Arbeten med TV-antenner, september – december 2023

Det blev för många bilder med antennarbeten under året 2023, så jag har delat upp dem på flera sidor.
Den här sidan innehåller en del av antennjobben från hösten 2023. Söker du annat antennjobb så finns det länkar till fler sidor på indexsidan.


20231115 – Nu är det signal strax över pixelnivån.

En kund ringde och berättade att det inte fanns någon signal till TV’n på övervåningen, trots att han hade bytt kabel, men att TV’n i köket funkade bra.

Vi kom överens om en tid och det första jag såg när jag kom dit var att direktorerna på UHF-antennen var felmonterade.


Tyvärr hittade jag ingen bra bild på vad jag menar, men de ska monteras “stående” för att fungera.

Jag gick in i huset och upp till TV-rummet, men där fanns det inte ens en dålig eller svag signal. Då gick jag ner till köket och där var jag tvungen att fixa kontakten innan jag kunde mäta signalen.

Till TV’n i köket hade inte en enda mux godkänd signalkvalitet. Det ska vara minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin, dvs. marginal till störningarna.

När jag kom till baksidan av huset såg jag att kabeln låg lös över taket. En fara med det är att den kan frysa fast i snön och sen går den av när snön halkar ner. Men så där hade det varit i många år sa kunden, så det håller förhoppningsvis ett tag till.

Jag såg att 4-vägs fördelaren var defekt, så den tog jag bort.

Förutom att vara defekt har en 4-vägsfördelare 7,4 dB dämpning på varje utgång, vilket var onödigt, för i det här fallet räckte det med en 2-vägsfördelare som har 3,5 dB dämpning på varje utgång.

På spektrumet såg jag att muxarna var taggiga i topparna och det beror säkert på att direktorerna var felmonterade på antennen.

Ur kabeln från antennen låg signalen på strax under godkänt värde på mux 3, 1 och 5. För att inte försämra signalkvaliteten en enda dB krävs det en förstärkare före fördelaren, eller allra helst uppe vid antennen.

Jag berättade för kunden att det krävs en förstärkare med spänningsmatning via koaxialkabeln, men kunden ville se om det funkade med en ny fördelare.

Jag gick in till TV rummet och såg att mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 var helt OK. Även signalen till kanalerna från mux 6 var helt OK. Om du undrar i vilken mux kanalerna sänds kan du kolla här.

Däremot kan det säkert bli störningar på SVT’s kanaler från mux 1.

I köket blev det något bättre med den nya fördelaren, men det skulle helst ha varit en förstärkare.

Jag gick upp till TV rummet igen för att dokumentera signalen.

Som synes krävs det en förstärkare för att få godkänd signal även till TV rummet, men kunden ville inte kosta på en sådan när det blev bra bild.

Helst vill jag inte lämna ställen där signalen inte är godkänd, för risken är ju att kunden blir arg på mig när signalen kommer under pixelnivån.

Men i det här fallet kommer antagligen kunden att följa mina goda råd, som att montera direktorerna rätt på antennen, dra ny kabel genom vinden och montera en antennförstärkare i TV rummet.


20231106 – Åtgärd av TV-antenn i ett område med svag signal.

En man ringde och undrade vad som kunde vara fel eftersom det förekom störningar på de flesta av Boxers TV-kanaler trots att han hade monterat en ny antenn, bytt kabel och monterat ett längre maströr.

– Svårt att säga utan att mäta, svarade jag.
– OK, du får göra ett besök, svarade kunden.

Vi kom överens om en tid, men när jag hörde adressen förstod jag att huset fanns i ett signalmässigt mycket svårt område, så jag var tveksam till att det överhuvudtaget skulle fungera med marksänd TV.

När jag kom hem till kunden såg jag att han hade en Televes DAT 790 antenn som oftast har inbyggd förstärkare. Dessutom såg jag att antennen inte var riktad mot TV-masten i Gävle.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet och såg att signalen var väldigt svag.

Men när jag skickade in 12 volt i antennkabeln vaknade förstärkaren i antennen.

Jag kollade även signalen till Mux 6 som bl.a. sänder Kanal 9.

Jag klättrade upp på taket och justerade antennen så gott det gick. Längst upp på röret blev det bättre signal till Mux 6 men då blev det usel signal till Mux 2. Längre ner blev det bättre på Mux 2, men då blev det dålig signal till Mux 6. Så tillslut skruvade jag fast antennen mitt emellan de två lägena.

