Arbeten med paraboler – 2024

En sida med bilder och info från diverse arbeten med paraboler 2024.


20240716 – Justering av parabol till kristna kanaler.

Den 19 februari 2021 besökte jag den här kunden senast och då var det p.g.a. att Viasat bytte satellit, men när jag var klar med det jobbet undrade kunden varför Kanal 10 försvann. Jag berättade då att den kanalen inte sänder från Thor-satelliterna och att det behövs mera prylar för att uppgradera anläggningen, så att den kan ta emot ta emot 2 satellitpositioner.

Nästan 3,5 år senare ville hon ha det fixat och när jag kom hem till kunden såg jag att någon annan hade varit där efter mig. Hon hade sagt upp Allentes utbud, sen hade han monterat en vanlig TV-antenn till de fria marksända kanalerna, bytt mikrovågshuvud och justerat parabolen till 4,8° öst. Då fanns det fler kristna kanaler där, men nu sänder endast GOD channel och Vision Sverige därifrån.

De flesta kanalerna sänds numera från Thor-satelliterna så jag behövde justera tillbaka parabolen igen.

Men det var en hel del saker i vägen som hon var tvungen att ta bort.

Den andra installatören(?) hade bytt ut MTI Sat-CR-24 mikrovågshuvudet mot ett lite sämre Inverto universal LNB. Troligen p.g.a. att han saknade ett instrument för att kunna mäta Sat-CR-signal. Men inte ens ett universal LNB hade han klarat av att justera riktigt för polarisationsinställningen var fel, så jag undrar om han bara har en enkel och billig satfinder?

Jag fick några dB sämre signalkvalitet än vad jag fick sist så jag undrade om trädet skymde.

En koll visade att det var fri satellitsikt så jag kunde konstatera att Inverto universal mikrovågshuvudet är sämre än MTI mikrovågshuvudet som jag monterade. I och för sig viste jag redan att det mikrovågshuvudet som jag monterade är ett av marknadens bästa, men nu är det dokumenterat ännu en gång.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en datalogg för att dokumentera det hela.

Sen knappade jag in frekvensen 11,389 GHz horisontellt för att kolla vilka kristna kanaler det gick att se.

På 11,389 GHz horisontellt hittade jag Bedehuskanalen, Kanal 10 Norge, Kanal 10 Sverige, Sverigekanalen, Visjon Norge och Vision Sverige.

Hon har inte längre att abonnemang hos Allente, men nu kan hon i alla fall se kristna kanaler samt några fria kanaler från Thor-satelliterna och de fria marksända kanalerna via den Logperiodiska antennen.

Jag hjälpte även till att koppla in en annan större TV, så nu har hon en riktigt stor bild med bra skärpa.


20240702 – Kortslutning i mikrovågshuvudet.

Signalen försvann så kunden kontaktade mig för felsökning och åtgärd.

Men hon ville inte ha dit någon från Allente igen p.g.a. att den förra teknikern var direkt otrevlig och skällde ut henne. Enligt vad hon berättade för mig bad han henne att dra åt helvete och var väldigt hotfull, så hon blev orolig att hon skulle få stryk.

Inte nog med att “teknikern” från Allente var hotfull utan han hade även gjort en bristfällig montering.

Parabolfästet som Allente skickar med passar inte på fjällpanel. Då måste man montera ett 3-bensfäste istället. Tyvärr hade jag slut på såna, men jag får hem nya om några dagar.

Tydligen har han försökt att få dit fästet som inte passar på fjällpanelen med en annan sorts skruvar, men det går inte att rädda felet på det viset.

Dessutom var det ett dräneringshål vänt uppåt, så nu blir fästet även vattenfyllt.

Jag kopplade in antenninstrumentet och konstaterade direkt att det var kortslutning.

Jag monterade ett nytt Sat-CR-24 LNB som har beteckningen AKU0-U05-M101 DCSS LNB och är tillverkat av Microelectronics Technology. Om du vill veta med om det mikrovågshuvudet kan du läsa här om testen jag gjorde.

Trots att de inte har haft Allente så länge var inte parabolen optimalt justerad. Det var dessutom lite svårt att justera parabol och polarisation när signalkvaliteten pendlade några tiondels dB. Troligen beror det på att en gren på den stora eken skymmer lite grann. En skymmande gren är troligen orsaken till att signalen varierar när det blåser och inte som kunden trodde att parabolen flyttas av blåsten.

