Felix bokade service av TV-antennen.

Felix tröttnade på att aldrig kunna se på TV utan en massa störningar, så han bokade service via Boxers Installatörsportal.

När jag kom dit började jag med att göra en koll av signalen vid TV’n i vardagsrummet. Det var ganska usel signal på rubbet utom Mux 2. Men det knepiga är att Felix framförallt upplevde störningar på TV3, TV4 och Kanal 5 som alla sänds från Mux 2.

Ett problem är att huset är i Linghed vilket innebär att det är ungefär samma riktning till TV-masten på Idkerberget och TV-masten i Enviken, så vilken som gav bäst signal återstod att kolla. Som ni ser har alla muxar utom Mux 1 samma frekvenser från de 2 olika masterna, så vilken mast signalen kom ifrån är svårt att säga.

En koll på spektrumet visade att signalen från Mux 2 pendlade en hel del upp och ner.

Instrumentet klarade inte av att låsa in på Mux 6.

Jag gick ut och gjorde mätningar med en handhållen Logperiodisk antenn. På andra sidan huset, vid ingång 5A, blev det ganska bra signal från Mux 2, men de övriga var dåliga.

Det verkade som att Mux 1 gick bäst från Enviken.

Den befintliga antennen var dåligt fastsatt och hängde lite på trekvart, med efter lite renovering monterade jag den på ett enkelt väggfäste.

En dokumentation av signalen från Enviken och Borlänge.


Inomhus satt det ett antennuttag vilket dämpade signalen med 4 dB.

Jag tog bort antennuttaget och gjorde en mätning direkt på kabeln.

Sen kopplade jag in den befintliga förstärkaren och gjorde en koll av signalen från Enviken och Borlänge.


Vid TV’n gjorde jag en ny koll av signalen från Borlänge och Enviken.


Jag såg att signalen pendlade på Mux 2 så jag aktiverade “min och max hold” vilket betyder att det gröna fältet är den lägsta nivån och det blå är maximal styrka.


Oftast såg det ganska bra ut, men jag hoppas att inte signalkvaliteten dyker för lågt.

Är du äntligen klar så jag kan kolla på TV nu, undrade Felix.

En sak till är att Felix bor i ett mindre hyreshus, så egentligen är det hyresvärden som ska kosta på en ordentlig TV-antenn. Förslagsvis monterad på skorstenen så att det blir bra signal till alla lägenheter.

Boxer ärende 113551

Kommentarer inaktiverade.