När antennen var fastskruvad kunde jag göra en datalogg och som ni ser hittades inte Mux 7, vilket i och för sig kan bero på att antenninstrumentet inte hittade muxen tillräckligt snabbt.

Nere i vardagsrummet igen visade jag kunden hur Mux 2 ser ut när det inte finns någon drivspänning till antennens inbyggda förstärkare.

Med drivspänning blev det faktiskt ganska bra signalkvalitet. Men risken finns att det trots allt blir störningar eftersom den inkommande signalen före förstärkaren låg på -1,0 dB i Link Margin.

Jag gjorde en datalogg av den inkommande signalen med 12 volt drivspänning till förstärkaren och som ni ser hittades även Mux 7.

En koll på spektrumet visar att det inte var några perfekta Simpsons, dvs. att muxarna är raka i toppen. Om ni undrar vilken Mux respektive TV-kanal sänds ifrån kan ni kolla här.

Sen kopplade jag in en Johansson nätdel men efter att jag hade gjort dataloggen såg jag att det var något fel eftersom signalkvaliteten blev dålig.

Jag gick ut i bilen och hämtade en Anttron A007 nätdel istället och då blev det bra.

Resultatet i dataloggen ovan ser ganska bra ut och jag kan bara hoppas att det kommer att fungera. Att bara hoppas låter oseriöst sagt av en CANT-auktoriserad antenntekniker, men det går faktiskt inte att mäta exakt inkommande signal före förstärkaren och det är just signalen in i TV-antennens inbyggda förstärkare som avgör vad det blir för signalkvalitet i slutänden.

Om det inte fungerar så finns det ingen annan antenntekniker som lyckas heller, utan då är det bara TV via satellit och ett abonnemang hos Allente som gäller.


20231018 – Problem att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Jag fick ett uppdrag av Olsbacka TV & Video att fixa en anläggning hos en kund där det inte gick att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Kunden hade 2 st. satellitmottagare för att se tyska och holländska kanaler, varav den ena stod i sovrummet och funkade hyfsat. På vinden stod en annan satellitmottagare där bild och ljud togs ut från satellitmottagarens antennutgång, för att sedan skickas vidare i samma kabel som de marksända TV-kanalerna ner till vardagsrummet. I vardagsrummet stod det en IR-förlängare för fjärrkontrollssignaler som gjorde det möjligt att styra satellitmottagaren på vinden.

Men den gamla satellitmottagaren på vinden gick sönder, så Dick från Olsbacka TV & Video hade ställt dit en satellitmottagare från Sky, men fick det inte att fungera eftersom den satellitmottagaren inte hade någon RF-utgång, dvs. att det inte fanns någon antennutgång som kunde skicka ut bild och ljud i antennkabeln. Så Dick undrade om jag kunde fixa en RF-modulator för att få ner bild och ljud från satellitmottagaren till vardagsrummet.

Allt detta lät onödigt krångligt och det skulle dessutom bli svårt att handskas med eftersom de marksända kanalerna är digitala och signalen från satellitmottagaren skulle bli analog. Dessutom blir det ingen bra bild när signalen är analog, för helst vill man ha HD-signal direkt från satellitmottagaren in i TV-apparatens HDMI-ingång.

Jag bokade i alla fall in ett besök hos kunden så jag kunde undersöka på plats vilka åtgärder som krävdes.

När jag kom dit kände jag igen parabolerna och när jag sökte lite på min hemsida såg jag att jag var där och justerade König-parabolen till Hotbird den 29 oktober 2018.

På den större parabolen som var riktad mot Astra 19,2° öst satt det ett mikrovågshuvud med flera utgångar.

Men kablarna var dragna i en plastlist och det var nåt nytt.

Parabolen till Hotbird hade ett twin-LNB, alltså ett mikrovågshuvud med 2 utgångar.

All signal gick sedan via 2 st. DiSEqC-switchar till 2 st. satellitmottagare.

Jag gick in i huset och började med att kolla signalen till SVT’s kanaler i vardagsrummet.

Sen klättrade jag upp till vinden och kollade den inkommande signalen från TV-antennen på taket.