När jag hade justerat klart gjorde jag en datalogg av signalen efter 3-vägs fördelaren.

Nere i vardagsrummet observerade jag att signalen hade dämpats mer än vad jag räknade med. Så jag ändrade inställningen i OnePlace mottagaren till användarband 5, 6, 7 och 8 som har lägre frekvens än 9, 10, 11 och 12 som OnePlace tar som standard. Då ökade signalstyrkan något.

I sovrummet var signalen helt OK, men det visade sig att Allente1 satellitmottagaren var trasig.

I TV rummet blev det också bra signal.

Justerat och klart, men helst ska parabolen flyttas till andra sidan fönstret för att få helt fri satellitsikt.

Om jag nu får jobbet att flytta parabolen kommer jag att montera ett fäste som passar på fjällpanelen så att det ser ut ungefär så här.

Dessutom kommer jag att snygga till kabeldragningen.


20240701 – Träd skymmer satellitsignalen till polska TV-kanaler.

Hon har bott i lägenheten i många år men trädet blir allt större och för några år sedan försvann signalen till den högra parabolen så hon köpte en ny. Men nu börjar trädet även att skymma den nya parabolen.


Jag gick upp till balkongen för att kolla läget.

Parabolen hade dubbla mikrovågshuvuden för att ta in två satellitpositioner, men det var bara ett som var inkopplat.

Jag kopplade in antenninstrumentet och knappade in frekvensen 11,075 GHz vertikalt på Hotbird 13° öst. Då såg jag att TVP Polonia bara hade 8,7 dB i MER-värde, vilket är lite låg signalkvalitet för det ska vara minst 13 dB.

Hopplöst med skymmande träd.

Efter justering lyckade jag i alla fall fördubbla signalkvaliteten och fick 11,8 dB i MER-värde.

Men trädet kommer att växa ännu mera så jag kunde bara råda henne att ta in kanalerna via internet eller flytta till en annan lägenhet med fri satellitsikt.


20240626 – Signalen försvann från den högt placerade parabolen.

Innan jag körde till kunden ringde jag och frågade om det behövs en en extra lång stege.
– Det behövdes inte för det finns en stege här, sa kunden.

Men när jag kom dit såg jag att det var helt omöjligt att kunna göra servicearbete på parabolen.

Förvisso fanns det en stege, men hur skulle jag kunna nå baksidan av parabolen om den ska justeras?

Jag gick in i vardagsrummet för att kolla hur dålig signal det var. Men det fanns ingen signal alls och instrumentet visade att det inte ens drog någon ström vilket indikerar på att det är ett avbrott någonstans. Det kan vara avbrott på kabeln, eller nån dålig F-kontakt till kabeln eller så är det helt enkelt mikrovågshuvudet som har lagt av helt och hållet.

Det blir i alla fall ett återbesök med en extra lång stege eller en skylift.


20240618 – Ett träd skymde nästan all signal från Thor-satelliterna.

Den här parabolen har jag monterat för många år sedan, men nu hade signalen försvunnit.

Bland det första jag såg var att polarisationen var feljusterad.

Jag kollade och det såg ut att vara fri sikt.

Men när jag kopplade in antenninstrumentet märkte jag att kunden hade vridit parabolen själv, för satelliterna var nästan bakom trädet.

Signalen var så dålig att inte ens antenninstrumentet kunde tala om hur dåligt det var.


Jag flyttade parabolen ungefär 2 meter sidledes.

Nu blev det nästan fri sikt till satelliterna. Med nästan menar jag att signalkvaliteten pendlade några tiondels dB.

När jag hade justerat färdigt gjorde jag en datalogg.

Som ni ser har 10,778 GHz horisontellt 16,9 dB medan det nyss var 17,2 dB. Alltså är det någon gren på trädet som skymmer lite.

Jag visade kunden hur det ser ut när alla 4 Sat-CR användarbanden är aktiverade.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet och som ni ser fick alla transpondrar godkänd signalkvalitet.


20240610 – Träden skymmer nästan all satellitsignal till huset i skogen.

En kund ringde och undrade om jag kunde komma och fixa parabolen för det var dålig signal.
Vi kom överens om en dag, men just den dagen kom det kraftiga regnskurar.

