Ännu ett hus i radioskuggan

En kund hade problem med signalen till de fria kanalerna från marknätet och det förstod jag redan när han ringde och berättade var han bor. För hittills har jag inte lyckats få godkänd signal från marknätet till något hus i hela området, så samtliga som vill slippa störningar tar in TV via satellit.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.
– Ja det kan bli bild även om signalen inte är godkänd men ligger man på marginalen så behövs det ytterst lite innan det blir pixlar i bilden, sa jag, samtidigt som jag försökte förklara det där med pixelnivån.

När jag kom till kunden såg jag att de redan hade den största modellen av UHF-antenn.

Inne på vinden upptäckte jag att två förstärkare var inkopplade i serie! Att koppla förstärkare i serie är verkligen inte “bara” som man kan lära sig om man går en kurs på den högre nivån hos Insu i Nyköping. Men när jag gick kursen och blev CANT-auktoriserad antenntekniker hette det EUU …. nåväl nog om detta …

… nu var jag intresserad av signalen före förstärkaren och den var som förväntat riktigt dålig.

För att komma upp i godkänd signalkvalitet skulle det teoretiskt behövas 4 st. stora UHF-antenner, men det är bara i teorin. I verkligheten kanske inte ens det skulle funka.

Enligt Teracom så är det svag mottagning i området och det kan jag verkligen hålla med om.

Jag tyckte att det såg ut som att det var bättre signal från Gävle så jag vred om antennen.

En datakoll efter en förstärkare visade att det faktisk var ännu sämre signal från TV-masten i Gävle.
Att det står 4 i rutan “PASS” kan man ju tyda som att de är godkända, men det är de inte. I det här fallet betyder PASS att instrumentet har hittat Muxarna. För att bli godkända ska de ha minst 25 dB i MER värde.

Så jag vred tillbaka antennen mot masten i Borlänge och kollade signalen efter förstärkaren.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn, men det var riktigt usel signal.

Efter lite finjustering av antennen så blev det ändå skaplig signal på Mux 1 ut från förstärkaren …

… men signalkvaliteten från Mux 2 blev något sämre.

För att få signal till kontoret måste förstärkare nummer 2 kopplas in men då blev det sämre kvalitet på signalen.

Jag upptäckte då att kraftiga 4G-sändningar gjorde så att förstärkaren blev överstyrd, men efter att jag hade monterat ett LTE-filter så blev signalkvaliteten i vart fall inte försämrad i husets antennsystem.

I vardagsrummet var det väldigt svag signal, men det visade sig att signalen gick igenom en gammal inspelningsbar DVD-spelare, så den kopplade jag förbi.
Så efter mycket om och men lyckades jag få 21,8 dB i MER-värde på Mux 2 i vardagsrummet.

Mux 1 med SVT’s kanaler blev något bättre.

För att få riktigt bra signal rekommenderade jag TV via satellit, men då krävs det ett abonnemang som kostar pengar. Ett sådant abonnemang ville inte kunden ha då de nöjer sig med de fria kanalerna från marknätet. Så nu hoppas jag åtminstone att signalen till de fria kanalerna håller sig över pixelnivån i framtiden.

Kommentarer inaktiverade.