Åtgärd av TV-signalen till boende i Hesselgrenska.

Helt plötsligt försvann signalen till alla TV-apparater i Hesselgrenska, så de behövde akut hjälp att få igång centralantennsystemet och helst då före jul. De sökte febrilt efter någon som kunde fixa det och efter lite letande hänvisade FotoJohan eller numera Elon i Hofors till mig.

När jag kom dit såg jag att det satt en UHF-gitterantenn på taket. Med en sådan antenn får man inte in kanalerna som sänds från Mux 7 eftersom den Muxen sänds på VHF-området.

En vaktmästare visade vägen till TV-centralen där det överst satt 3 st. Macab DT-1610T mottagare som var och en har kunnat omvandla en digital TV-kanal till en analog TV-kanal. Men de har inte fungerat sedan marknätet uppgraderades till MPEG4 den 5 oktober 2021.

Längst ner satt det en Televes Avant HD som är en variant av kanalförstärkare, dock inte lika avancerad som en Johansson Profiler Revolution 6700. Dessutom hade Avant-förstärkaren gett upp så det var orsaken till att TV-signalen försvann.

Jag gjorde en koll av den inkommande signalen från UHF-antennen och den var bra på alla Muxar utom Mux 7 som sänds på VHF-området.

Sen visade vaktmästaren mig runt i fastigheten där det även finns en förstärkare till varje avdelning. 6 st. totalt som ger signal till 50-60 TV-apparater. Ett ganska avancerat TV-system alltså, som krävde mer än vanliga kabel-TV förstärkare som jag hade i servicebilen, så det var bara att boka in ett besök under morgondagen.

Idag återkom jag till Hesselgrenska och började med att kolla den inkommande signalen.

Sen skruvade jag bort alla gamla defekta prylar och monterade en Johansson Profiler Revolution 6700.

En stor finess med Johansson Profiler Revolution är att den, förutom att förstärka signalen, kan frekvensomvandla. Det går alltså att flytta Muxar till lägre frekvenser, så jag gjorde en ny kanalplan som jag laddade in i antenninstrumentet. Mux 1 som innehåller SVT’s kanaler försöker jag alltid undvika att flytta för då har de åtminstone bild på några kanaler innan de gör en kanalsökning.

Om du undrar vad respektive Mux innehåller för kanaler kan du kolla här.

Efter att jag hade programmerat in de 5 Muxarna som sänds på UHF-området justerade jag signalstyrkan till 103 dB.

Jag gjorde även en datalogg för att ha en dokumentation av signalen. Att det står FailMux 7 var ju bara väntat eftersom det inte finns någon VHF antenn. Men det gör inte så mycket för den Muxen innehåller ändå inga intressanta TV-kanaler.

Sen gick jag och kollade signalen samt programmerade TV-apparater på några ställen.

Jag såg även att underförstärkaren, till avdelningen där rum 1222 ingår, borde justeras upp en aning. Men det gör jag vid ett eventuellt återbesök.

I Fjällklockands vardagsrum blev det också godkänd signal.

Så nu kan de boende i Hesselgrenska se på TV igen. Julen är räddad, eller hur. 🙂

Kommentarer inaktiverade.