När jag kom dit såg jag att huset i stort sett var omringat av höga träd.

Parabolen satt monterad på husgaveln.

När jag kollade skicket på parabolen såg jag att fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.

Den enda signalen jag hittade var transpondern som sänder på 11,261 GHz horisontellt.

Jag monterade att nytt fäste till mikrovågshuvudet.

Det var faktiskt mitt sista aluminiumfäste och eftersom Triax har gjort konkurs kanske det inte går att få tag i fler. Så nästa gång ett fäste är spräckt måste jag kanske byta hela parabolen.

Det fanns en minimal lucka mellan träden där det kom igenom lite signal, men det var svårt att justera eftersom signalen inte var stabil när grenarna rörde sig.

MER-värdet ska vara minst 13 dB och marginalen till störningarna i LM-kolumnen ska vara minst 6 dB. Långt ifrån godkänt alltså, men nu kan de i alla fall kolla på TV medan de väntar på någon som fäller några träd.

Justerat och klart.

En koll i vardagsrummet visade att signalen var aningen över pixelnivån, alltså nivån när den vanlige TV-tittaren överhuvudtaget märker att det är fel.

Jag föreslog att jag kan montera ett fäste med maströr på husgaveln, men då måste en stor gran fällas.

Jag hoppas att de får tag i någon som kan fälla några träd, för nu gör träden att signalkvaliteten blir cirka 75% sämre.


20240529 – En säljare från Allente sålde ett streaming-abonnemang trots att kunden inte har internet.

En säljare från Allente sålde ett streaming-abonnemang på Max trots att kunden inte har internet.

När de sen skulle försöka få in Max i OnePlace-mottagaren försvann alla kanaler via satellit, så kunden blev helt utan fungerande TV. De kontaktade då Allentes support som menade att det inte fanns någon signal från parabolen och att de kunde skicka ut en tekniker om 3 veckor.

Kunden kontaktade då Elon i Hofors som hänvisade till mig och jag sa att jag kan komma nästa dag.

När jag kom dit såg jag att kunden hade en Triax TD65 parabol med ett Sat-CR-24 LNB.


Jag gjorde en koll av signalen i vardagsrummet och såg att den kunde vara bättre. När det skiljer så mycket i kvalitet på den vertikala och horisontella 10,778 GHz är polarisationen feljusterad.

Jag gick ut för att kolla in parabolen och såg att fästet skulle kunna vara bättre.


Jag klättrade upp på taket och det visade sig att det inte bara var polarisationen som var feljusterad utan hela parabolen behövde justeras en del. Eftersom jag ändå skulle justera passade jag på att flytta ner parabolen ett par decimeter. Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen.

Jag tog även bort den fula eltejpen och monterade buntband istället.

När jag hade justerat polarisationen drog jag åt skruven i hållaren, för den hade Allentes installatör från Falun inte dragit åt.

Det visade sig även att Allentes installatör från Falun hade tagit loss kabeln från TV-antennen och använt den till parabolen. Så gör man bara inte, för det är alltid bra att kunna se de marksända fria SVT-kanalerna och TV4 om det blir fel på utrustningen från Allente.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev bättre signalkvalitet på alla transpondrar och mer än dubbel signalkvalitet på 10,778 GHz horisontellt.


20240520 – Nemo bokade service av parabolen.

Den 10 november 2016 fixade jag Nemos parabol senast, men nu var det dags igen.

Jag klättrade upp till parabolen och efter att jag hade kopplat in antenninstrumentet såg jag att det var riktigt usel signal.


Väggfästet hade släppt från väggen samt att hållaren till mikrovågshuvudet var spräckt.

Jag monterade det befintliga mikrovågshuvudet i ett aluminiumfäste.

Jag monterade även ett 3-bens fäste till parabolen.

Efter att jag hade justerat gjorde jag en datalogg som visar att det blev bra signalkvalitet på rubbet.

Transpondern som sänder på 10,778 GHz vertikalt hade tidigare 13,4 dB i MER-värde, men fick nu 17 dB i MER-värde. Mer än dubbel signalkvalitet alltså.

Fixat och färdigt.


Jag gjorde en koll i vardagsrummet för att kolla att signalen inte blev sämre genom koaxialkabeln.

12,418 GHz vertikal som sänder Sky News och några till var svagast som vanligt.

