Bättre signal till de italienska kanalerna.

En kund hörde av sig eftersom det ofta blev störningar på de italienska TV-kanalerna.

När jag kom dit såg jag att de hade en hyfsat stor offset-parabol med ett Grundig mikrovågshuvud.


Innan åtgärd gjorde jag en koll på 11,766 GHz vertikalt där de italienska Rai kanalerna sänds och såg att det bara var 2,8 dB i Link Margin, vilket betyder att det var väldigt nära störningarna.

Som synes sänds bl.a. Rai 1 HD från den transpondern.

Jag justerade parabol samt polarisation och fick faktiskt 5,1 dB i Link Margin.

Men koaxialkabeln var gammal och torr så den behövde bytas.


När jag ändå bytte kabel passade jag på att byta till ett Inverto mikrovågshuvud.

Det blev bara 0,2 dB bättre med det nya mikrovågshuvudet, än det gamla efter justering, men det var ändå nytt och fräscht så det fick sitta kvar.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet som visade 5,2 dB Link Margin, men med tanke på att det bara var var 2,8 dB från början så var det nästan en fördubbling av signalkvaliteten.

Fixat och färdigt.

När jag kom hem började jag fundera på om det inte hade varit bättre än 13,4 dB i MER-värde vid tidigare installationer och service. Jag kollade i datorn efter andra mätningar och hittade information från en tidigare installation. Då var det något bättre signalkvalitet, men samtidigt sändes Rai 1 från en annan transponder.

Bara för att få veta vad som är normal signalkvalitet från den nya transpondern tog jag in Rai 1 HD med min Toroidal Maximum T90 och gjorde några skärmdumpar.

Det visade sig att jag hade 13,7 dB i MER-värde som är i stort sett lika signalkvalitet som hemma hos den italienska kunden idag. Alltså går det inte att få bättre signalkvalitet med den befintliga parabolen, men med en 120 cm. parabol går det säkert att klämma fram några dB till. 🙂

Kommentarer inaktiverade.