Montering som det skulle ha varit från början.

Kunden ringde mig och undrade om jag gör installationer åt Canal Digital vilket jag bekräftade att jag gör.

Hon berättade att de hade fått Canal Digital installerat nyligen och att hon bestämt hade sagt till montören att där den gamla parabolen sitter får det absolut inte monteras en ny. Detta eftersom det gamla fästet, maströret och parabolen ska tas bort. Dessutom var det inte hennes parabol för den tillhörde den gamla hyresgästen. Hon sa även att det blir oljud från maströret i huset när det blåser, så hon ville hellre att parabolen monterades på skorstenen. Men installatören bytte bara mikrovågshuvud på den gamla parabolen och kopplade in OnePlace-mottagaren, sen lämnade han den nya parabolen ouppackad i kartongen.

Vi snackade lite om att montera Canal Digital parabolen på skorstenen och hon undrade vad det skulle kunna kosta. Svårt att veta sa jag, för först måste jag kolla om skorstenen är i bra skick samt undersöka hur jag kan dra kabeln. Jag upplyste även om att montering på skorstenen är något som inte ingår i en normal basinstallation så att det kommer att kosta extra, men det var hon villig att betala. Vi kom i alla fall överens om att jag ska kolla och eventuellt installera parabolen på annat ställe på måndagen den 24 februari.

När jag kom till kunden så började jag med att kolla in hur den tidigare montören hade gjort.

Det verkar vara en slarver för kablarna var inte fastsatta ordentligt, sen satt de gamla regnskydden på kablarna kvar.

Buntbanden var inte heller avklippta.

Jag blev tveksam till att dra band runt skorstenen eftersom det är en glugg i de 3 översta raderna. Dessutom fanns det ingen stege dit, så det skulle bli ganska omständligt att montera parabolen där.

Att montera ett fäste med maströr på väggen gick inte heller eftersom det är eternitplattor på huset.

Inomhus gjorde jag en kontrollmätning och såg att signalen från 80 cm parabolen var bra. Dock misstänkte jag aningens polarisationsfel, som den tekniskt kunnige kan se på dataloggen.

Jag lämnade 3 förslag åt kunden och de olika alternativen skulle hon diskutera med sin man.

  • Montering på skorstenen, vilket jag helst inte ville pga. dess skick samt svårighet att dra kabel.
  • Gräva ner och gjuta fast ett maströr i marken bredvid huset.
  • Montera parabolen på uthuset.

Idag den 5 mars när jag kom tillbaka undrade Maja om det äntligen skulle bli ordentligt installerat.

Det nya mikrovågshuvudet skulle jag använda, så det var lika bra att skruva ner parabol med fäste och rör. Det visade sig även att fästet var dåligt fastsatt så nu blev det glasklart varför kunden ville ha bort det. Det var nog bara en tidsfråga innan parabolen hade blåst ur läge eller rasat ner.

Jag tyckte inte att skorstenen på huset var tillräckligt fräsch för att montera parabolen så jag monterade den på uthuset istället.

Det var lite dåliga brädor och det bifogade väggfästet passade dåligt. Men jag hämtade ett annat fäste i bilen som jag drog fast med långa skruv som drog bra i en regel bakom panelen.

Som yrkesman får jag inte borra i eternitplattor eftersom de innehåller asbest, men som tur var fanns det en trasig platta nere i hörnet till vardagsrummet. Jag fick hjälp av kunden att få i kabeln i 20 meter VP-slang så att den är lite skyddad. När tjälen går ur marken ska de själva gräva ner kabeln.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal efter 27 meter trippelskärmad koaxialkabel.

Är du klar nu undrade Morris.

Canal Digital kundnummer: 22139013

Kommentarer inaktiverade.