Stora problem med kanaler från Mux 7.

Jag fick ett uppdrag av Boxer via Installatörsportalen och enligt felanmälan saknade kunden framförallt TV4 kanalerna.

När jag kom dit såg jag att de hade en GTVU-10 VHF/UHF-gitter antenn som hängde på en krok på balkongen.

Jag tog antennkabeln från TV’n och koppade in den i antenninstrumentet. Då såg jag att alla muxar utom Mux 6 var kraftigt deformerade.När jag hade gjort en datalogg såg jag att signalen till Mux 3 var riktigt dålig.

En noggrannare koll på spektrumet visade att den Muxen var kraftigt deformerad. Perfekta Muxar är ganska jämna i toppen, typ Bart Simsons frisyr.

Jag gick ut på balkongen för att göra en testmätning med en handhållen Logperiodisk antenn och då blev signalen betydligt bättre. Jag upptäckte även att riktningen till TV-masten i Gävle inte var som den befintliga antennen var riktad.

Helst ville jag montera ett väggfäste för att kunna justera antennen, eller allra helst montera en Logperiodisk antenn. Men jag fick inte göra någon åverkan på väggen, så det var verkligen inte lätt att montera antennen i rätt riktning.

Jag satt fast den med buntband på staget som håller balkongen.

Jag var tvungen att isolera VHF-antennen så den inte kom i kontakt med den andra metallen.

Nu blev det bra signal till Mux 7 som bl.a. sänder de kanaler som kunden saknade.

Men när jag hade gjort dataloggen såg jag att signalen från Mux 7 helt plötsligt blev dålig.

Jag gjorde en ny koll direkt från antennen, men signalen var usel.

Jag tog loss kabeln ur sammankopplingsfiltret och gjorde en koll av VHF signalen direkt och då såg det bra ut. Jag trodde då att det var fel i sammankopplingsfiltret så jag gick ner till bilen för att hämta ett VHF-UHF sammankopplingsfilter.

Men sen upptäckte jag att det var glapp i kabeln till VHF-delen på antennen, så den tog jag bort och gjorde en speciallösning.

Efter att jag hade fixat en glappfri anslutning till VHF-delen flyttade jag ner antennen lite grann, för där blev det bättre signal.

Nu såg det skapligt ut.

I vardagsrummet gjorde jag en datalogg.

Jag såg även att Mux 3 var lite deformerad, men nu var det i alla fall godkänd signalkvalitet.

Sen upptäckte jag att IEC kontakten som satt i TV’n inte var bra så den tog jag bort och monterade en F-kompression kontakt samt en F-hona – IEC hane övergångskontakt.


Det blev några dB bättre signal med en ny kontakt.

Men Mux 3 såg lurig ut, så om det blir störningar i framtiden måste antennen flyttas ut från den inglasade balkongen.

Mux 7 blev i alla fall bra och det är ju framförallt signalen från den Muxen som kunden hade problem med.

Om ni undrar vilken kanal som sänds från vilken Mux kan ni kolla här.

Boxer ärende 117817

Kommentarer inaktiverade.