– Äntligen kan jag kolla på TV istället för att jaga pixlar, tyckte Nemo när jag var klar.


20240503 – Defekt Inverto LNB, defekt LNB-fäste samt torr koaxialkabel.

Det började med att jag fick ett SMS.

Hej!
Jag vill komma i kontakt med dig eftersom jag har fått problem med signalen in i huset från min parabol.

Jag kontaktade kunden och vi kom överens om en tid, sen körde jag dit för att kolla vad som orsakade den dåliga signalen.

Jag klättrade upp på taket och kollade signalen som var sämre än förväntat.

Transpondrarna som sänder på lägre frekvenser gick inte in alls.

Det visade sig att Inverto mikrovågshuvudet, plastfästet till mikrovågshuvudet och koaxialkabeln var kass.Från servicebilen hämtade jag ett aluminiumfäste och ett Opticum LNB med 24 Sat-CR användarband och 3 universala utgångar.

Nu blev det bra signal.

Jag anslöt Sat-CR-signalen till fördelaren och gjorde en ny koll.

Sen klättrade jag ner från taket.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet efter att signalen hade gått igenom 17 meter ny koaxialkabel.

Sen gjorde jag en koll i sovrummet.

Fixat och färdigt med bra signal till alla kanaler från Allentes utbud.


20240424 – Fastsättning av maströr på grannens vind.

Den här kunden har jag besökt 2 gånger tidigare på grund av att maströret hade glidit, så nu var det tredje gången gillt.

Jag hade kommit överens med lägenhetsinnehavaren på Smedjevägen 3B att få tillgång till lägenheten, för att kolla om maströret fanns på vinden.

När jag kom upp på vinden såg jag röret.

Det övre fästet satt skapligt.

Men det nedre satt inget vidare och dessutom var en bräda på takstolen spräckt.


Jag mätte dimensionen och såg att det var 42 mm vilket är väldigt ovanligt. Eftersom så gott som allt antennmaterial är anpassat till rördimensioner 38 eller 50 mm blev det lite jobbigt att hitta stabilare rörklammer.

Jag drog i längre skruv till det övre fästet och kompletterade med en egen patent av vridskydd lite längre ner.

Till det nedre fästet skruvade jag dit en regel bakom den spräckta brädan, sen drog jag dit längre skruv som drog fast i regeln.

När jag var klar på vinden gick jag till lägenheten på Smedjevägen 3A och kollade läget, men det visade sig att röret hade vridit sig lite så det fanns ingen signal.

Det var bara att klättra upp på taket och justera parabolen igen.

Jag vred den bara några grader så kom signalen. För er som inte vet kan jag berätta att satelliterna ligger 3600 mil rakt utanför ekvatorn vilket är otroligt långt bort. Så om man vrider parabolen en enda grad missar man satelliten med 7 mil!

Jag gjorde en datalogg så jag kan jämföra med signalen i vardagsrummet.

Justerad och klar.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till Prime/Samsung UHD 680 satellitmottagaren.

Det här jobbet tog faktiskt ganska många timmar att göra, men det är viktigt att prylarna sitter fast, för då kan de kolla på TV oavsett väder och vind.


20240422 – Korta bildavbrott med den nya Allente 1 mottagaren.

Kunden fick hem en ny Allente 1 mottagare, men det blev korta bildavbrott så han bokade service.

Jag trodde att kunden hade Sat-CR-signal, men att mottagaren var programmerad för att ta emot universal-signal, för då tappas signalen lite då och då. Kolla filmen om ni vill se vad jag menar.
Lösningen på det problemet är att i installations-menyn ange att det är ett Sat-CR mikrovågshuvud.
Men när jag kom hem till kunden såg jag att det var universal-signal och att Allente 1 mottagaren var riktigt programmerad. För övrigt var signalen tillräcklig för att slippa störningar.

Men kunden hade även en hårddisk så jag rekommenderade att byta mikrovågshuvud så de kan spela in 3 kanaler samtidigt som de kollar på en fjärde kanal.

En koll utomhus visade att det satt ett Triax Quad LNB i parabolen.

Det fanns 2 koaxialkablar till vardagsrummet och sen fanns det en kabel till gillestugan som inte användes längre. Men det går inte att ansluta 2 kablar med universal-signal i Allente 1 mottagaren, för den har bara en ingång.

