En gammal antenn-anläggning med många fel.

Det började med att jag fick ett mail.

Hej.
Min antenn monterad på skorstenen behöver ses över och riktas emot Gävle sändaren igen och jag vågar inte klättra upp själv. Den behöver sättas fast då den verkar ha släppt, jag har Boxer TV men får inte in SVT 1 och 2 längre. Är det något som ni kan hjälpa till med?

Javisst svarade jag, men redan när jag hörde adressen förstod jag att antennen satt i ett område där det brukar vara svårt att få godkänd signal. Vi kom i alla fall överens om en tid och sen körde jag hem till kunden.

När jag kom dit såg jag att (den nedre) UHF-antennen inte var riktad som den övre VHF-antennen.

UHF antennen tar emot Mux 1, 2, 3, 5 och 6. Den övre antennen tar emot Mux 7 som sänder på VHF området. Om du undrar i vilken Mux respektive kanal finns kan du kolla här.

De båda antennerna var inkopplade i ett sammankopplingsfilter.

En kabel in i Triax-dosan och 2 kablar ut betyder att det är en fördelare.

Jag kollade signalen i vardagsrummet och såg att den var riktigt usel. Så dålig blir den inte bara av en felriktad antenn vilket tyder på att det fanns fler fel.

Utomhus såg jag att det satt ytterligare en fördelare och genom varje 2-vägs-fördelare blir det bara halva signalstyrkan. Om de är fräscha vill säga, men den här såg ut att vara fuktskadad och då brukar det vara riktigt illa.

Jag klättrade upp på taket för att kolla närmare.

Skorstensfästet var lite rostigt men att byta det blir inte lätt när banden var täckta med puts.


Jag såg även att koaxialkablarna var torra och spruckna, så de måste också bytas.


Det såg ut att bli ett ganska omfattande jobb, så kunden skulle fundera på det och återkomma till mig.

Kommentarer inaktiverade.