Inga program i Ultra-HDTV på länge?

Nyss på nyheterna:

“Hemelektronikaffärerna marknadsför tv-apparater med så kallade ultra-HD som ska ge fyra gånger skarpare bild än vanlig HDTV. Men risken är att konsumenterna luras för tv-bolag som till exempel SVT producerar inte material i ultra-HD och vill vänta till den tekniken är mer utvecklad än i dag.”


Risken är stor att de tv-apparater för ultra-HDTV som säljs nu hinner bli omoderna innan sändningar kommer igång i framtiden.
– Folk får köpa vad de vill men man ska ha klart för sig att det har aldrig lönat sig att köpa en framtidssäker produkt, säger Per Björkman, utvecklingschef på SVT.

Det var inte så länge sedan alla skulle köpa platta HD-tv. Men nu är det ultra-HD eller 4K som gäller. “Fyra gånger klarare än full HD” – “en fröjd för dina ögon”, står det i annonserna. Men tv-bolagen har inga stora planer på att producera program i ultra-HD ännu. Investeringarna skulle bli enorma. SVT har efter många års investeringar ännu inte fullt ut gått över till vanlig HD i all produktion. Stora delar av nyhetsproduktionen sker fortfarande i standard-tv-format. HD kostar redan för mycket i lagringsutrymme och redan investerad teknik måste användas och skrivas av. Att då redan gå till nästa steg, ultra-HD, blir orealistiskt. Dessutom har ultra-HD hittills bara handlat om ännu skarpare bild, och det finns, menar Per Björkman på SVT, viktigare faktorer att förbättra – faktorer som konsumenterna skulle märka av mycket tydligare.

– Det kan handla om att det ska vara fler bilder per sekund, om att färgåtergivningen ska bli bättre eller ha en större färgrymd som det heter. Men sedan också det som kanske känns mest spännande, att utnyttja att de nya tv-apparaterna kan ha en ännu större kontrast, mellan vitt och svart”, säger Per Björkman.
– och du menar att det här är faktorer som kan vara väl så viktiga för upplevelsen av bilden som upplösningen?
– Ja, i slutändan blir det så att upplösningen blir kanske det minst viktiga, säger Per Björkman.

Men Klas Elm, vd på organistationen Elektronikbranschen, menar att även om inte tv-bolag som SVT producerar i ultra-HD, så kan konsumenten ha nytta av högre upplösning ändå från andra källor än program utsända över tv-bolagens nät.
– Det är ju många olika saker som människor konsumerar på sin tv-skärm. Linjärt tv-tittande är en del. Tjänster som man hämtar från internet är andra. Så utsänd tv över marknätet är inte allenarådande för det som konsumeras på tv-skärmen, säger Klas Elm.

Kommentarer inaktiverade.