Antennjobb i ett mycket svårt område.

En kund som hade grymma problem med störningar, ville ha hjälp med att åtgärda antennsystemet, så han kontaktade Emanuelssons i Sandviken som hänvisade till mig.

Kunden ringde mig och sa att det framförallt är på kvällarna det förekommer störningar.
– Att det funkar ibland men inte alltid beror säkert på att signalen är väldigt nära pixelnivån, sa jag.

Jag berättade även i telefonen att jag kände till att huset är ett område som ligger i radioskuggan, så det var inte säkert att jag skulle lyckas få godkänd signal.

Nåväl, vi bokade in en tid och när jag kom dit såg jag att de hade en UHF gitterantenn som inte klarar att ta emot signal från Mux 7 för den sänds på VHF-området.

Jag gick in och upp en trappa, där jag såg att det satt en 2-vägs fördelare uppe i taket. Efter fördelaren gick det en kabel ner till vardagsrummet samt en kabel till en förstärkare som bara förstärkte signalen TV’n på övervåningen.

Jag kopplade in instrumentet före fördelaren och fick därmed 3,5 dB högre signalstyrka, sen gjorde jag en koll. Otroligt nog såg Mux 2 väldigt bra ut men de andra var hopplöst deformerade.


Efter att jag hade gjort en datalogg såg jag att endast Mux 2 och Mux 6 var godkända.

Mux 5 hade till och med minus 2,5 dB i Link Margin, vilket är väldigt dåligt för det ska vara minst 6 dB i marginal till störningarna.

Jag gick ut och kollade med en handhållen logperiodisk antenn och hittade faktiskt ett ställe där det var bättre signal, men där kunde jag inte montera så jag justerade den befintliga antennen.

Därefter gjorde jag en datalogg för att komma ihåg alla värden när jag kom inomhus.

Mux 3 blev sämst och vilka kanaler den innehåller ser du nedan.

Det gäller ju att förstärka signalen så tidigt som möjligt, så jag tog bort fördelaren och monterade kundens förstärkare uppe vid taket istället.

Efter förstärkaren blev det högre signalnivåer och därmed något förbättrad signalkvalitet.

En koll och dokumentation av signalen ur förstärkaren.

En koll vid TV’n på övervåningen.

Sen gjorde jag en koll i vardagsrummet.

Som synes pendlar signalen när Muxarna är “taggiga” På skärmdumpen nedan är det 24,1 dB och en minut sedan var det 22,2 dB i MER-värde på Mux 3.

Tyvärr gick det inte att åstadkomma bättre än så, men det kommer säkert att funka. För trots att signalen inte blev godkänd enligt Teracoms riktlinjer visade 65″ LG TV’n 100% både i signalstyrka och signalkvalité.

Kommentarer inaktiverade.