SVT upphör med mångkanalsljud (5.1 ljud) i standard-TV

Den 19 augusti 2013 upphörde SVT med utsändningen av den extra ljudströmmen för multikanalsljud i standard-TV-kanalerna SVT1 och SVT2.

Observera att denna förändring endast gäller för SVT1 och SVT2 i standard-TV. Kanalerna SVT1 HD och SVT2 HD fortsätter att sändas ut med både stereo- och multikanals-ljud. Bakgrunden till att SVT har fattat detta beslut är att de under de senaste åren har fått in allt fler tittarklagomål på ljudet i sändningarna. Orsaken kan i många fall härledas till att den enskilda mottagningsutrustningen själv väljer att ta emot mångkanalsljudet och göra en lokal nedmixning till stereo. Denna nedmixning görs på olika sätt av olika mottagare, med stora ljudnivåskillnader i utgående ljudet som följd. Genom att renodla utsändningen och endast erbjuda ett stereoljud som skapas under kontrollerade former av SVT, är förhoppningen att antalet klagomål på ljudet skall minska drastiskt.

De tittare som aktivt och medvetet är intresserade av ett mångkanalsljud hänvisas till utsändningen av SVT1 HD och SVT2 HD som förutom en högre bildkvalité även erbjuder ett mer avancerat ljud.

Kommentarer inaktiverade.