En otroligt tidsödande felsökning och åtgärd i ett hyreshus på Solbergaleden.

Det började redan den 23 juni 2022 då jag fick ett SMS från Johan på Elon i Hofors.

Ingen TV signal. Flerfamiljshus, renovering/ombyggnad pågår bredvid.

Jag ringde fastighetsskötaren och vi kom överens om en tid, så några dagar senare, den 27 juni kom jag dit för att lokalisera och fixa felet.

Jag såg att det satt en FM-antenn överst, sen satt det en UHF-antenn, under den en VHF-antenn och underst en parabol för att ta in signal från Astra och Thor.

En närbild på antennerna.

Jag gick in till huvudcentralen för att göra en koll av signalen.

Jag såg att det var ganska bra inkommande signal på alla muxar.

Men Mux 7 var frekvensomvandlad till Channel 05 på 177,5 MHz.

När jag gick runt och letade fel träffade jag en hyresgäst som ville ha hjälp att få in kanalerna. Det är bara bra tänkte jag för då kan jag passa på att göra en kontrollmätning. Men mitt antenninstrument hittade inte Mux 7 eftersom den ska ligga på 205,5 MHz i kanalplanen Gävle.

Det var överlag väldigt dålig signal hos Ylva och det var endast Mux 5 som hade godkänd signalkvalitet. Mux 1 var precis under godkänt värde så SVT’s kanaler funkar säkert.

Men för att fortsätta felsökningen var jag tvungen att komma in i några lägenheter, men det var ingen hemma samt att fastighetsskötaren hade ingen huvudnyckel.

Den 29 juni återkom jag för att fortsätta felsökningen, men jag kom inte in överallt då heller. Det fanns dock en liten lägenhet längst upp på vindsvåningen så jag gick dit för att kolla signalen.

Här var det lite starkare signal, men mux 7 hittades inte eftersom den var flyttad.

En koll på spektrumet visar i alla fall att det var bra signalkvalitet på Mux 7.

Bara för att Iris skulle få bild på TV’n drog jag en provisorisk kabel från antennuttaget i lägenheten på vinden, genom kallvinden, ner längs fasaden och in genom fönstret via en platt kabel som jag turligt nog hade i servicebilen. Såna där platta kablar är ingenting som jag normalt säljer eller har på lager, men i det här fallet var det tur att jag fick en sådan av en kund några dagar tidigare.

Innan jag kopplade in Iris TV gjorde jag en koll av signalen som var lite på gränsen. Men nu kunde hon i alla fall kolla på TV.

För att kunna felsöka och åtgärda att sånt här fel måste jag ha tillgång till samtliga antennuttag i hela fastigheten, men det var så gott som omöjligt att komma överens med alla hyresgäster om en viss dag. Så det dröjde ända till den 18 januari innan jag kunde fortsätta att leta fel.

Antennerna satt kvar som sist.Parabolen används inte längre så den bör tas bort.

Takgenomföringen verkar i alla fall vara tät.

Eftersom parabolen inte används så är det massor av prylar i huvudcentralen som är inkopplade och drar ström i onödan. Men det är inte “bara” att koppla ur elkontakterna eftersom signalen går igenom enheterna.

Ett helt rack med a2b enheter som inte funkar längre.

Helst skulle jag vilja riva ut alltihopa och ersätta det med en Johansson Profiler Revolution 6700. Då kan det se ut så här.

Torgnys beskrivning funkar inte längre. Alla lägenheter har dessutom fått nya nummer så det går inte att följa ritningen.

Någon hade dragit in en ny antennkabel till huvudcentralen och den kopplade jag in så det blev signal till den nya lägenheten, Solbergaleden 16D.

En hyresgäst sa att det fanns antennkablar och kopplingar i deras vindsförråd, så de visade mig dit. När jag kom in i vindsförrådet under antennerna såg jag att det hade droppat vatten från maströret, men det var inte undra på för det saknas ett lock längst upp på toppen av röret.

Den finns även några kabelgenomföringar där det kan läcka in vatten, men det är framför allt i toppen på röret där det mesta kommer in.

Det fanns i alla fall bra signal på vinden.

Sen kom jag inte in där jag ville fortsätta felsökningen så det var bara att avsluta, men när jag gick förbi plattkabeln utanför Iris fönster gjorde jag en ny koll av signalen där.

Den 8 februari var det dags att fortsätta felsökningen och jag började med att kolla signalen ur antennuttaget i den nya lägenheten på Solbergaleden 16D.

Vägg i vägg var Lottas lägenhet, men där fanns det inte heller någon signal.

Det fanns ytterligare en ny lägenhet med adressen Solbergaleden 16C och där fanns det inte heller någon signal. Alltså var det 3 lägenheter utan signal.

Jag kollade en trappa upp i lägenhet 1A på Solbergaleden 16A. Först en koll genom hyresgästens antennsladd.

20 minuter senare kom jag åt antennuttaget bakom bokhyllan så jag kunde göra en ny koll med en egen kabel.

Den 21 februari var det dags igen.

Men nu hade jag beslutat att dra en ny kabel från lägenheten längst upp i ingång 16A. Först en koll av signalen ur Macab 13 dB uttaget.

Jag kollade signalen där man kan koppla vidare och den var som förväntat cirka 12 db starkare.

Sen var det “bara” att dra 29 meter kabel från det antennuttaget ner till Iris på nedre botten.

Det var lite väl högt för att nå med stegen, så det krävs en skylift om man vill snygga till kabeln längst upp.

Jag borrade inifrån Iris lägenhet för att få kabeln så nära stupröret som möjligt.

Nu blev det äntligen signal ur Iris antennuttag.

Egentligen skulle jag ha kollat signalen i lägenheten på Solbergaleden 16C, som får signal efter Iris lägenhet, men där var det ingen hemma. Det sista uttaget, alltså nummer 4 på slingan med den nya matningen, är hos Lotta och där blev det bra signal.

En koll av signalen till Mux 7 ur Lottas antennuttag.

Otroligt nog så krävdes det hela 5 besök innan det blev klart. Det blir omständligt värre när det inte finns huvudnycklar, för när jag ska felsöka måste jag ha tillgång till samtliga lägenheter och eventuellt även förråd om det finns kopplingar där.

Vi får väl se om det blir ytterligare besök för jag har inte kollat uttag nummer 3 i slingan (Solbergaleden 16C) eftersom ingen var hemma.

Sen bör även huvudcentralen byggas om så att det blir bra signal till grannhuset och sist men inte minst så bör det monteras ett lock på maströret så det inte blir vattenskador i fastigheten.

Kommentarer inaktiverade.