Det blev TV via fiber när inte marksänd TV fungerade.

En kund i Åmot ville ha möjlighet att se de fria marksända kanalerna i flera rum så han bokade in ett besök. Jag sa redan i telefonen att det är svårt med marksänd TV i Åmot, men eftersom det är ett av Åmots högst belägna hus kanske det skulle gå.

När jag kom dit såg jag att det satt en stor Wisi UHF-antenn på ett skorstensfäste.

Detta är en av de bättre UHF-antennerna.

En koll visade att Mux 1 från masten i Åmot hade mycket bra signalkvalitet, men vad hjälper det när signalen till TV4 från Mux 2 inte sänds därifrån.

Mux 1 från TV-masten i Skogmur, Gävle var ganska dålig.

Jag gjorde en dokumentation av den inkommande signalen från den befintliga antennen på taket och som ni ser är det inte godkänt på någon Mux.

Det kan ju vara fel på Wisi-antennen tänkte jag och klättrade upp på taket. Då fick jag se att någon har borrat hål genom plåten för antennkabeln. Så där gör man bara inte om man är seriös.

Jag gjorde en koll med en handhållen logperiodisk antenn och såg att signalkvaliteten till de fria kanalerna från Mux 1 och Mux 2 var nästan godkänd.

Men eftersom Muxen var kraftigt deformerad vågade jag inte jobba vidare med ny antenn och förstärkare. En perfekt Mux ska se ut så här.

Jag passade på att kolla sjöutsikten i alla fall.

Men det fanns fiber indraget så jag kollade signalen från fiberboxen och såg att SVT’s kanaler och TV4 gick att se digitalt utan abonnemang. Sen finns det ett antal analoga kanaler också.

TV4 och TV4 HD var okodade, men Blomberg TV, CNBC och Euronews har ett hänglås vilket betyder att det krävs abonnemang.

Jag drog antennkabel och monterade antennuttag sen kollade jag signalen i antennuttag 1.

Antennuttag 2.

Antennuttag 3.

Om de nu vill ha TV via fibernätet även på övervåningen så måste jag tillbaka och montera flera antennuttag.

Kommentarer inaktiverade.