TV-licensen på väg bort?

Kulturutskottet klubbade i dag på morgonen ett betänkande som innebär att en ny finansieringsmodell av public service ska utredas. Alliansen och socialdemokraterna är överens om att den traditionella tv-avgiften inte kommer att fungera i framtiden och måste bytas ut.
142737567971742700_resized-7835775
2020 – när nästa tillståndsperiod för public service startar – kommer svenskarna (eventuellt) inte längre betala tv-avgift som är knuten till att det finns en tv-apparat i hemmet. Politikerna vill ha en ”teknikneutral och solidarisk” avgift.

Bengt Eliasson (FP) har varit en av de pådrivande politikerna i kulturutskottet.
– I dag tar vi i och med beslutet i kulturutskottet ett stort steg mot ett avskaffande av radio- och tv-avgiften, som den ser ut i dag. Jag är mycket glad över att vi i bred enighet kan ta detta steg framåt. Vi förespråkar en avgift som samlas in av skatteverket, men det ska inte vara en skatt. Public service-bolagen ska inte behöva oroa sig för att deras budget ska avgöras år från år i politiska budgetförhandlingar, säger han i ett uttalande med anledning av dagens beslut.

Kan bli kvar.
Gunilla Carlsson (S), gruppledare och vice ordförande i kulturutskottet, understryker att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser om vad utredningen kommer att komma fram till. -Det vi har kommit fram till är att regeringen ska tillsätta en utredning som ska titta på finansieringsmodellen för publiv service i framtiden. Den kanske kommer fram till att vi ska ha kvar den modell vi har i dag, säger hon.
Turerna kring hur SVT, UR och Sveriges Radio ska finansieras har varit många. Vd på radiotjänst uttalade sig i slutet av året om att den gällande modellen fungerar fint. Aldrig tidigare har så många svenskar betalat tv-avgift. Eva Hamilton, SVT:s förra vd har pläderat för en avgift som innefattar alla tekniska ”manicker” som det går att se tv på – mobiler, datorer, plattor och vanliga tv-apparater. SVT har själva gjort en undersökning om hur svenskarna själva vill betala för public service. Den visade att 60 procent vill att avgiften ska tas ut som en extra skatt, antingen öronmärkt eller som del i den stora skattekakan.

Reporter, Katarina Andersson


Läs hela artikeln på SVT


Kommentarer inaktiverade.