Mitt antenninstrument tog inte in Mux 7 för det visade sig att Teracom har flyttat den muxen från 184,5 MHz till 658 MHz, så det är dags att uppdatera kanalplanen i antenninstrumentet.

Jag klättrade ner från vinden och kollade signalen i sovrummet.

Men alltihopa var knepigt kopplat så jag kopplade om kablarna och fick bättre signal ut ur förstärkaren.

Jag kollade även om det skulle gå att dra ner en till kabel med satellitsignal till vardagsrummet, men det skulle bli svårt. Så jag gick ut i bilen och hämtade en combiner för att filtrera in satellitsignalen i samma kabel som den marksända signalen.

Sen gjorde jag en ny datalogg i vardagsrummet och såg att signalstyrkan på Mux 1 var 10,1 dBµV högre än när jag kom till kunden.

En koll på spektrumet visade att det var OK signal från TV-masten i Hudiksvall/Forsa.

Jag gjorde även en datalogg i sovrummet.


I vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och kopplade in en combiner på kabeln för att få ut satellitsignalen, sen gjorde jag en koll av satellitsignalen via spektrumet.


Nu fanns det satellitsignal i vardagsrummet, men satellitmottagaren från Sky gick det inte att få fart på, så jag hämtade en Echosat satellitmottagare i servicebilen. Sen kopplade jag in den till TV-apparatens HDMI ingång och då fick han se hur bra bilden blev när det var HD-kvalitet.

I sovrummet stod det en gammal satellitmottagare som saknade kanaler så jag gjorde en kanalsökning. Men kanalerna hittades inte och då kom jag på att satellitmottagaren inte la kanalerna i minnet eftersom de numera sänds i HD. Så det blir ett till besök hon kunden för att koppla in ytterligare en Echosat satellitmottagare.


20231011 och 20231016 – Problem med Kanal 9 från Mux 6.

En kund kunde inte se Kanal 9 så han kontaktade mig, men när han sa adressen förstod jag att huset är i ett signalmässigt mycket svårt område. I det området har jag vid flera tillfällen tvingats att ge upp marksänd TV och monterat paraboler istället.

– Men Kanal 9 har ju funkat förut, sa kunden.
– Det var säkert innan de flyttade om kanalerna tisdagen den 5 oktober 2021, svarade jag.

Bara för det letade jag reda på en koll av Mux 2 som jag gjorde den 4 oktober 2021 och som ni ser fanns Kanal 9 i den muxen då.

För övrigt är det mycket lättare att ta emot kanaler som sänds från 498 MHz än vad det är från 674 MHz dit Kanal 9 flyttade.

Jag bokade i alla fall in ett besök och när jag kom dit såg jag att de hade 2 antenner. En mindre Logperiodisk kombiantenn och en Wisi UHF-antenn.


Jag började med att kolla signalen till TV’n på övervåningen och som synes saknades signal till Mux 6 som numera sänder Kanal 9.

Det var så svag signal att instrumentet inte ens kunde tala om vad det var för Mux.

Mux 5 på 546 MHz var inte så bra den heller.

Jag gick ut och kopplade in antenninstrumentet direkt till UHF-antennen. När jag kollade dataloggen såg jag den inte hittade Mux 6.

Jag gjorde en koll av signalen till Mux 7 från den befintliga Logperiodiska antennen.

Jag justerade UHF antennen något och fick faktiskt bättre signal till Mux 6. Sen kopplade jag in en Anttron A318 förstärkare och då blev det riktigt bra.


Mux 7 funkade däremot inte från Wisi UHF-antennen eftersom den muxen sänds från 205,5 MHz på VHF-området.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera och komma ihåg alla värden.

Det blev ganska bra värden från UHF-antennen med Anttron A318 förstärkaren.


Jag hämtade en antenn i bilen och gjorde en kontrollmätning, men det blev inte bättre, så jag kopplade in den befintliga Logperiodiska antennen till förstärkaren, sen gjorde jag en datalogg. Jag konstaterade då att den Logperiodiska antennen levererade sämre signal på mux 5 och mux 6 än vad UHF-antennen gjorde.

Tyvärr hade jag inte rätt förstärkare i bilen så jag kunde bara koppla in UHF-antennen.

En koll av signalen till TV’n på övervåningen.

I vardagsrummet satt det fel antennuttag så det tog jag bort och mätte signalen direkt från kabeln.

