Montering av TV-antenn till ett hus med svag mottagning.

Kunden hade sökt efter en antenntekniker på närmare håll men det fanns ingen för den ena efter den andra har slutat, så han ville att jag skulle köra till Garpenberg.

Innan jag körde strax över 5 mil dit så kollade jag om det skulle finnas hopp att få signal vid huset. Enligt Teracom är det svag mottagning där huset ligger, så jag talade om för kunden att det är ett svårt fall. Men han ville ändå att jag skulle göra ett försök, så jag började med att kolla att mitt antenninstrument hade en kanalplan för sändarmasten på Idkerberget nära Borlänge.

När jag kom dit så fick jag gå runt en hel del för att hitta ett ställe där det fanns bra signal till Mux 1 som sänder SVT’s kanaler och Mux 2 som sänder TV4. Tillslut hittade jag ett ställe där signalen var OK, men rent estetiskt kunde det ha varit bättre.

När jag hade fått dit antennen gjorde jag en datalogg.

Jag såg att Mux 3 blev strax under godkänt värde, men det var ändå ganska OK med 5,5 dB i marginal till störningarna.

Men Mux 7 däremot var riktigt dålig, men där sänds det ändå inga kanaler som kunden ville se.

När signalen hade gått igenom 12 meter trippelskärmad koaxialkabel gjorde jag en ny koll.

Det blev ingen perfekt Simpson på Mux 1 som sänder SVT’s kanaler, men den såg ganska bra ut och hade godkänd signalkvalitet.

Sen visade det sig att TV’n inte klarade att ta in de digitala kanalerna, så kunden skulle kolla sjöutsikten medan han väntade på att dottern skulle komma dit med en annan TV.


Kommentarer inaktiverade.