Viasat Ultra HD är igång.

I dag startade Viasat Ultra-HD i Canal digitals utbud så jag och en kollega gjorde några mätningar.

Kanalen sänds från Thor satelliterna 0.8° väst på frekvensen 11,357 GHz horisontellt.

Jag gjorde mätningen på användarband 1 från ett Sat-CR mikrovågshuvud. Hänglåset betyder att kanalen är kodad, men har du Familjepaketet, Baspaketet Sport eller Viasat Sport från Canal digital så kan du se kanalen.

Du hittar kanalen på plats 75 i OnePlace boxen. Men för att se äkta Ultra-HD så måste du ha en TV som klarar det, annars blir bilden helt enkelt i den kvalitet som TV’n kan visa.

En kollega, som har ett nyare och lite mer avancerat instrument, gjorde en mätning när Formula 1 visades och då kan man se att att bitraten låg strax strax under 20 Mbps. Så bra och okomprimerad bild kommer det nog aldrig i fibern.

Ni som har Canal digitals ADB-Boxar får upp ett felmeddelande istället:

Men rör absolut inte parabolen eller kablarna, för då ställer ni säkert till det så att ni inte får nån bild överhuvudtaget!

Att ha en 4K-TV är dock inte nödvändigt om man har en OnePlace-mottagare. Har man en ”vanlig” HDTV så blir bilden helt enkelt i den kvalitet som TV’n kan visa.

Vad visas på Viasat Ultra HD?
Kanalen är en eventkanal som visar utvald direktsänd sport några gånger i veckan. T.ex. matcher från Champions League, Premier League, Bundesliga, Ligue 1, Danska Superligan och kvalificeringslopp från Formel 1. Utöver eventen så visas ca 5-7 timmar Red Bull-TV per dag.

Kommentarer inaktiverade.