Jag fick hem förstärkare med 2 ingångar, dvs. en VHF-ingång och en UHF-ingång så nu kunde jag besöka kunden igen. Dessutom har Johansson 7460L2 förstärkarna lite högre förstärkning.


Jag kopplade in förstärkaren och kollade in spektrumet på Mux 7 från VHF-antennen.

Sen kollade jag spektrumet på Mux 6 från UHF-antennen.

Jag gjorde en datalogg av signalen ut från Johansson 7460L2 förstärkaren.

Sen kollade jag vad det blev för signal till TV apparaten på övervåningen.

I vardagsrummet monterade jag ett nytt antennuttag, sen kollade jag signalen.

Jag observerade även att signalen på framförallt Mux 6 varierade kraftigt. Här var det 27,4 dB i MER-värde.

Men några sekunder senare dök signalen till 19,3 dB i MER-värde. Vid det läget var det bara 1,2 dB i Link Margin, dvs. bara 1,2 dB i marginal till störningarna. Nedan ser ni även vilka kanaler som drabbas av pixlar om LM hamnar på 0 dB eller lägre.

Huset är som sagt i ett signalmässigt mycket svårt område. I fler andra hus i närheten har jag gett upp hoppet om marksänd TV och installerat paraboler istället. Men nu är det så att kunden har Boxers kanaler i sommarstugan så han vill gärna ta med programkortet dit, för där är det mycket bra signal från TV-masten i Gävle.

Om ni vill veta vilka muxar de olika kanalerna sänds ifrån kan ni kolla här och det är ingen gammal information, för den senaste uppdateringen gjorde jag den 16 augusti 2023.


20231004 – Riskebo vindkraftområde förstör TV-signalen till Engelsfors.

En kund som har ett fritidshus i Engelsfors hade problem med signalen från TV-antennen så han kontaktade Elon i Hofors, men de har ingen anställd antenntekniker så de hänvisade till mig.

När jag pratade med kunden i telefonen sa jag att orsaken till antennproblemet med stor sannolikhet beror på vindkraftverken i närheten. Men han ville ändå få det bekräftat så vi bokade in ett besök.

Vid infarten till området finns det en skylt där det står Ängelsfors och 75 meter senare finns det en annan skylt där det står Engelsfors, så vad heter stället egentligen?


Jag hittade i alla fall till kunden och såg att Riskebo vindkraftområde ligger precis i riktningen till TV-masten på Idkerberget sydväst om Borlänge.

De hade en rejäl UHF-antenn och det behövs inget annat, för TV-masten på Idkerberget sänder alla Muxarna på UHF-området. Dessutom har det funkat med den här antennen innan de startade vindkraftverken.

Men jag befarade att vingarna på vindkraftverken slår sönder radiovågorna.
Jag började med att göra en datalogg men frågan var vilken signalkvalitet antenninstrumentet skulle visa när signalen pendlade på det viset. För att visa hur signalen pulserar filmade jag antenninstrumentet.

Precis som jag befarade hade inte en enda Mux godkänd signal.

Som tur är finns det fiber indraget i fritidshuset, men eftersom det är just ett fritidshus vill de inte abonnera helårsvis på TV-kanaler när de bara vill kolla på TV när de är där, oftast på sommaren. Så därför ville de kunna se de fria SVT-kanalerna och den okodade TV4 med hjälp av en vanlig TV-antenn. Men nu har alltså DalaVind förstört den möjligheten för alla i området som vill se TV via marknätet.

Eftersom vindkraftverkens vingar slår sönder radiovågor tycker jag att vindkraftsbolagen ska vara tvingade att betala en viss ersättning till drabbade hushåll. Kanske inte fullt ut, men ett visst bidrag bör de kunna ge när fastighetsägare tvingas att abonnera på TV-kanaler via fiber eller satellit.


20231003 – Omöjligt att få en störningsfri antennsignal.

Ludde kunde inte se SVT’s kanaler så han kontaktade mig för åtgärd.

När jag hörde adressen sa jag att det är svårt att få bra signal i det området. Att det är så svag signal måste bero på att det är mycket skog, för det är bara 26 km fågelvägen mellan huset och TV masten vid Skogmur i Gävle.

Dessutom är det brist på antenntekniker och det fanns ingen på närmare håll, så jag satte mig i bilen och körde 54 km till kunden.