Därför bytte jag till ett MTI Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Efter justering gjorde jag en datalogg.

Justerad och klar.

Jag gjorde en ny koll inomhus och programmerade Allente 1 mottagaren riktigt. Sen kollade jag att det gick att spela in 2 kanaler samtidigt som man kollade på en annan kanal.

Vad som orsakade bildavbrotten vet jag faktiskt inte för jag hittade inget direkt fel. Men om felet återkommer så kan det bara bero på att den nya Allente 1 mottagaren är defekt.


20240415 och 20240416 – Maströret hade glidit.

För ungefär ett år sedan besökte jag den här kunden och installerade en Samsung UHD 680 satellitmottagare med tillhörande abonnemang hos Allente. Eftersom det var begränsad satellitsikt med skymmande träd fick jag använda en parabol som grannen hade använt tidigare.

Allt har funkat bra, men häromdagen försvann satellitsignalen helt plötsligt och kunden misstänkte att det berodde på trygghetsboendet som byggs framför parabolen.

Men jag trodde att det berodde på att kunden hade valt fel HDMI ingång i TV’n eller att mikrovågshuvudet hade hängt upp sig.

Jag körde i alla fall dit för att kolla läget.

I vardagsrummet kopplade jag in antenninstrumentet och såg att det var liv i mikrovågshuvudet, men ingen signalkvalitet.

Tyvärr räckte inte min 3,2 meters stege och det fanns ingen stege där heller, så jag kunde inte klättra upp på taket.


Det var bara att boka in ett besök nästa dag.

I dag tog jag med en lång stege och körde till kunden igen. När jag kom dit kollade jag huset och parabolen på långt avstånd.

Med kameran zoomade jag in så parabolen syntes tydligt.

Jag klättrade upp på taket och såg att satellitsignalen kommer in långt över trygghetsboendet som byggs.

Orsaken till den dåliga signalen var att parabolen hade vridit sig en liten bit. Inte på maströret, men däremot hade hela maströret vridits. Men det satt ändå stenhårt, för jag lyckades inte vrida tillbaka parabolen i läge utan att lossa klammerna.

Efter justeringen gjorde jag en datalogg.

Nu blev det ordentlig signal till Samsung UHD 680 satellitmottagaren i vardagsrummet.

Jag tänkte kolla om det gick att dra fast maströret lite bättre men det finns ingen taklucka utifrån. Men i lägenheterna finns det vindsluckor så jag började med att kolla vinden på Smedjevägen 3A. Men det visade sig att vinden är avgränsad med murade väggar så varje lägenhet har en egen vind. Jag kollade i 3C men där fanns det inget maströr, sen ville jag kolla vinden i lägenhet 3B men det var ingen hemma.

Vi får väl se om det går att boka in ett besök så jag kan kolla vinden i lägenhet 3B och förhoppningsvis skruva fast maströret hårdare. Så fortsättning följer ….


20240415 – Torra och spruckna lock på felmonterade mikrovågshuvuden.

En kund hade väldigt dålig signal från parabolen till fritidshuset så han bokade in service.

När jag kom dit såg jag att det satt en nordenparabol från Kjell & CO på ett maströr.

Jag såg även att det sidomatade mikrovågshuvudet var monterat på fel sida.

Jag klättrade upp på taket och såg att det var riktigt usel signal.

Jag tyckte att plastlocken såg lite torra ut så jag tryckte till med tummen och då sprack de helt.

Jag hämtade ett Opticum singel LNB i bilen.

Nu blev det även godkänd signal på 12,418 GHz vertikalt.


Jag fixade till kabeln och klättrade ner för att mäta inomhus.

Det blev bra signal, men jag såg att kunden hade en Canal Digital HD-box Smart med hårddisk och då är det bra att kunna spela in en kanal när man kollar på en annan.

Så jag klättrade upp på taket igen och monterade ett Opticum Sat CR LNB med 24 användarband och 3 universala utgångar.

När jag hade justerat polarisationen gjorde jag en datalogg.

När jag var klar för andra gången klättrade jag ner igen.

Jag gjorde en ny koll i vardagsrummet som visade att det blev aningens bättre än vad det var med Opticum singel mikrovågshuvudet.


20240415 – Montering av parabol efter flytt.

