Ytterligare ett svårt Boxer-ärende.

Boxer skickade mig till en kund i Älvkarleby som saknade TV-kanaler från MUX7 som sänder via VHF-bandet. Inte så konstigt då de hade en logperiodisk UHF-antenn. Enkelt åtgärdat … trodde jag.

Först en mätning inomhus. Jag konstaterade att den befintliga antennen hade en inbyggd förstärkare, eftersom jag var tvungen att mata på med 12 volt i koaxialkabeln.

Jag hade vissa svårigheter att nå antennen som satt ute på vindskivan, för det var både is och mossa på det snorhala taket. Jag försökte rigga upp en stege, men gav upp på det. Istället satte jag fast min livlina runt skorstenen och ålade mig ut längs taknocken.

Tillslut kunde jag i alla fall ta bort UHF antennen och montera en kombimodell som tar in både VHF- och UHF-frekvenser. Men det var inte lätt att justera antennen och det var svårt att få godkänd signal på alla Muxar samtidigt, framförallt den deformerade Mux-7. Ingen perfekt Simpson här inte ?

Efter mycket mätande på alla möjliga frekvenser kom jag på att den bästa mottagningen blev det när jag monterade antennen så lågt som möjligt. Kontakten tog dock i taket, så jag var tvungen att montera antennen uppochner. När den var inriktad och fastskruvad gjorde jag en dokumentation av signalen direkt ur den nya antennen på taket. Hoppas att det håller sig så där, för jag vet av erfarenhet att en deformerad Mux är opålitlig, men det är ändå 6,5 dB i marginal.

En kabel till TV’n i sovrummet var tidigare ansluten i en fördelare som jag hittade under en tegelpanna, så jag var tvungen att montera en specialförstärkare med en extra utgång. Tur att jag har massor av olika prylar i servicebussen.

Ut ur förstärkaren på taket var Mux-7 fortfarande deformerad, men den hade i alla fall godkänd signalkvalitet.

En test i vardagsrummet visade godkänd signal på rubbet. ?

MUX 1 – 5 hade perfekta Simpsons. MUX 6 också förresten, men den syns inte på bilden.

Det blev bra i sovrummet också. ?

Hoppas som sagt att det håller sig så där, för jag vet av erfarenhet att en deformerad Mux är opålitlig.
Boxer ärende 77326

Kommentarer inaktiverade.