Årets första Boxer-ärende.

Boxer skickade en felanmälan om en kund som hade störningar på vissa kanaler och saknade andra. Jag kollade in adressen och konstaterade snabbt, enligt erfarenhet, att huset låg i radioskugga. Men jag måste ändå dit för att kolla vilken åtgärd som krävs.

När jag kom hem till kunden började jag med att göra en mätning av signalen som kom in via antennkabeln. Inte en enda Mux eller kanal hittad!

En koll på spektrumet visade lite svaga signaler nere i bruset.

Kunden hade även en förstärkare, så detta är signalen ut ur förstärkaren. Fortfarande uselt för signalkvaliten på marksänd TV måste ha ett MER-värde på minst 25 dB och den markerade Muxen hade endast 19,3 dB. Dessutom varierade signalen stort, vilket ni kan se på nästa bild där det bara blev 14,6 dB.

En datalogg efter förstärkaren visade att instrumentet hittade vissa Muxar, men dock med usel signalkvalitet.

När jag följde kabeln ut för att kolla in antennen så jag en inomhusskarv ute.

På andra sidan husknuten hittade jag antennen som var av fel sort, dessutom felplacerad, felriktad och felmonterad.

Fukt i kontakten kanske.

Men alla fel hade egentligen ingen betydelse när antennen ändå sitter i radioskuggan. Ett stort hus med plåtfasad skymmer signalen från TV-masten i Gävle.

Jag gick runt och kollade läget med en handhållen logperiodisk antenn och trodde att det skulle gå att få bra signal högt däruppe på husgaveln.

Att montera antennen på ett skorstensfäste skulle inte heller funka eftersom ett standard skorstensfäste inte skulle passa. Dessutom var det för mycket snö och is för att kunna ta sig upp dit.

Så dan efter återkom jag med en lång stege för att kolla läget. Jag riggade upp stegen, ställde bilen i vägen så att stegen inte kunde glida på isen, klättrade upp med instrument och handhållen antenn …. men ICKE. Däruppe var det också usel signal. 🙁

Men när jag gick runt hörnet så fick jag faktiskt godkänd signal på Mux 1, 2, 3 och 5 när jag av en händelse råkade rikta antennen mot plåtfasaden på ett hyreshus på andra sidan gatan. Men en sådan signalstuds är ingenting att lita på för den förändras säkert samt att Mux 6 och 7 hade usla värden.

Så tyvärr, här återstår det bara TV via satellit eller så får de vänta på fibern, vilket kan ta flera år.

20190128 och 20190129 – Boxer ärende 80188

Kommentarer inaktiverade.