Tyska TV-kanaler via satellit och svenska kanaler via fiber.

I telefonen berättade kunden att de hade dålig signal till de tyska kanalerna från Astra 19,2° öst. Hon berättade även att de hade en plattantenn vilket jag anser är för liten för att få bra signal så här långt norrut.

När jag kom dit kollade jag in vad plattantennen gav för signal på 11,214 GHz horisontellt.

Jag justerade och fick 8 dB i MER-värde som bäst på 11,214 GHz horisontellt. Men Link Margin var minus 0,2 dB vilket betyder att det förekom störningar.

Jag skruvade ner plattantennen och monterade en Triax-TDS80A.


Efter justering blev det 13,2 dB i MER-värde vilket är betydligt bättre. Nu blev det dessutom 5 dB i Link Margin, eller vädermarginal på svenska. När signalen halveras pga. dåligt väder återstår det fortfarande 2 dB. Det är därför man vill ha så höga värden som möjligt.

Jag såg även att plattantennen var spräckt, så troligen har det kommit in fukt.

För att de ska kunna se de svenska kanalerna drog jag en ny kabel från fiberkonvertern via vinden till TV’n i vardagsrummet.

Sen tog jag bort alla gamla kablar samt kabelklammer och tog med allt därifrån.

Kommentarer inaktiverade.