Fastsättning av maströr.

En kund ringde och sa att det stod “Ingen signal” på TV’n. Jag trodde först att det var det klassiska, att hon hade valt något annat än HDMI-ingången där Smartboxen var inkopplad. Men det gick inte att lösa via telefonen så jag körde dit.

Det första jag såg var att maströret hade halkat ner en bit så alltså var parabolen säkert ur läge.

Att montera ett maströr på det här viset är inte bra för det lossnar garanterat med tiden.

Men det såg lite oroväckande ut med träden så först gjorde jag en snabbkoll om det skulle funka att byta till stabila väggfästen.

Jag monterade 2 st. VF210 med distanser eftersom det var ett 38 mm. maströr. Helst ville jag även byta till ett grövre och stabilare rör, men det hade ju funkat förut.


Justerat och klart.


Jag upptäckte även att mikrovågshuvudet som användes hade lite frekvensdrift.

Här ser ni frekvensfelet. Stapeln ska vara mitt i det markerade fältet, men jag räknade ut att det var 2,8 MHz fel och det borde mottagarens AFC fixa. Men om frekvensfelet blir värre kan det bli problem.

Manuellt justerat ser det ut så här.

En sista koll och dokumentation av signalen.

Kommentarer inaktiverade.