Koll av MER-värde på 10778 vertikalt eller horisontellt.

Ett inlägg för tekniknördar som mig 🙂

Det senaste året eller åren har jag justerat polarisationen från Thor-satelliterna på 0,8° W
till max MER-värde på 10778 horisontellt eftersom den vertikala på samma frekvens har varit 0,5-1 dB starkare. (I alla fall här i Gästrikland)

Men när jag granskade dataloggen nedan upptäckte jag att den horisontella hade bättre MER-värde än den vertikala. Så jag kollade lite på mina dokumentationer och såg att värdena började förändras i november och december 2020.

Nån ny satellit är det väl inte så jag undrar vad som har hänt? Mer effekt p.g.a. av DishTurns?

Idag upptäckte jag en grej till angående detta. Jag justerade en parabol och även idag var den horisontella lite starkare. Den låg på 17,3 dB i MER-värde medan den vertikala hade 16,7 dB. Då upptäckte jag att det skulle vara lite olika riktning på parabolen, så jag drog åt de vänstra muttrarna lite så att parabolen flyttades aningen österut. Med det tricket snodde jag 0,3 dB av den horisontella och fick 0,3 dB mera på den vertikala. Så 17 dB jämt på båda transpondrarna måste vara helt perfekt, eller hur?

Men frågan är varför det skiljer i kvalitet? Även om det är olika satelliter som inte ligger exakt bredvid varandra så bör man inte kunna märka det på en liten 65 cm parabol som har en förhållandevis stor öppningsvinkel.

Kommentarer inaktiverade.