En kund som har sett att det blir betydligt bättre bild via satellit än vad det blir via fiber ville ha parabolen monterad på det “nya” huset.

FR8 Q52 mikrovågshuvudet från Canal Digital funkade fortfarande bra.

Det gäller att göra snygga kabeldragningar också.

När jag hade monterat och justerat parabolen gjorde jag en datalogg.

Som vanligt blev transpondern som sänder på 12,418 GHz vertikalt svagast.

Jag aktiverade alla 4 Sat-CR användarbanden och gjorde en skärmdump ute vid parabolen.

Det blev bra signal till vardagsrummet. Tack vara mina dokumentationer kan jag se att signalstyrkan dämpades 8,9 dB på användarband 1 som sänds på 1210 MHz, vilket är helt normalt när signalen hade gått igenom 38 meter koaxialkabel och en 2-vägs fördelare.

Jag berättade för kunden att när det blir riktigt dåligt väder kommer Sky News och några till att få störningar först.

Fixat och färdigt. 🙂


20240412 – Parabolen blev skadad av grannens studsmatta.

När det blev lite stormvindar häromdagen blåste grannens studsmatta iväg och lyckades träffa parabolen så den vred sig ur läge.

När jag kom till kunden började jag att kolla vad som var skadat och såg att en F-kontakt var avbruten. Dessutom hade Allentes installatör fuskat genom att inte dra ner vattenskyddet på mikrovågshuvudet.


Även fästet till mikrovågshuvudet var spräckt, så jag hämtade ett nytt i servicebilen.


Kanten på parabolen hade fått sig en smäll, men vid justeringen såg jag att den lilla skadan inte påverkade signalkvaliteten.

Det blev bra signal så parabolen var helt OK.

Från början satt inte mikrovågshuvudet i fokuspunkten, så nu har de garanterat bättre signal än vad Allentes installatör lyckades åstadkomma.

Dessutom drog jag koaxialkablarna i aluminiumprofilen för att det ska bli lite snyggare och sist men inte minst drog jag ner vattenskyddet på mikrovågshuvudet.

När jag var klar ute gick jag in för att kolla signalen till de två OnePlace-mottagarna.

Det blev bra signal till OnePlace-mottagaren i TV-rummet. Sen kollade jag även att den inte var inställd på samma användarband som mottagaren i gillestugan. För om det är samma användarband blir det konflikt.

Det blev även bra signal till OnePlace-mottagaren i gillestugan. Den var även utrustad med en hårddisk så det går att spela in 3 kanaler samtidigt som de kollar på en fjärde kanal.

Jag kollade även användarbanden och såg att mottagaren i gillestugan var inställd på UB09, UB10, UB11 och UB12. Satellitmottagaren i TV-rummet var inställd på UB13, UB14, UB15 och UB16, så det blir ingen konflikt. Om ni vill veta mera om användarband och Sat-CR-signal kan ni kolla här.


20240410 – En kund vill ha satellitsignal från både Hotbird och Thor.

Det började med att Viasat tillsammans med värsta konkurrenten Canal Digital bildade det gemensamma bolaget Allente. Eftersom Allente skulle sända samtliga kanaler från Thor 0,8° väst flyttade Viasat alla sina TV-kanaler från Astra 4,8° öst. Viasats kunder fick parabolen justerad till Thor utan kostnad och efter det fanns det inte så många paraboler som var riktade mot Astra på 4,8° öst.

Detta drabbade de kristna kanalerna som fick färre tittare, så de kände sig mer eller mindre tvingade att hänga med till Thor på 0,8° väst.

Jag blev kontaktad av en kund som ville att jag skulle kolla förutsättningar för att justera hennes parabol så hon kunde fortsätta se de kristna kanalerna från o,8 grader väst. Det hade varit ganska enkelt om det bara hade varit att justera från Astra 4,8° öst till Thor på 0,8° väst, men nu vill hon även se europeiska kanaler från Hotbird på 13° öst.

Vi bokade i alla fall in ett besök och när jag kom dit såg jag att parabolen var fastsatt på skorstenen.

Den tidigare installatören hade dragit kabeln lite knepigt så den hade blivit skadad av plåten, men det hade han fixat.

Jag såg en klämskada vilket inte är bra.

Jag gick in och kollade signalen från Hotbird i vardagsrummet.

