Test av en Biltema antenn

En kund fick ingen signal från sin nya TV-antenn som hon hade köpt på Biltema, så hon kom förbi hemma där jag gjorde en testmätning.

Det visade sig att antennen har en inbyggd förstärkare som måste matas med 5 volt. Inte 12 eller 24 volt för då slog det inbyggda överspänningsskyddet ifrån. Efter lite koll kunde jag konstatera att strömförsörjningsenheten som hon hade köpt extra var defekt.

Utan spänningsmatning levererade antennen i stort sett ingen signal, men ändå säljer de 5V adaptern som ett tillbehör. Med 5V-matning från instrumentet fick jag följande värden. Att den inte hittade MUX6 kan man inte skylla på antennen utan det berodde nog mer på den låga placeringen på ett par träbockar.

Jag gjorde även en mätning på en Logperiodisk antenn placerad på exakt samma ställe för att kunna jämföra prestandan.

I stort sett kan man säga att Biltemaantennen levererade ungefär samma värden som den logperiodiska antennen levererade utan förstärkare. Men att leverera signalen från MUX7 klarar inte antennen från Biltema eftersom det är en UHF-antenn.

Knepigt ändå att Biltema säljer 5V adaptern som ett tillbehör, när antennen inte fungerar utan. Dessutom blir alternativet från Biltema betydligt dyrare än en Logperiodisk antenn, när man måste komplettera med en VHF-antenn och ett mastfilter som tål spänningsmatning.

Kommentarer inaktiverade.