När jag kom dit såg jag att de hade en Triax UHF gitterantenn monterad på husets nordöstra gavel.

Jag gick in i TV rummet, tog ur antennkabeln ur TV’n och satte den i antenninstrumentet. Men det var så dålig signal att instrumentet inte ens låste in på Mux 1 som sänder SVT’s kanaler.

Jag markerade Mux 2 och då låste instrumentet in och visade att det fanns sändning på TV3, TV4 och Kanal 5. Men signalkvaliteten var bara 17,3 dB i MER-värde vilket var långt ifrån kravet på 25 dB. Kravet på LM, dvs. Link Margin som är marginalen till störningarna ska vara minst 6 dB, men här var det redan på minus vilket betyder att digitalmottagarens processor jobbade för högtryck med att rätta BIT-felen.

Jag hämtade en Logperiodisk antenn i servicebilen som jag kopplade in till antenninstrumentet, sen gick jag runt i trädgården för att hitta något ställe där radiovågorna gick fram.

Men det var dålig signal överallt så jag klättrade upp på taket och på skorstenens västra sida hittade jag lite signal, men den var inte godkänd.

En meter från skorstenens västra sida var Mux 2 lite bättre, men inte godkänd.

Jag reste upp en lång stege och kollade signalen vid husets sydvästra husgavel men där var det inte heller bra.

Sen kollade jag en meter över taket på altanens sydvästra hörn, men det var inte bra där heller.

Tillslut tvingades jag ge upp försöket att fixa antennsignal till de fria marksända kanalerna.

När TV via marknätet var omöjligt började jag kolla alternativen som TV via internet, men det dröjer nog många år innan någon drar fiber till huset. Jag kollade mottagningen via Bredbandskollen av Telias 4G-nät, men det var bara 0,6 Mbit i nerladdningshastighet. Så det enda som återstod var att teckna ett abonnemang hos Allente och se TV via satellit.

Du kan läsa om parabolmonteringen här.


20230830 och 20230920 – Byte av takstos och maströr efter vattenläckage.

Det började läcka in vatten på vinden hos en kund och när han kollade på taket såg han att takstosen var i ett bedrövligt skick. Han kontaktade Elon i Hofors för att höra om de kunde montera en ny takstos, men de har ingen egen montör längre, så de hänvisade till mig.

När jag kom till kunden började jag med att inspektera anläggningen.

Det satt nån slags åskledare från Kathrein på toppen av röret.

Jag såg att takstosen var väldigt dålig, så där har det säkert läckt in vatten.


När jag ändå var på taket skruvade jag bort parabolen som ändå inte användes längre. Sen gick jag in på vinden och kollade jag vad den befintliga Triax UHF-antennen gav för signal.

Men det är väldigt sällan jag monterar takstosar så jag hade ingen i servicebussen eller på lagret, så det var bara att köra hem och beställa prylar.

Sen krävde det här jobbet en dag utan regn, så det dröjde faktiskt hela 3 veckor innan det passade att åtgärda anläggningen.

Efter mycket strul fick jag äntligen dit ett nytt maströr, en ny antenn och en ny takstos.

Egentligen var hålet för maströret för nära nocken, så nockpannorna kom emot takstosen.

Kunden ville bara se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och den fria TV4 från Mux 2, så jag monterade en UHF-antenn på det nya maströret.

Jag justerade antennen och såg att det blev bra signal.Jag gjorde en koll på vinden för att dokumentera den inkommande signalen.

Jag kollade även signalen efter den befintliga Maximum förstärkaren.

Jag trodde nu att allt var klart, men när jag kollade signalen i sovrummet upptäckte jag att det försvann 22,7 dB på Mux 1.

Det försvann ytterligare signal till kontoret, så jag började felsöka.

Signalen till Mux 5 i kontoret var riktigt dålig.

Jag skruvade loss antennuttaget i sovrummet för att kolla om det var kopplat rätt. Då såg jag att den som hade monterat det hade förväxlat in och utgående signal, för direkt från kabeln hade Mux 1 stark signal.

Det slutade med att jag var tvungen att byta antennuttag i sovrummet och i kontoret. Med de nya antennuttagen blev det i alla fall bra signal på alla Muxar som sänds på UHF-området.


Det här jobbet tog många timmar att göra, men nu är det bra signal och taket ska vara tätt. 🙂


Kommentarer inaktiverade.