Canal Digital basinstallation # 698503

Min påstridighet lönade sig – IGEN!


När jag fick uppdraget att installera Canal Digital ringde jag till kunden.

– Hej, jag har fått i uppdrag att installera Canal Digital hos dig.
– Det behövs inte för vi monterade alltihopa i helgen.
– Men en justering av parabolen behövs säkert.
– Det behövs inte, det är kanonbild på TV’n!
– Men jag kan väl åtminstone få komma förbi och dokumentera mätvärdet när du får det GRATIS?
– OK, det kan du göra.

Ett snabbjobb tänkte jag, men när jag kom dit så såg jag att parabolen satt väldigt utsatt på söderväggen där det var stor risk för snöras. Dessutom var den lite skymd av höga träd.

Jag kopplade in instrumentet och gjorde en kontrollmätning för att se vilken signalkvalité kunden hade fått utan antenninstrument. Skapligt ändå måste jag säga, men MER-värdet måste vara över 13 dB, så det var bara en enda frekvens som hade godkänd signalkvalité. Visst blev kanonbild på TV’n men det fanns ingen signalreserv till dåligt väder.

Runt hörnet, på den östra gaveln satt det ett väggfäste med en vanlig TV-antenn. Vi kom överens om att kunden skulle ta bort den gamla TV-antennen, såga av röret, flytta väggfästet till hörnan på gaveln så skulle jag återkomma och justera parabolen senare på eftermiddagen.

Efter justering med ett professionellt instrument blev det betydligt bättre. Inne i vardagsrummet, efter 25 meter kabel, blev signalkvaliteten ungefär dubbelt så bra som den var på förmiddagen, så det lönade sig alltså för kunden att jag var så envis. 🙂

OK, när det är digital-TV så blir inte bilden bättre, men risken för störningar vid dåligt väder är numera ett minimum.

Kommentarer inaktiverade.