En massa strul helt i onödan.

Det hela började med att Viasat och Canal Digital bildade det gemensamma bolaget Allente. Sen startade arbetet började med att rikta om alla Viasat-paraboler och uppdatera satellitmottagarna till att ta in TV-kanalerna från positionen 0.8° väst som Canal Digital använder.

Hos den här kunden fick Tekniklänken uppdraget att justera Viasat-parabolen till Thor-satelliterna, men det gick inte för det var skymmande träd i vägen. Sen försökte de koppla in TV-boxen trådlöst via internet, men det funkade inte heller, så kunden hade betalat 2000 kronor och hade fortfarande ingen bild i TV’n.

Kunden avslutade då Viasat-abonnemanget och tecknade ett TV-abonnemang med Sappa som levererar TV-kanaler till Sandnets kunder. När han fick hem TV-boxen fick jag i uppdrag att dra en koaxialkabel från fiberboxen till TV-boxen i vardagsrummet.

När jag kom till kunden började jag med att kolla om det fanns någon TV-signal ur fiberboxen men det fanns det inte.

Klockan 08:35 ringde jag till Sandnet och hamnade i deras mycket långa telefonkö. Som tur är har jag en hörsnäcka till telefonen så jag kunde jobba under tiden telefonrösten tjatade om vilken plats jag hade i kön ….. Efter 41 minuter svarade det någon och jag förklarade problemet för personen som vidarekopplade samtalet till en tekniker där telefonkön bara var 23 minuter lång …. Sen ringde jag Sappa som också hade en lång kö ….. 🙁

Medan jag lyssnade på de monotona telefonrösterna jobbade jag alltså vidare med kabeldragning samt inkoppling i fiberboxen.

Strax före klockan halv tolv aktiverades äntligen TV-utgången i fiberboxen. Det tog alltså Sandnet ungefär 3 timmar att fixa detta. 🙁

Äntligen fick jag fram signal till Dilog-boxen. Som synes sänder SVT’s HD kanaler via 306 MHz.


Det finns även några analoga TV-kanaler.

När jag var klar med inkopplingen och uppstarten av TV via fiber kollade jag varför Tekniklänken inte kunde justera Viasat-parabolen till Thor-satelliterna. Viasats kanaler gick in via den lilla gluggen mellan träden och att bara vrida parabolen 7 grader åt väster (höger) funkade inte som ni ser på nästa bild.


Men däremot hade det funkat att skruva dit ett väggfäste med maströr på husets gavel och montera parabolen där. Då skulle det ha sett ut ungefär så här.

Så det verkar faktiskt inte bättre än att kunden har haft allt strul helt i onödan, men så kan det bli när Allente inte skickar ut proffs från början.

Kommentarer inaktiverade.