och undrade vad som kunde vara fel eftersom det förekom störningar på de flesta av Boxers TV-kanaler trots att han hade monterat en ny antenn, bytt kabel och monterat ett längre maströr.

– Svårt att säga utan att mäta, svarade jag.
– OK, du får göra ett besök, svarade kunden.

Vi kom överens om en tid, men när jag hörde adressen förstod jag att huset fanns i ett signalmässigt mycket svårt område, så jag var tveksam till att det överhuvudtaget skulle fungera med marksänd TV.

När jag kom hem till kunden såg jag att han hade en Televes DAT 790 antenn som oftast har inbyggd förstärkare. Dessutom såg jag att antennen inte var riktad mot TV-masten i Gävle.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet och såg att signalen var väldigt svag.

Men när jag skickade in 12 volt i antennkabeln vaknade förstärkaren i antennen.

Jag kollade även signalen till Mux 6 som bl.a. sänder Kanal 9.

Jag klättrade upp på taket och justerade antennen så gott det gick. Längst upp på röret blev det bättre signal till Mux 6 men då blev det usel signal till Mux 2. Längre ner blev det bättre på Mux 2, men då blev det dålig signal till Mux 6. Så tillslut skruvade jag fast antennen mitt emellan de två lägena.

När antennen var fastskruvad kunde jag göra en datalogg och som ni ser hittades inte Mux 7, vilket i och för sig kan bero på att antenninstrumentet inte hittade muxen tillräckligt snabbt.

Nere i vardagsrummet igen visade jag kunden hur Mux 2 ser ut när det inte finns någon drivspänning till antennens inbyggda förstärkare.

Med drivspänning blev det faktiskt ganska bra signalkvalitet. Men risken finns att det trots allt blir störningar eftersom den inkommande signalen före förstärkaren låg på -1,0 dB i Link Margin.

Jag gjorde en datalogg av den inkommande signalen med 12 volt drivspänning till förstärkaren och som ni ser hittades även Mux 7.

En koll på spektrumet visar att det inte var några perfekta Simpsons, dvs. att muxarna är raka i toppen. Om ni undrar vilken Mux respektive TV-kanal sänds ifrån kan ni kolla här.

Sen kopplade jag in en Johansson nätdel men efter att jag hade gjort dataloggen såg jag att det var något fel eftersom signalkvaliteten blev dålig.

Jag gick ut i bilen och hämtade en Anttron A007 nätdel istället och då blev det bra.

Resultatet i dataloggen ovan ser ganska bra ut och jag kan bara hoppas att det kommer att fungera. Att bara hoppas låter oseriöst sagt av en CANT-auktoriserad antenntekniker, men det går faktiskt inte att mäta exakt inkommande signal före förstärkaren och det är just signalen in i TV-antennens inbyggda förstärkare som avgör vad det blir för signalkvalitet i slutänden.

Om det inte fungerar så finns det ingen annan antenntekniker som lyckas heller, utan då är det bara TV via satellit och ett abonnemang hos Allente som gäller.

Kommentarer inaktiverade.