Arbeten med TV-antenner – 2018

Det blev för många bilder får att ha dem på en sida, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20181228 – inkoppling av en Boxer-mottagare.

Tidigare fick jag i uppdrag att installera Canal digital, men det gick inte pga. skymmande träd. Men eftersom kunden ville ha Eurosport samt att hon hade en rejäl Wisi EA34 TV-antenn så föreslog jag att hon kunde skaffa abonnemang hos Boxer istället.

Men idag innan jag skulle koppla in den nya Boxer-mottagaren gjorde jag en kontrollmätning. Då visade det sig dessvärre att signalen var mycket lägre än vad jag hade förväntat mig. Troligen beror det på en gammal kabel som jag ska byta när snön har försvunnit från taket. Men nu funkar säkert TV’n över vintern i alla fall.


20181204 – Montering av antenn till Cassy.

Cassy blev utan TV när Cantab släckte kabel-TV signalen, så hon beställde en ny TV-antenn.

Jag monterade ett väggfäste, maströr och en logperiodisk antenn.

Det blev otroligt bra signal med perfekta Simpsons.

En koll i vardagsrummet visade perfekt signal. Aningens för hög signalstyrka på Mux 7, men efter inkoppling av en fördelare för att få TV i källaren blev signalstyrkan strax under 80 dB vilket är godkänt.


20181123 – åtgärd av en gammal antennanläggning.

När jag kom till den här kunden såg jag att de gamla antennerna var monterade på skorstenen, men samtidigt undrade jag hur de hade löst problemet att det övre fästet sitter där skorstenen är tjockare?

När jag gick runt huset för att kolla den andra sidan såg jag att de inte hade löst problemet, de hade helt enkelt monterat dit röret lutandes.

Då jag bedömde att skorstenen var för dålig att montera ett nytt fäste och ny antenn, monterade jag en Logperiodisk antenn på väggen istället.

Signalen var hur bra som helst, med helt perfekta Muxar. Så här ser det ut när instrumentet jobbar, eller gör en datalogg.

Det blev bra signal i TV rummet och i vardagsrummet.


20181101 – Byte till Boxer istället för Canal digital.

Grannens skog hade växt så högt att det tillslut blev omöjligt att få en störningsfri satellitsignal.

Men det var verkligen inte “bara” att montera ett nytt skorstensfäste eftersom det var stört omöjligt att få fäste på det hala plåttaket. Men med hjälp av en extra stege kunde jag få lite fäste under fötterna. Naturligtvis hade jag även en livlina.

Det gamla skorstensfästet var nog riktigt gammalt. Faktiskt så gammalt att jag inte ens har sett en sådan modell tidigare. Vad jobbigt det måste ha varit att montera med bara en spännbult.

Efter ungefär 2,5 timmars arbete satt det i alla fall ett nytt skorstensfäste med en Logperiodisk antenn på toppen av 4 meter maströr.

Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen direkt från antennen. Jag såg även att det krävs en förstärkare eftersom signalen på Mux 6 skulle bli under godkänt värde om jag delade den till 2 TV-apparater.

Jag hade planerat att dra kabeln via vinden, med den vägen var effektivt blockerad av ett isolerat expansionskärl. Något som orsakade ungefär 2 – 3 timmars extra arbete.

Så efter kabeldragning och montering av en förstärkare i sovrummet kunde jag se att det var helt perfekt signal på Mux 7, 2, 3, 1 och 5. (Sändningar via Mux 4 har upphört om någon undrar)


Signalen till HD-kanalerna som sänder från MUX6 var också bra. Längst till höger på spektrumet syns det att 4G-filtret gör nytta.

En datalogg för att dokumentera signalen i sovrummet.

Mycket bra även i vardagsrummet.

Detta var en ganska svår och tidsödande installation, men nu kan de i alla fall kolla på TV utan irriterande störningar.


20181026 – Svårt läge med risk för snöras

Snön hade rasat och förstört antennen, så det var “bara” att montera en ny. Men först måste jag hitta ett ställe där samtliga 6 Muxar hade bra signal.

Men det var lättare sagt än gjort, för alltid var det nån Mux som blev deformerad med dålig signal. På skärmdumpen nedan ser ni att Mux 5 längst till höger har dålig kvalitet.

Jag flyttade antennen en bit och hittade ett ställe där Mux 5 var bra, men då blev Mux 2 dålig.

Efter att jag hade klättrat runt överallt, även längst upp på taket hittade jag ett ställe där alla Muxarna såg bra ut.

Tyvärr var det enda stället med godkänd signal där antennen satt tidigare, så jag monterade en ny på samma ställe.

Mätvärdena inne vid TV-apparaten blev bra.

Men tyvärr så återstår det för kunden att försöka montera ett snörasskydd.


20181005 – Orruddsvägen, Malmjärn

Det brukar vara hopplöst att få godkänd signal till Boxers marksända TV-kanaler vid sjön Malmjärn och kunden hade haft stora problem, vilket syntes på den böjda gamla antennen. Jag var som sagt lite tveksam, men jag gjorde en mätning med en handhållen antenn och upptäckte att det var jättebra signal vid stugan.

Så jag monterade en logperiodisk antenn och drog in en ny koaxialkabel.

Resultatet i vardagsrummet blev lysande ?

Så nu kan de titta på TV när de tröttnar på sjöutsikten ?


20180816 – Stenhällsgatan, Norrsundet

Kundens antenn var lite defekt, men vid en kontrollmätning visade det sig att det inte hade någon signalmässig betydelse.

Jag klättrade upp på taket, ställde mig på skorstenen, anslöt antenninstrumentet direkt på den befintliga antennen och gjorde en testmätning.

Sen testade jag med en logperiodisk antenn. Det blev något bättre, men ej godkänt.

Framför allt var det svårt, eller ganska omöjligt, att få in godkänd signal till MUX 3.

Så slutresultatet av min kontrollmätning är att det är TV via satellit eller fiber som gäller till det här huset. Marksänd TV är det bara att glömma.


20180528 – Småfäbodsvägen, Järbo

Även här tog den hårda vintern knäcken på antennerna så jag monterade en ny Logperiodisk antenn.

Det är svåra förhållanden vid sommarstugan, men det enda som kunden krävde var en störningsfri bild på de fria kanalerna som sänder från MUX 1 och MUX 2.

Det är bara att åka till metallåtervinningen med de gamla antennerna.


20180528 – Nordanåsbo

Den hårda vintern blev sista dödsstöten för de gamla antennerna.

En testmätning på taket med en handhållen logperiodisk antenn visade att det fanns hopp om att erhålla en godkänd signal.

De visade sig att det förutom en ny antenn krävdes ett nytt skorstensfäste, ett nytt rör och en ny kabel.

Resultatet blev godkända värden på rubbet.

Kommentarer inaktiverade.