Förstörd antenn efter takarbete?

Rustabo AB bytte tak på en villa och efter det tyckte kunden att det blev störningar på TV4 så jag åkte dit för att kolla vad som hade hänt.


Bland det första jag såg var att den ca. 35 år gamla kabeln hade gjort sitt. När kablarna ser ut så här är det ofta själva felkällan.

Jag bytte den gamla torra kabeln från det rostiga antennfiltret och gjorde en skarv på vinden.

Men det hjälpe inte mycket att byta kabel, signalen var fortfarande usel. Jag mätte t.o.m. direkt från UHF-antennen, dvs. före det rostiga filtret, men 38.1 dBuV är för låg signalstyrka, den ska vara minst 45 dBuV. Låg signal innebär också att signalkvaliteten sjunker fort och 17,3 dB i MER-värde är ganska uselt.

Om signalens betydelse har jag skrivit tidigare:

För att undvika störningar i en TV som är kopplad till marknätet (DVB-T) så ska signalnivån vara minst 45 dBμV. Det är ingen påhittad siffra, utan den är noggrant uträknad och framtagen av bl.a. Teracom som sköter utsändningarna av TV via marknätet i Sverige. Men detta betyder inte att bildstörningarna kommer som en blixt från en klar himmel när signalnivån sjunker till 44 dB. Det ska enligt bestämmelserna finnas 6 dB i marginal, vilket betyder att systemet ska klara en felfri bild om väderdämpningen gör att signalnivån går ner till 39 dB. Men då är man väldigt nära störningarna. Hur mycket marginal det finns beror på vilken sorts mottagare man har, då vissa klarar lägre signalnivå än andra.

Hur låg signalstyrka man kan ha innan störningarna syntes testade jag en gång genom att dämpa signalen samtidigt som jag tittade på TV’n och mätte signalstyrkan. Nu gick det inte ens att mäta så lågt, men jag räknade ut att störningarna kom när signalen var så låg som 29 dB. Jag höjde sakta och såg att vid 33 dB blev det en stabil störningsfri bild. Därmed kan man konstatera att PIXELNIVÅN, dvs. signalnivån när TV tittaren överhuvudtaget märker att det finns ett fel ligger på ca. 32 dBμV.

Så efter en del felsökande konstaterade jag att det har varit problem i många år hos den här kunden, men att det var först nu som signalen hamnade under “pixelnivån”, alltså den låga nivån då felet syntes överhuvudtaget. Men det ska naturligtvis fixas, så jag tog fram en testantenn för att räkna ut vilken åtgärd som krävs. Men tyvärr så går det inte att (inom överkomliga ekonomiska gränser) erhålla godkänd signal på alla 7 frekvenserna samtidigt, så det enda som återstår för en störningsfri bild är att ta in kanalerna via satellit, dvs. en parabol från förslagsvis Canal digital.

Läs mer här: Bra bild, vad är det?

Kommentarer inaktiverade.