Eftersom det bara var en inkommande kabel misstänkte jag att det satt en DiSEqC-switch uppe vid parabolen, så jag skickade ett kommando att slå om till ingång 2 och då kom signalen från Astra på 4,8° öst.

Satellitmottagaren i vardagsrummet hade en passiv genomgång som skickade signalen vidare till sovrummet där jag gjorde en ny koll.

Nästa problem var att det även krävs nya satellitmottagare eftersom många av kanalerna numera sänds i HD-formatet.

Jag klättrade upp på taket för att kolla läget och såg att det i alla fall inte fanns några skymmande träd.

Men kablarna hängde löst.

Det satt 2 mikrovågshuvuden på parabolen. Det som sitter i fokuspunkten eller brännpunkten (det högra i bilden) är mikrovågshuvudet till Hotbird. Det sidomatade (det vänstra i bilden) är till Astra på 4,8° öst. Att flytta mikrovågshuvudet ytterligare en bit för att ta emot signal från Thor på 0,8° väst är dessvärre inte möjligt för då blir signalen för dålig.

Jag såg även att det saknades en klamma till parabolen.

Jag klättrade ner från taket och zoomade in med kameran nere ifrån marken.

Jag funderade på var plåtbanden till skorstenfästet tog vägen.

När jag zoomade in lite till såg jag att plåtbanden var avklippta så skorstensfästet med maströr och en 80 cm. parabol bara satt fast med 4 små skruv. 🙁

Hur kan den som har monterat parabolen bara göra en sån brutal försvagning av fästet? Eller är det plåtslagare som har klätt in skorstenen med plåt? Det spelar mindre roll vem det är, men att lämna en sån här svag montering högt upp på ett hustak är väldigt ansvarslöst och säkert straffbart om den ramlar ner och skadar någon.

Om jag ska byta den här parabolen till en som klarar både Hotbird och Thor kommer jag att börja med att montera nya plåtband runt skorstenen. Jag vågar absolut inte lämna något på det där viset.

Edit 20240411
Jag fick ett SMS från kunden där hon skriver att det var plåtslagarna som klippte av banden till skorstenfästet när de renoverade taket.


20240220 – Montering av parabol på balkong.

En kund ska flytta så jag fick i uppdrag att montera den gamla parabolen på balkongen till den nya lägenheten. Men när jag kom dit ville hon att jag skulle kolla om det gick att få in de fria marksända kanalerna.

Antennen såg ganska dålig ut, men duvorna trivdes.

Det var lite svag signal från antennen och ingen Mux hade godkänd signalkvalitet.

Sen var det verkligen inte “bara” att montera parabolen för jag var tvungen att hitta på något utan att göra åverkan på fastigheten. Tillslut löste jag det genom att klämma fast ett maströr.

Bäst att mäta först innan jag kasserar mikrovågshuvudet, tänkte jag.

Det blev bra signal när jag hade justerat parabolen och polarisationen.


Aningens torr plast på locken, men det håller säkert många år till.

På kabeln monterade jag en TRS6L kompression kontakt som har dubbla 360 graders kompression-ringar, som ger optimal draglast och skärmningsegenskaper samt skyddar mot fuktinträngning.

Justerad och klar.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet och som vanligt hade transpondern som sänder på 12,418 GHz svagast signal.


En sista koll från vägen.

Perfekt att parabolen har ungefär lika färg som huset, för då syns den inte så mycket.


20240207 – Felsökning, justering parabol och ominstallation av satellitmottagare.

Den 12 oktober monterade jag en ny parabol hos den här kunden, men nu saknade han TV4 och Text-TV.

När jag kom hem till kunden såg jag att satellitmottagaren tog in TV-kanalerna via internet, så det är förklaringen till att bl.a. TV4 saknades.

Sen gjorde jag en koll, men det fanns ingen signal från Thor-satelliterna.

Jag gick ut för att kontrollera läget vid parabolen.

Jag misstänkte först att mikrovågshuvudet hade gett upp, men det visade sig att parabolen stod riktigt fel.

Den var riktad mot 4,8° öst.

Parabolen var dock inte lös utan den satt riktigt fast, så jag undrar hur den har kunnat komma ur läge? Jag justerade i alla fall och drog åt skruvarna extra hårt.

Sen gjorde jag en kontrollmätning.

Nu blev det bra signal inomhus.

