En tall skymmer lite av satelliterna.

Enligt kunden förvann signalen efter att de hade skottat snö på taket så de hade antagligen kommit åt parabolen. Sen hade någon kopplat in en enkel satfinder för att justera parabolen, men det lyckades inte.

När jag kom dit såg jag redan nerifrån vägen att polarisationen var feljusterad.

Jag klättrade upp på taket och såg att parabolen satt fast på ett gammalt polar mount fäste där det tidigare hade suttit en Salora 120 cm. fokalparabol.

När jag skulle koppla in instrumentet såg jag att vattenskyddet inte var nerdraget så det hade kommit lite fukt i en F-kontakt.

En koll av signalen visade att den var mycket dålig.


Jag justerade till max men fick ändå inte godkänd signalkvalitet. Det ska vara minst 13 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna.

Jag började misstänka att tallen skymde signalen, men det kunde lika gärna vara fel på mikrovågshuvudet.

Jag hämtade ett Opticum mikrovågshuvud i servicebilen som jag skruvade dit.

Men det blev bara ytterst marginell förbättring av signalen.

Så nu kunde jag konstatera att tallen verkligen var orsaken till den icke godkända signalkvaliteten.
Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att Thor-satelliterna är.

Det var alltså ingen idé att byta mikrovågshuvud så jag monterade tillbaka det gamla mikrovågshuvudet och justerade parabolen igen.

Jag klippte av den fuktskadade kabeln en bit och monterade F-kontakterna, sen drog jag naturligtvis ner vattenskyddet.

Bättre än så här gick det inte att få det nu.

En koll i gillestugan visade att signalkvaliteten var ungefär lika som uppe på taket, men signalstyrkan hade sjunkit 18-19 dBµV vilket är lite väl mycket dämpning på den lilla biten. Just nu är det inget problem för signalstyrkan är ändå tillräcklig, men det kan ju vara något som är bra att notera inför framtiden.

Jag gjorde även en koll i TV-rummet.

10,778 GHz horisontellt hade sämst signalkvalitet så när det blir sämre väder är det C More kanalerna som får störningar först av alla.

Nu är det i alla fall så bra signal som det är möjligt bakom den skymmande tallen, men om man flyttar parabolen till ett ställe med fri satellitsikt, blir det säkert ytterligare 2-3 dB bättre signalkvalitet. För den som inte är så insatt i tekniken låter det inte mycket med 2-3 dB bättre signalkvalitetmycket, men tänk då på att +3 dB är en fördubbling.

Kommentarer inaktiverade.