Åtgärd av signal till de fria marksända kanalerna.

TV’n i sommarstugan visade bara texten “Ingen signal” så kunden ringde för att boka tid för åtgärd. I telefonen upplyste jag om att huset ligger i ett område där det är svårt med marksänd TV, men kunden ville bara få signal till de fria SVT-kanalerna och den fria TV4.

När jag kom dit såg jag att det satt en Triax UHF-antenn överst och en VHF-antenn underst.

Antennerna var inkopplade i ett mastfilter och sen gick det en kabel ner till TV’n.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en koll och såg att det skulle kunna gå att se TV4 i alla fall.

Men det fanns ingen signal från Mux 1 som sänder SVT’s kanaler.

Jag klättrade upp och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn och såg att det fanns signal från Mux 1 och Mux 2.


Men den befintliga UHF-antennen klarade inte att få fram signal till Mux 1 så jag skruvade bort de befintliga antennerna och mastfiltret.

Sen skruvade jag dit en Televes Dat 45.


Eftersom kunden bara ville se de fria kanalerna prioriterade jag Mux 1 och Mux 2 när jag justerade antennen, men det var dock gränsfall till godkända värden.

Därför monterade jag en förstärkare så nära antennen som möjligt. Sen gjorde jag en datalogg av signalen ut från förstärkaren och som synes blev det godkänd signal till Mux 7, Mux 2, Mux 6 samt Mux 1.

Spektrumet visar att det blev bra signal till Mux 1 och Mux 2.


I vardagsrummet monterade jag en nätdel som skickar 24V drivspänning till förstärkaren uppe vid antennen och från nätdelen monterade jag en kabel som går direkt till antenningången i TV’n.

Men innan jag anslöt kabeln i TV’n gjorde jag en ny koll för att dokumentera vad det blev för signal. Här ser man även att signalen till Mux 5 och Mux 3 inte är att lita på, alltså bör man aldrig försöka att få in Boxers betalkanaler i det här huset. Vill man ha betalkanaler så krävs TV via satellit och abonnemang hos Allente.

Kommentarer inaktiverade.