Ogiltigt RUT-avdrag

Uppdatering 20200814

Otroligt nog så fortsätter Comhem att lura sina kunder. I en artikel i Aftonbladet står det:

För äldre som inte är så tekniska finns hjälp att få.
– Behöver man få hjälp av någon har vi förhoppningar om att någon vän eller släkting kan hjälpa till, om man håller sig på avstånd. Sedan samarbetar vi med ett företag där man kan beställa någon som kommer hem, mot en avgift som man kan dra av på rut, som hjälper till att göra de här inställningarna.


Den 8 september blir hela Com Hems TV-utbud digitalt och alla analoga sändningar upphör, vilket är helt OK för vem vill titta på en grynig analog bild idag?

“Den 8 september går vi över till att sända TV-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna, inklusive FM-radio via antennuttaget, utgår.”

Om du har en nyare TV med DVB-C mottagare kan du göra en kanalsökning och få in dessa kanaler.

De sänds alltså helt utan kodning så du kan se dem utan programkort i en Ci-modul eller dekoder.
Så långt är allt OK, men behöver du hjälp med kanalsökningan kan det bli ett ekonomiskt problem.

Comhem skriver på hemsidan att de anlitar företaget Hemfixare som kan hjälpa till med kanalsökningen till en kostnad av 399 kronor efter RUT-avdrag.

Problemet är att Skatteverket inte godkänner RUT-avdrag för TV-apparater som är anslutna till TV-antenn, antennuttag eller paraboler. För att det ska bli godkänt måste det vara IP-TV, alltså en digital mottagare som är ansluten med nätverkskabel och därigenom både kan ta emot samt skicka data.

Enligt Skatteverket gäller fortfarande samma regler som jag skrev om den 27 januari 2015:

Rot- och rutarbete.
Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad (rot). Du kan också göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (rut). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag.

Krav för rutavdrag:

  • Arbetet ska gälla reparation, underhåll och installation av fiber-, data- eller it-utrustning som är avsedd för datatrafik och som kan kopplas upp mot internet, eller utrustning som stödjer och är ihopkopplad med data- och it-utrustningen. Detta gäller även dataprogram och dataförbindelser som används av data- och it-utrustningen och som kan ta emot eller sända elektronisk kommunikation.

Inget avdrag ges för att:

  • Installera och reparera TV-apparater som endast tar emot TV-signaler.
  • Parabol- och TV-antenner som bara tar emot TV-signaler.

Så om du anlitar Hemfixare kommer du först att få betala 399 kronor för hembesöket och sedan ytterligare 399 kronor när Skatteverket inte godkänner RUT-avdraget.

Men om du som bor i Sandviken kontaktar mig så kan jag hjälpa dig med kanalsökningen för 750 kronor. Vilket faktiskt blir 48 kronor billigare i slutänden 🙂

Kommentarer inaktiverade.