Jag visade kunden hur det såg ut på transpondern som sänder några TV4 kanaler.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera hur signalen var.

Signalen blev faktiskt något bättre än när jag var där sist, men då skymdes parabolen lite av byggställningen.

Men för att få Samsung UHD-boxen att ta in TV-kanalerna via satellit var jag tvungen att göra en fabriksåterställning. Sen gick det att se TV4 och Text-TV igen.


20240122 – Canal Digitals Sat-CR-24 LNB svarade inte på kommando.

Den 8 mars 2019 monterade jag ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud hos den här kunden och det har fungerat hur bra som helst, men nyligen hade det börjat krångla. Bra bild när det funkade, men när som helst kunde signalen försvinna tvärt.

När jag kom till kunden gick jag in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet för att göra en kontrollmätning. På spektrumet syns det att användarband 9, 10, 11 och 12 är aktiverade av OnePlace mottagaren i sovrummet. Jag ville mäta på användarband 1 som är det röda strecket, men mikrovågshuvudet svarade inte på kommandot, så det blev aldrig någon signal på användarband 1.

Såna här mikrovågshuvuden kan hänga upp sig ibland och för att starta om det gjorde jag det strömlöst en stund, men det hjälpte inte, så det var bara att gå ut i regnvädret och skruva bort det.

Jag observerade även att grannens björkar börjar växa så höga att de när som helst skymmer satellitsignalen.

Jag monterade och justerade ett Opticum Sat-CR LNB med 24UB och 3 universalutgångar, sen gjorde jag en kontrollmätning.


Det var ganska dåligt väder som säkert dämpade signalkvaliteten en eller två dB.

Fixat och färdigt ute.

Sen gick jag in i vardagsrummet och såg att det gick att aktivera användarband 1 i det nya mikrovågshuvudet.

Jag gjorde en kontrollmätning för att ha koll på alla värden.

I sovrummet hade de ingen hårddisk i OnePlace mottagaren så jag anslöt den kabeln till en av universalutgångarna på det nya mikrovågshuvudet.

Så här såg den vertikala signalen ut på spektrumet.

Om det nu blir ännu sämre väder blir det störningar på Sky News, Al Jazeera och de 2 kinesiska kanalerna först av alla, eftersom den transpondern är svagast.

Tack vare alla mätningar som jag gjorde hos kunden, så kan jag se att signalstyrkan från 10,778 GHz vertikal dämpas 2,3 dB till sovrummet, men den dämpas 7,4 dB till vardagsrummet. Att det skiljer 5,1 dB i signalstyrka kan mycket väl bero på att det är längre kabel till vardagsrummet. Men i värsta fall är det ytterligare fel som jag inte upptäckte idag.


20240102 – Rensa data ur Allente 1.

I går kväll gick det att se SF-kanalen men idag när kunden skulle kolla på SF-kanalen kom det upp en blå skylt med texten “Inga kanaler tillgängliga”

Kunden ringde då Allentes support men de kunde inte hjälpa honom, så han ringde till mig.

Jag kollade i en frekvenslista på internet och såg att SF-kanalen sänds på frekvensen 11,247 GHz vertikalt. Via samma transponder sänds även TV4 Fakta, TV4 Film och TV4 Guld, så jag frågade kunden om det gick att se dem. Men icke – alla kanaler från den transpondern hade försvunnit.

Knepigt tänkte jag för det var bra signal när jag installerade anläggningen den 15 april 2020. Vi kom i alla fall överens om att jag skulle köra dit för att undersöka vad som var fel.

När jag kom hem till kunden såg jag att parabolen satt precis som när jag hade monterat den.

Det var inte mycket snö framför mikrovågshuvudet heller.

Jag gick in i vardagsrummet och kollade signalen från 11,247 GHz som var godkänd.

Eftersom det är ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud aktiverade jag Sat-CR i instrumentet.

Jag gjorde även en datalogg och såg att signalkvaliteten var ungefär som sist.

Jag gick då in i Inställningar, valde Appar, valde Allente och stegade ner till Rensa data. Jag tryckte OK och mottagaren startade om. Sen funkade kanalerna igen.

Så nu kan kunden se SF-kanalen, TV4 Fakta, TV4 Film och TV4 Guld igen. 🙂


Kommentarer inaktiverade.