Flytt av antenn till ett ställe med bättre signal.

En kund hörde av sig för de hade ofta störningar på Boxers TV-kanaler och det är inte så konstigt tänkte jag, för det är ett signalmässigt ganska svårt område.

När jag kom dit såg jag att det satt en UHF-antenn ganska långt upp på ett 3-meters maströr.Enligt kunden var det OK signal på TV3, TV4 och Kanal 5. Men när jag kollade med antenninstrumentet såg jag att signalkvaliteten var långt under godkända värden. LM, Link Margin, alltså marginalen till störningarna ska vara minst 6 dB och här var den 0 dB.

Jag gjorde en datalogg som visade att signalen till TV-boxen var långt under pixelnivån, alltså nivån när den vanliga TV-tittaren märker att det överhuvudtaget är fel.

Mux 5 fick jag signal på nyss, men den var precis på gränsen så den försvann.

Jag gick ut i bilen och hämtade en Logperiodisk antenn för att göra lite testmätningar, om det överhuvudtaget skulle gå att få bra signal till marksänd TV.

Jag kopplade in instrumentet till kundens UHF-antenn och testade signalen från toppen av maströret, men där var den dålig.

Kundens UHF-antenn gav bättre signal längt nere vid taket.

Det gäller alltså att hitta ett ställe med bästa möjliga signal tänkte jag, men att gå på taket och pejla läget gick inte för det var grymt halt.

Tillslut hittade jag ett ställe där det fanns hopp om att åtminstone få godkänd signal till de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och TV4 från Mux 2. Så jag monterade antennen på ett väggfäste, justerade och gjorde en datalogg.


Men att få godkänd signal till kanalerna från Mux 5 verkade omöjligt.

Mux 6 gick i alla fall in skapligt.

Jag monterade en förstärkare nära antennen för att inte signalen skulle bli sämre inne i vardagsrummet. Ett problem med förstärkare är dock att man kan tro att det är bra, men det är fortfarande signalen in i förstärkaren som avgör. Till exempel har signalen från Mux 6 bara 3,7 dB i LM trots att det står 12 dB nedan.

I vardagsrummet monterade jag en nätdel som skickar 24 volt via koaxialkabeln för att driva förstärkaren uppe vid antennen.

Kunden abonnerade som tur var inte på några kanaler som sänds via Mux 5, men om de nu vill se någon kanal från den muxen kan det gå, trots att det är väldigt liten marginal till störningarna.

SVT kanalerna från Mux 1 gick dock in klockrent.

Att det fungerade bättre med antennen lägre placerad beror på att signalen har lättare att passera trädstammar än de tjocka skymmande trädkronorna.

Om du vill veta mer om vilka kanaler som sänds på respektive Mux kan du kolla på den här sidan som jag försöker hålla uppdaterad.

Kommentarer inaktiverade.