Återbesök efter närmare 20 år

Redan förra vintern, när det inte gick att se TV6, ringde kunden Canal digital där någon sa att han skulle vrida parabolen lite. Det gjorde han däremot inte, men dan före julafton i år, då sonen var på besök började de prata om att fixa TV6 enligt instruktionerna. Med resultatet att alla kanaler försvann 🙁

Men tydligen har Canal digital slutat att säga så, för om man vrider parabolen en enda grad så missar man satelliten med 7 mil! Det är verkligen inte “bara” att justera in en parabol, så det krävs ett bra antenninstrument och någon som vet hur man använder ett sådant. Därför har Canal digital börjat att skicka ut oss tekniker istället för att be kunderna “justera” själva.

I alla fall så installerade jag en nordenparabol med 2 mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch till den här kunden år 2000, men sen har det varit någon annan där och bytt ut parabolen mm.

Den som har varit där efter mig har missat några elementära saker som att dra ner plasten som ska hindra att fukt kommer in i koaxialkablarna.

Sen hade han även struntat i att montera skruven så att man kan låsa fast mikrovågshuvudet efter att man har ställt in polarisationen rätt.

Jag började med att justera in parabolen riktigt.

Men det blev ingen signal till TV6 sänder från 12,111 GHz vertikalt, så jag konstaterade att mikrovågshuvudet var kass.

Jag bytte mikrovågshuvud och fäste. Efter justering så kunde jag låsa fast det i rätt läge med skruven i mitten och sen var det bara att dra ner fuktskyddet 🙂

Nu blev det signal även på de höga vertikala frekvenserna.

Som synes är det fler kanaler än TV6 som sänder från 12.111 GHz.

Justerat och klart 🙂

Jag gjorde en koll för att se att det blev bra signal till en vit satellitmottagare i sovrummet och en till likadan i vardagsrummet.


Den observante ser att det inte ingår någon vertikal hög frekvens i dataloggen, så nu är det dags att programmera om instrumentet.

Edit: Jag programmerade om instrumentet så nu har jag en kanalplan där det även ingår en vertikal frekvens på högbandet, dvs. 12,111 GHz.

Kommentarer inaktiverade.